Hamilelikte Genital Siğil

Kadınlarda hamilelik süreci içerisinde HPV bulaşıp bulaşmadığını smear testi yapılarak tespit edilebilir.  Bu şekilde bebeğe bulaşmadığı öngörülebilir. Hamilelik döneminde genital siğili olan anneler mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü hamileliğin vermiş olduğu anatomik yapı değişimi ve hormonal değişim ile HPV geçmişi olan bireylerde siğilin tekrarı ile karşılaşılabilir.

Doktor kontrolü altında hamilelik sürecinde bebeğe bir bulaş olmasa da normal doğum ile bulaşması nadiren de olsa görülmektedir. HPV ile enfekte olan annelerde, erken doğum riski artma eğilimi gösterir.

Rahim, vajen, anüs ve çevresinde görülebilen kondilomların mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Hamilelikte Genital Siğil Neden Daha Sık Görülür?

Hamilelikte genital siğillerin daha sık ortaya cıktığı görülmüştür. Gebelik döneminde annenin vücut direncinin düşük olması ve ilaç kullanamaması kolay hasta olmasına neden olmaktadır. Bağışıklıığın düşmesi genital siğillerin artmasına neden olabilmektedir.

HPV’nin neden olduğu bu kondilomların, hamilelik döneminde artması hakkında birçok etken olduğu görülmüştür. Ancak bu etkenlerin nedeni kesin bir bilgi olarak bulunamamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda gebelikte genital siğilin daha sık görülme nedeni olarak kabul edilen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hamilelik döneminde genital siğillerin artma nedenleri arasında ilk başta östrojen hormonunun artışından dolayı olabileceği görüşüne varılmıştır.
  • Hamilelik ile artan vajinal akıntılarında genital siğile yol açan virüslerin çoğalmasında ve yayılmasında ortam hazırladığı öne sürülmüştür.
  • Hamilelikte annenin bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durum annenin iltihaplanma riskini ve hastalıklara yakalanma olasılığını arttırır.
  • Gebelikte pelvis tabanındaki kanlanmayla birlikte vaskülarizasyonun artması kondilomların hızla büyümesine neden olduğu görülür.

Gebelerde Genital Siğilden Korunma Yolları

HPV’ den korunmak için; çok eşlilik, sık partner değişikliği, genital siğil belirtisi olan partner ve cinsel ilişki sırasında kondom kullanmama gibi durumlara dikkat etmelisiniz.

Aktif cinsel yaşantısı olan her birey doktor onayı dahilinde HPV aşısı yaptırmalıdır. Aşı HPV’den korunmak için en önemli adımdır.  Ancak HPV ile enfekte bireylerin tedavi sırasında sigara, alkol kullanımı gibi bağışıklık sistemini tetikleyen unsurlardan kaçınması gerekmektedir.

Genital Siğil

Genital Siğili Bulunan Hamileler Nasıl Doğum Yapmalı?

Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurup hamilelik sürecinde veya doğum öncesinde olası risklerin oluşmaması için çiftlerin dikkat etmesi gerekir. Gebelik sırasında anneden Smear testi almak, virüsün seyrini tespit etmek, siğil tedavisi için riskleri en aza indirgenmesi açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte düzenli kontroller ve tedavi sonucuna göre hangi doğum yönteminin seçileceğini uzman bir hekim ile aile karar vermelidir.

Hamilelerde Genital Siğil Tedavi Yöntemleri

Annenin tedavisi, siğillerin boyutuna ve yayılma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Medikal, cerrahi ve cerrahi dışı (modern tedavi yöntemleri) yöntemlere başvurulan tedavi sürecinde elektrokoter, kriyoterapi, soğuk bıçakla eksizyon, lazer gibi    yöntemlere doktor kontrolünde karar verilir.

Hamilelerde genital siğil tedavi yöntemlerinde en sık kullanılan yöntemlerden biri lazer tedavisidir. Lazer tedavisinde anneye, bebeğe ve çevre dokuya zarar vermeden siğillerin direkt yakılarak kısa sürede sonuç aldığı bir yöntemdir.

Bazı durumlarda siğil sayısında artış ya da yayılma yok ise annenin hamilelik süresince düzenli takibi sağlanabilir. Smear testi ile kondilomların son durumu kontrol edilir ve sonuca göre tedaviye karar verilir. Burada hangi yöntem ile tedavi ya da doğum olacağını doktorun önerisi ve annenin onayı ile kararlaştırılır.

Leave a reply