Hemoroid yani yaygın ismi ile basur, makat bölgesindeki genişlemiş damar yumaklarıdır.Bu yumaklar hemoroid memesi olarak gözlenir. Mayasıl olarakta adlandırılır. Makat bölgesinde bulunan damarların şişmesi ve meme oluşumu ile ortaya çıkar. Hemoroid damarların varisleşmesi şeklinde de tanımlanabilir. Genellikle makattaki basıncın artmasıyla ilişkilidir.
Hemoroid (Basur) hastalığı oldukça yaygın bir şekilde her yaşta, her cinsiyette görülebilir.
Hemoroid nedenleri:
Kronik kabızlık veya ishal atakları
Uzun süre tuvalette oturmak
Baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi
Hareketsiz bir yaşam tarzı, obezite ve yetersiz su tüketimi
Gebelik sırasında hormonal değişiklikler ve artan basınç
Ağırlık kaldırmak (spor veya ağır işler)
Aşırı alkol ve sigara tüketimi
Makat bölgesindeki tümörler veya hastalıklar
Aile geçmişi
Hemoroidler makat bölgesinde yer aldığı konuma göre iç hemoroid ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır.İç hemoroidler ise kendi arasında büyüklük ve belirtilerine göre 4 dereceye ayrılır.
Makatın iç kısmında yer alan hemoroidlere iç hemoroid denir. İç hemoroidde hastalığın evresinin belirlenmesi, tedavi yönteminin seçiminde önemli bir faktördür.
Hemoroidin başlangıç evresi olarak kabul edilir. Bu tür hemoroidde, hemoroid dışarıdan gözle fark edilebilecek şekilde değildir. Hastalar tuvalet yaparken makatta kısmi dolgunluk hissederler.Kaşıntı şikayetleri olur.
Bu evrede hemoroid memeleri büyümeye başlar. Makat içinde dolgunluk hissiyle birlikte hemoroid memeleri elle hissedilir. Dışkılama sırasında hemoroid memeleri makat dışına çıkar, dışkılama sonrasında makat içine kendiliğinden geri çekilir. Bu evrede, kanama, kaşıntı ve makatta ağrı gibi şikayetler görülür.
Bu evrede hemoroid dışkılama esnasında dışarı sarkar ve elle müdahale edildiğinde içeriye itilebilir.Bu evrede daha yoğun bir kanama, ıslaklık hissi ve kaşıntı şikayeti oluşur.
Hemoroid-Basur hastalığının en ileri evresidir. Hemoroid memeleri sürekli olarak makat dışında bulunur. Bu evrede kanama, kaşıntı, dolgunluk hissi ve şiddetli ağrı belirtilerinin yanı sıra yürürken veya otururken zorlanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Makat bölgesi daima ıslak ve nemlidir.
Dış hemoroidin çeşitleri yada dereceleri yoktur. Basur memeleri makatın dış kısmında bulunur. Anüs çıkışında ortaya çıkan dış hemoroidlerde, yastıkçıklar gözle görülebilen ve elle hissedilebilen boyutta olurlar.
Tıp literatüründe “tromboze hemoroid” olarak adlandırılan dış hemoroidler halk arasında “boğulmuş basur” olarak da bilinir. Tromboze hemoroid de, hemoroidal yapıların içinde bulunan kan pıhtılaşır ve bu nedenle kişide sert ve ağrılı şişlikler oluşturur.
Hemoroid hastalığı, Genel Cerrahi uzmanı yada proktoloji doktoru tarafından fizik muayene ile tanısı konulabilir. Hastalığın evresinin belirlenmesi, tanı koyma sürecinde büyük önem taşır.
Hastanın semptomları makat bölgesinde kanamayı da içeriyorsa rektoskopi gibi ek tanısal yöntemler kullanılabilir.
Kolonoskopi gibi diğer prosedürler de bağırsak hastalığı, sindirim sorunları ve kolon tümörleri gibi durumları araştırmak için kullanılabilir. Şüpheli durumlarda, ayırıcı tanı için uygulanır.
Hemoroid (Basur) belirtileri:
Makat ve çevresinde kaşıntı,
Makat bölgesinde ağrı, acıma ve yanma hissi,
Makat bölgesinde ele gelen şişlik ve dolgunluk hissi,
Dışkılamanın tam yapılamaması,
Makatta ıslaklık ya da akıntıdır
Makatta baskı Hissi
Lif açısından zengin gıdalar tüketilmeli: Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
Hemoroid bitkisel ilaçlarla tamamen tedavi edilemez fakat semptomları hafifler ve rahatlatıcı bir etki sağlar.
Aloe vera: Aloe vera jeli kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilir. Hemoroid bölgesine temiz bir parmak veya pamuk ile uygulayabilirsiniz.
Zeytinyağı: Zeytinyağı bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve kabızlığı önleyebilir. Zeytinyağlı yemekler yemek faydalı olabilir.
Patlıcan Sapı: Patlıcan saplarını kaynatıp yumuşatıp ılık bir şekilde içmek hemoroid-basur hastalığının belirtilerini ve ağrısını hafifletir.
Yaban mersini: Yaban mersini damarları güçlendirerek ve iltihaplanmayı azaltarak hemoroid semptomlarını hafifletebilir.
Lif açısından zengin gıdalar: Lif açısından zengin gıdalar tüketmek dışkıyı yumuşatır ve kabızlığı azaltır. Bu hemoroid semptomlarını azaltabilir.
Dereotu tohumu: Dereotu tohumlarını öğütmek ve suyla karıştırarak içmek hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Ancak aldığınız miktara dikkat etmeli ve aşırı tüketimden kaçınmalısınız.
Bitkisel yöntemleri kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Hemoroid tedavisinde ameliyatlı ve ameliyatsız seçenekler bulunmaktadır.
1. derece hemoroidlerde, hastaya önerilecek diyet programı, ılık oturma banyosu ve doktorun rehberliğinde verilen ilaçlar ve kremler gibi tedavi yöntemleriyle rahatlama sağlanır.
Hemoroidektomi ameliyatı: Bu yöntemde makatta büyüyen hemoroid dokusu tamamen kesilerek çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra doku dikişlerle kapatılır ve bazı bölgeler açık bırakılabilir. Hemoroidektomi ameliyatının yan etkileri vardır. Yan etkiler arasında makat darlığı, ağrı, kanama gibi belirtiler yer alır. Hastaların ameliyat sonrası iyleşme dönemi uzun sürer. Makat bölgesinde tampon kullanılması, ameliyat sonrası sıkıntı yaratır.Ameliyata bağlı yara ve dikiş sebebiyle hastalar 2-3 hafta boyunca rahatsızlık yaşayabilir. Bu, hastalar için sıkıntılı bir dönem olabilir. İşlem genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Longo(Stapler) ameliyatı: Hemoroid dokusunu çepe çevresi 360 derece boyunca bir tabanca ile dikilir ve sabitlenir. Daha sonra tüm hemoroid dokusu aynı aletle çıkarılır. Bu yöntem genellikle hastalar için rahattır. Fakat ameliyatın dezavantajı, normal dokunun da çıkarılması ve çevre dokunun zımbalanmasıdır, bu nedenle hastalar gelecekte makatta daralma yaşayabilir. Bu ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Lazer ameliyatı: Lazer tedavisi bazı hastanelerde ameliyat olarak yapılabilen bir yöntemdir. Aslında Lazer bir cihazdır.Doktorunuz bunu ameliyat esnasında kullanabilir. Bu yöntemde genel anestezi sonrası hemoroid dokusu içine bir lazer probu yerleştirilir. Lazer ile dokulara ısı ve enerji uygulanarak hemoroidin kaybolması amaçlanır.
Lastik bant ligasyonu yöntemi:Bu yöntem, hemoroid dokusunun altına bir lastik bant yerleştirilerek hedeflenen bölgenin dolaşımının kesilmesini amaçlar. Bu yöntem, hemoroidlerin küçülmesini ve düşmesini sağlar.1. evre ve 2. evre hemoroidlerde uygulanır.Başarı oranı genellikle %50-60 arasında değişmektedir. Lokal anestezi altında yapılır.
Skleroterapi yöntemi: Bu yöntemde, hemoroid olan dokuya hemoroid kurutucu ilaçlar uygulanır. Hemoroid memesinin küçülmesi sağlanır. Genellikle 1,evre ve 2.evre hemoroidlerde kullanılır. Lokal anestezi altında yapılır.
Lazer tedavi yöntemi: Bu yöntem anal kanal yoluyla hemoroid dokusuna ısı uygulanmasını içermektedir. Amaç hemoroid damarlarının ve hemoroid yastıkçıklarının boyutunu küçültmektir. Bu işlem de lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu tedavi yüksek bir başarı oranına sahiptir (%80-90) ve her evrede uygulanabilir.
HAL (Hemoroit Arter Ligasyon) yöntemi: Bu yöntemde, ultrason yardımıyla makatın içine girilir ve hemoroidal damarlar ile arterler tespit edilir. Arter bulunduktan sonra, hemoroidal damarlar dikiş yardımıyla bağlanır. Başarı oranı genellikle %60 ila %70 arasındadır.
Kızılötesi koagülasyon (IRF) yöntemi: Bu yöntemde özel bir cihazla ( koagülatör) hemoroid-basur üzerinde hareket ettirilir.Hemoroid dokusunun küçülmesine neden olur. IRF hemoroid damarlarına uygulanır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Hemoroid rahatsızlığının tedavisinde, hastalığın evresine ve şiddetine bağlı olarak ameliyatlı ve ameliyatsız teknikler, tek başına veya kombine şekilde uygulanabilir. Bu tedavi seçeneklerinin hangisinin en uygun olduğu, hastanın durumu ve doktorun deneyimine bağlıdır. Doğru tedavi planı, bir proktoloji doktorunun muayenesi ve değerlendirmesi sonucunda belirlenmelidir.
Hemoroid (basur) ameliyatında cerrahi müdahaleye bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Ameliyata bağlı oluşan komplikasyonlar şöyledir;
Ameliyat sonrasında hastalarda ameliyat bölgesindeki dikişlerden ve tampondan dolayı makatta ağrı ve dolgunluk hissi oluşur.
Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama olabilir. Bu kanamalar sonucunda tekrar ameliyat gerekebilir.
Ameliyat sonrasında ödem ve makatta şişlik olabilir. Hastalar bir süre dışkılama zorluğu yaşayabilir.
Ameliyat bölgesinde, yara ve dikiş bölgesinde iltihap ve akıntılar olabilir.
Hemoroid (basur) ameliyatından sonra hastalarda dışkılama sırasında ağrı nedeniyle dışkılama korkusu olabilir. Bu da hastalarda kabızlığa yol açabilir.
Ameliyat sırasında sağlıklı dokuların zarar görmesi ya da makatı çevreleyen hemoroid yastıkçıklarının gereğinden fazla alınması sonucunda dışkı veya gaz kaçırma yada darlık meydana gelebilir.
Ameliyatsız hemoroid (basur) tedavisi 5-8 dakika sürer.
Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.
Narkoz uygulaması yoktur. Lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.
Kişinin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek kalmamaktadır.
Ek bir tetkik ya da tahlil istenmez. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır.
İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı çok azdır.
Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için anal bölgede doku zararı yaşanmaz.
Klasik cerrahi ameliyatlarda anüs içerisinde tampon yerleştirilirken ameliyatsız tedavide bu uygulama bulunmaz.
Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.
Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı olan hastalar düzenli kullandıkları ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.
Ameliyat sonrasında görülen gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi komplikasyonlar uyguladığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yaşanmamaktadır.
Hastalar aynı gün içerisinde hem muayene hem tedavi olabilir. Ameliyatsız hemoroid tedavisinden sonra kişi sosyal ve iş hayatına dönebilir.
Hemoroid (basur) ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.
Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.
Merkezimizde uyguladığımız hemoroid (basur) tedavisi, kesi-dikiş uygulamaları olmadan, narkoz uygulanmadan ameliyatsız bir şekilde tedavi edilir. Yatış gerektirmeyen bu tedavi sayesinde tedavinizin hemen ardından yürüyerek evinize dönebilir, normal yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Uyguladığımız ayaktan lazer tedavisinin ardından kabızlık ya da ishal gibi durumlardan kaçınmak gerekir. Bu nedenle de tedavinizi gerçekleştiren hekim tarafından sizlere beslenme düzeninizin nasıl olması gerektiğine dair bilgiler verilecektir.
Dış hemoroid çeşitleri içerisinde yer alan boğulmuş basur olarak da anılan tromboze hemoroid, merkezimizde ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir. 5-8 dk gibi kısa bir sürede uygulanan tedavinin hemen ardından kişi normal yaşantısına dönüş sağlayabilir.
Hemoroid (basur) hastalığı için Genel Cerrahinin alt dalı olan ve yalnızca makat hastalıkları ile ilgilenen Proktoloji bölümünden randevu alınması gerekir. Tanı ve tedavi sürecinin uzman bir Proktolog tarafından yürütülmesi tedavinin çözüme ulaştırılmasında önemlidir.
Hemoroid (basur), kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler hastalığının ilerlemesine neden olacaktır. İlaç ya da kremler gibi tedavi yöntemleri ise yalnızca geçici süreliğine şikayetleri hafifletecek fakat kesin çözüm sağlamayacaktır. Hemoroid belirtileri ile karşılaşıldığında ertelemeden mutlaka uzman bir hekime muayene olmak gerekir.
Acılı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak, alkol ve sigara tüketimine dikkat ederek, çok fazla kabız ya da ishal atakları yaşamamaya özen gösterilirse tedaviden sonra hemoroid bir daha tekrarlayabilen bir hastalık değildir.
Elbette olur. Gebeliğin getirmiş olduğu hormonal artış ve bebeğin belden aşağıya doğru yapmış olduğu basıdan dolayı hemoroid oluşumu gözlenebilir.
Evet, gebeliğinizin tüm dönemlerinde ameliyatsız hemoroid ( basur ) tedavisi uygulanabilmektedir.
Evet, anne vücudunu toparladıktan sonra, tedavide kullanılan ilaçlar zararsız olduğundan dolayı ameliyatsız hemoroid tedavisi uygulanabilir.
Hemoroidin belirtilerinde benzerlik gösteren bazı hastalıklarda, risk grubunda yer alan hastalara, hekim tarafından önerildiğinde kolonoskopi yapılabilmektedir.
Hayır. Hemoroid, virüs, bakteri gibi bulaşıcı etken içermediği için hiçbir şekilde bulaşma söz konusu değildir.
Hayır, kalıtsal değildir. Ancak ailesel beslenme şeklinin aynı olması aile bireylerinde risk faktörü olabilir.
Hemoroid hastalığı kansere dönüşmez.
Hemoroid (basur) tedavisi ortalama 5-8 dk sürmektedir.
Hayır. Açlık veya tokluk gerektirmeden herhangi bir tahlil ve tetkik yaptırmanıza gerek yoktur.
Hayır, ameliyatsız hemoroid tedavisi ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir.
Hayır. Ameliyatsız hemoroid tedavisinde kesi veya dikiş gerektirmez.
Evet. Muayene ardından hemen tedavi olabilirsiniz.
Hemoroid her kişide farklı evre ve farklı şekillerde bulunmaktadır. Bu yüzden hedefe yönelik tedavi ve kişiye özel planlama yapılması gerekir.
444 8 623 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz.