Anal Fistül için Evde Tedavi Yöntemleri

Sindirim sistemi atakları, hamilelik döneminde oluşan basınç ve anal bölge zorlanmaları makatta çatlak veya yırtıkların oluşmasına neden olmaktadır.

Makat bölgesinin iç kısmında oluşan bu yırtık ve çatlaklar makatın dışkı ile temas eden bölgesinde görüldüğü için apselerin oluşumuna neden olmaktadır. Bu iltihabi durum devam ettiği müddetçe hastalarda ağrı ve akıntı semptomlarını oluşturur. Bu apselerin anal kanal ile cilt arasında bir yol oluşturmasana fistül denir.

Anal fissür ile anal fistül hastalıkları genelde birbiri ile karıştırılmaktadır. Oysaki anal fistül, iyileşmemiş anal fissür hastalığının apseli ve ilerlemiş halidir. Anal fissürü olan hastalarda ağrı sadece dışkılıma sırasında olurken anal fistülde ağrı sürekli görülebilir.

Fistülde apse oluşmamışsa kaşıntı, kötü kokulu akıntı ve ıslaklık gibi şikayetler görülür. Ancak apse oluşmuş ise dışkılamada kan gelir ve bu kan iltihaplı ve kokuludur. Fissürde ise kan, peçetede çizgi şeklinde görülür. Her iki rahatsızlıkta da kaşıntı görülür ancak fistülde eğer apse oluşmuş ise ateş de bu kaşıntıya eşlik edebilir.

Anal fistülde oluşan apseler hastada şiddetli ağrı, kötü koku ve akıntıya sebep olmaktadır. Hasta kendi imkanlarıyla cilt altından oluşan anal fistül kanalını iyileştiremez. Ancak evde apsenin oluşturduğu şiddetli ağrı ve akıntının azalması için ve hastanın rahatlaması için birtakım bitkisel tedaviler uygulanabilir.

Bu kanalın tamamen iyileşmesi için doktor kontrolünde cerrahi ya da cerrahi dışı tedaviler (lazer gibi modern tedaviler) uygulanarak kanalın tamamen kapanması sağlanabilir.

Eğer bu fistül tedavi edilmezse ve 10-15 yıl gibi uzun yıllar boyunca kalırsa, sürekli tekrar eden enflamasyonlar sonucunda hücre atışları ve kitle oluşumu ile kansere dönüşebilir. Bu yüzden anal fistülünüz var ise birden fazla kanal ve kanser oluşumunu engellemek için uzman bir hekim tarafından muayene ve tedavi olunmalıdır.

Anal Fistül, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Birçok makat hastalığında olduğu gibi anal fistül tedavisi de bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Ancak bu tedavi yöntemleri kesin çözüm değildir. Genellikle cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler ile gerçekleştirilmektedir. Bitkiler veya bitkisel kürler daha çok anal fistül hastalarının bölgesel rahatlama yaşamasına ve semptomlarını azaltmak amaçlı imkan sağlamaktadır. Anal fistül, bitkisel tedavi yöntemleri için kullanılan bitkiler şu şekilde sıralanabilir;

Atkuyruğu Otu

Atkuyruğu otu içeriğinde bulunan zengin ve etkin maddeler sayesinde vücut direncini korur, kemik gelişimini destekler, hücre hasarını önleyen bir ot çeşididir. Ayrıca atkuyruğu otu, bölgede oluşan iltihaplı ödemlerin ve apselerin atılmasında vücuda destek olabilmektedir.

Adaçayı

Adaçayı sindirim sistemini düzenlemede oldukça etkili bir bitkidir. Hastaların anal fistül oluşumuna neden olan kronik kabızlık ve ishal ataklarını engeller.

Isırgan Otu

Isırgan otu böbrek ve safra kesesi olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Vücutta oluşan iltihabı azaltır, kas kütlesini arttırır, hemoroidleri yatıştırır ve kan basıncını düşürme gibi birçok hastalığa faydalıdır. Bununla beraber anal fistül rahatsızlığına da yararları vardır, fistül henüz oluşmadan önüne geçebilmede etkilidir. Isırgan otu, sindirim sisteminde oluşan ataklar için oldukça faydalıyken aynı zamanda bağırsakları da temizleyebilme özelliği vardır.

Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağı içerisinde var olan yağ asitleri, cilt üzerinde onarıcı bir etkiye sahiptir. Anal fistülde hastalarında oluşan iltihabi reaksiyona iyi gelmektedir.

Pancar

Pancar tüketimi sindirim sistemini düzenler, bağışıklığı güçlendirir ve iltihapları iyileştirir. Fistül şikayetlerinizi en aza indirmek ve kabızlık, ishal gibi ataklar yaşamamak için pancar tüketmeye özen gösteriniz.

Eşek Otu

Eşek otu içerisindeki iltihap giderici ve antibakteriyel etkiye sahip olması nedeniyle fistül apselerini iyileştirici özelliği vardır.

Kakao Yağı

Kakao yağı cildi besler ve cilt üzerindeki tahriş ve zedelenen dokuları yeniler. Anal fistül nedeniyle makat bölgesinde oluşan cilt sorunlarına kakao yağı ile hızlı bir şekilde çözüm bulabilirsiniz.

Susam Yağı

Susam yağında bulunan çinko ile vücutta zedelenen dokuların kendini onarmasına yardımcı olarak anal fistül rahatsızlığına kısmen de olsa fayda sağlamaktadır.

Bu bitkiler ve bitkisel kürler, anal fistülü tamamen tedavi edici etkiye sahip değildir. Anal fistül doku içerisin oluşan bir kanal olduğu için oraya uygulanacak bitkisel kürler kanalı tedavi etmez. Sadece o bölgedeki iltihabı iyileştirmeye ve hastanın semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Bu yüzden anal fistül şikayetleriniz başlar başlamaz uzman bir hekim kontrolünde ertelemeden tedavi olmalısınız.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Anal Fistül Zeytinyağı ile Tedavi Edilir mi?

Zeytinyağı, içerdiği ana yağ oleik asit, tekli doymamış bir yağ asidi ile insan sağlığı için birçok faydası olan bir besindir. Vücudu hücresel hasarlardan ve kanserden korumaya yardımcı olur; kalp sağlığını korur, felç riskini azaltır. Ayrıca dengeli bir şekilde zeytinyağı tüketmek zayıflamanıza da yardımcı olur.

Zeytinyağı birçok hastalıkta kullanıldığı gibi makat hastalıklarında da kullanılmaktadır. Anal fistül oluşumuna zemin hazırlayan sindirim sistemi ataklarını iyileşmeye yönelik zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Yemek ve salataları zeytinyağı ile tüketebilirsiniz. Bu hastaların kabız olmasını önler ve dışkılamasını rahatça yapmasını sağlar. Anal bölgeye pamuk yardımı ile tampon yapar gibi çok az zeytinyağı sürmek de dışkılamayı kolaylaştırmaktadır.

Anal Fistül için Evde Uygulanabilecek Çözümler

Fistül rahatsızlığında kullanılan aloe vera bitkisi, en sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Ağrıyı yatıştırıcı ve rahatlatan etkisi bulunduğundan, fistülün sebep olduğu bulguları azaltmaktadır. İçinde ki jelatini özünü çıkartıp fistülün olduğu bölgeye, güne 2 ile 3 kere sürülmesinde bir sakınca yoktur. Veya buna alternatif olarak oturma banyosu da yapılabilir. Çünkü fistül rahatsızlığında ki en etkili uygulamalardan bir diğeri de oturma banyolarıdır.

Bu uygulama kişileri rahatlatmasının yanı sıra, o bölgenin temizliğine de yardımcı olacağından yapılmasında son derece fayda vardır. Yine aynı şekilde oturma banyolarının yapılması, bölgede var olan kaşıntı, ağrı ya da iritasyon da azalmasına yardımcı olmaktadır. Buradaki ana nokta hastalarda oluşan ağrı hissini en aza indirmektedir. Uzman bir hekim tarafından kontrollü bir şekilde günde iki üç kere yapılabilir.

Oturma banyoları tamamladıktan sonra, o bölgenin kurulamasını yumuşak bir tuvalet kâğıdı yardımıyla yapılabilir. Kesinlikle ovalama veya sert silme hareketlerinden kaçınınız. Farkında olmadan yapılan kontrolsüz hareketler, faydadan çok zarara neden olabilir. Bu yüzden doktor gözetiminde uygun tedaviyi olmak hastaların sağlığı için önemlidir.

Leave a reply