Genital Siğil Nasıl Anlaşılır?

Genital siğil kadınlarda genital bölgede vulva, vajina ve makat bölgesinde anüs içinde veya çevresinde, kasıklarda, rahim ağzında; erkeklerde ise penis, testisler, kasık, bacak arası veya anüs bölgelerinde ortaya çıkabilir.

Lezyonlar cilt üzerinde zaman zaman sivilce ya da et beni şeklinde oluşmaktadır. Bu siğiller tedavi edilmezse genital bölgede çoğalabilir. Birden fazla oluşan siğiller karnabaharı andıran kabarcıklar şeklinde görülebilir. Lezyonlar genellikle ten rengi, kahverengi ve pembe renklerindedir. Bu belirtiler genellikle bağışıklık sisteminin düşmesi ile ortaya çıkmaktadır.  Lezyonlar yalnızca ciltte değil mukoza üzerinde de yayılım gösterebilir.

Genital siğil belirtileri ile karşılaşan hastaların vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olması gerekir. Erken teşhis konulması hem tedavi hem de iyileşme süreci açısından önem taşımaktadır.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğil bulaşı, cinsel ilişki sırasında genital bölgelerin derisindeki yüzeysel çatlaklara ya da açık yaralara temas etmesi ile gerçekleşir. Cinsel temas sonucunda bulaşan siğiller kısa zamanda genital bölgede kolayca yayılabilirler.

Genital siğilin bulaşı genellikle vajinal ve anal ilişki ile ya da nadiren de olsa oral cinsel ilişki yoluyla gerçekleşmektedir. HPV ile enfekte olan partnerinizde siğil lezyonları oluşmuş ise enfekte olan cilt bölgelerinin cinsel teması sonucunda bulaşması mümkündür. Partnerinizde siğil var ise ciltteki açık yaralardan, vajinal salgılardan, kondomun korumadığı bölgelerden ve kıl köklerinden sadece sürtünme ile de bulaşabilir.

Genital siğiller çok nadiren de olsa tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından veyahut havlu, jilet, cımbız, iç çamaşırı gibi genital bölge ile temas eden kişisel eşyaların ortak kullanımından bulaşabilir.

Genital Siğil

Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?

HPV, özellikle genital bölgede siğil lezyonlarına neden olan bir virüstür. Başlangıçta az sayıda görülen genital siğil lezyonları, yeni siğil oluşumlarını etkileyebilir. Tedavi edilmeyen siğiller, kümeler oluşturarak büyük lezyonlar halinde artış gösterirler. Siğillerin çoğalması iyileşme sürecini uzatabilir. Çoğalan siğil lezyonları anal bölgeye doğru artarak yayılım gösterirlerse anal kansere de neden olabilirler.

Genital Siğil Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Genital siğil çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir ancak taşıyıcılık için aynı şey söylenemez. Hastanın virüs taşıyıcılığı yıllarca sürebildiği gibi bağışıklık seviyesine göre genital bölgede yeniden siğil lezyonları oluşma ihtimali vardır. Bu nedenle hasta bağışıklık sistemini üst düzeyde tutmaya dikkat etmelidir. Bununla beraber siğili olan kişi ya da kişilerle temas etmemeye ve genital bölgeyi temiz tutmaya özen göstermek gerekir.

HPV tedavisinde aşı özellikle kadınlar için büyük önem taşır. Aşı yardımı ile rahim ağzı kanseri oluşumunda en çok sorumlu tutulan HPV 16 ve 18 tipleri için önlem alınabilir. Aşı Kadınların cinsel hayatı aktif olmadan önce vurulması önerilmektedir.

Özellikle kadınlar genital siğil tedavi sonrasındaki süreçte oldukça dikkatli davranmalıdır. Yıllık jinekolojik kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları, ileride oluşabilecek rahim ağzı kanseri için erken tanı ve tedavisi açısından önemlidir.

Leave a reply