
Hpv Ve Genital Siğil ile Sık Sorulan Sorular
Hpv Nedir?
Hpv, Human Papillomavirus (İnsan Papilloma Virüs) kısaltmasıdır. Hpv, cilt ve mukoza zarlarında enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Yaklaşık olarak 200’den fazla Hpv türü bulunmaktadır.
Hpv Nasıl Bulaşır?
Hpv, cinsel temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür. Cinsel ilişki sırasında virüsün geçişi, enfekte bir kişiden sağlıklı kişiye deri veya mukoza aracılığıyla gerçekleşir. Bu virüs genellikle cinsel ilişki sırasında temas yoluyla bulaşırken, cilt teması ile de bulaşabilir.
HPV Tuvaletten Bulaşır mı?Tıklayınız
Hpv Tanısı Nasıl Konur?
Hpv tanısı, genellikle bir uzman doktor tarafından yapılan değerlendirme ve testlerle konulur. Hpv’nin belirtileri veya enfeksiyonun varlığından şüpheleniliyorsa, şu tanı yöntemleri kullanılabilir: Fizik muayene, pap smear testi, Patolojik örnek alma
Hpv Kansere Neden Olur mu?
Evet, bazı Hpv tipleri rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bunlar yüksek riskli HPV tipleri olarak adlandırılır. Yüksek riskli Hpv enfeksiyonu uzun süre devam ederse, rahim ağzında hücrelerde anormalliklere neden olabilir ve zamanla kanserleşebilir. Hpv enfeksiyonu olan tüm kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişmez. Hpv enfeksiyonu, sadece rahim ağzı kanseriyle sınırlı değildir. HPV aynı zamanda vajina, vulva, penis, anüs, ağız ve boğaz kanserlerine de neden olabilir. Bu kanserlerin oluşma olasılığı daha düşüktür.
Hpv Hangi Tipleri Tehlikelidir?
Hpv’nin birçok türü bulunmaktadır, ancak bazı türler diğerlerine göre daha yüksek kanser riski taşımaktadır. Hpv-16: En yaygın yüksek riskli Hpv tipidir ve rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. Ayrıca vajina, vulva, penis, anüs ve ağız kanserlerine de neden olabilir.
Hpv-18: Rahim ağzı kanseri yanı sıra vajina, vulva ve anüs kanserlerine neden olabilir.
Diğer yüksek riskli tipler: Hpv-31, 33, 35, 39,45, 51, 52, 56, 58 ve 59 gibi diğer yüksek riskli Hpv tipleri de rahim ağzı kanseri ve diğer kanser türleriyle ilişkilidir.
Bu yüksek riskli Hpv tipleri kansere neden olabilme potansiyeline sahiptir, ancak HPV enfeksiyonu olan tüm bireyler kanser geliştirmez. Enfeksiyonun uzun süreli devam etmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi faktörler kanser riskini artırabilir.
Hpv Nasıl Korunur?
Hpv enfeksiyonundan korunmak için:
HPV aşısı, Tek eşlilik, Prezervatif kullanımı, Düzenli taramalar, Bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı dengeli bir yaşam sürdürmek.
Hpv Yayılmasını Artıran Faktörler Nelerdir?
Hpv yayılmasını artıran faktörler şunlardır: Erken yaşta cinsel aktivite, Cinsel partner sayısının fazla olması, Kişisel hijyen eksikliği, Genital siğillerin geç tedavisi, Sigara kullanımı, Düşük bağışıklık durumu
Genital Siğil HPV Tedavisi Geciktirilirse Ne olur? Tıklayınız
Hpv Bulaştığını Nasıl Anlarım?
Hpv’nin belirgin bir şekilde ortaya çıkan belirtileri yoktur. Bu nedenle, bir kişi Hpv bulaştığını fark etmeyebilir. Ancak bazı durumlarda, Hpv’nin neden olduğu belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar genital bölgede et beni gibi yapılar, kaşıntı, kanama, Anormal pap smear sonuçları, Anormal vajinal akıntıdır.
Hpv Kesin Tedavisi Var mıdır?
Hpv’nin kesin bir tedavisi yoktur. ancak bulaştırıcılığını ve yayılımı önlemek için mutlaka tedavi olunmalıdır.
Hpv Nedenleri Nelerdir?
Genital siğiller, Hpv enfeksiyonunun neden olduğu cilt lezyonlarıdır. Genital siğillerin nedenleri şunlardır: Hpv enfeksiyonu, Cinsel aktivite, Genital hijyen, Partnerin bulaştırıcı olması. Genital siğiller genellikle temastan 3 ay sonra ortaya çıkabilir. Bazen daha uzun sürede de ortaya çıkabilir. Hpv enfeksiyonu olan birçok kişi genital siğillerin farkında olmadan başka insanları enfekte edebilir.
Genital Siğiller(Hpv) Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Genital siğillerin tedavi edilmezse, zamanla büyür ve daha fazla alanı etkiler. Siğiller kaşıntıya, ağrıya, kanamaya neden olabilir. Siğillerde enfeksiyon ve iltihaplanma meydana gelebilir Tedavi edilmeyen siğiller başkalarına bulaşır.
Genital Siğil(Hpv) Herkese Bulaşır mı?
Hpv neden olduğu siğiller son derece bulaşıcıdır. Bu siğillere sebep olan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı olarak havlu veya tıraş bıçağı gibi kişisel eşyalar yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle siğili olan kişiler ile yakın temas ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir.
Genital Siğil(Hpv) Tedavisi
Lazerle genital siğil tedavisi, siğillerin lazer ışığı kullanılarak yakılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle siğillerin yakılması ve yok edilmesi hedeflenir. Lazer tedavisi, lokal anestezi altında yapılır. Tedavi sırasında, lazer ışığı doğrudan siğillerin üzerine odaklanır. Lazer ışığı, siğillerin hücrelerine zarar vererek yok etmeyi amaçlar. 8-10 dakika süren kısa bir işlemdir. Lazer tedavisi, cerrahi yöntemlere kıyasla daha az kanama riski taşır. Lazer ışığı, küçük kan damarlarını kapatır. Böylece kanama miktarı azalır. Lazer tedavisi hızlı bir iyileşme süreci sunar.
Leave a reply
Leave a reply