Tam iyileşme 4-5 ay içerisinde gerçekleşir. Hasta bu süreçte bölge açık kaldığı için hijyene ve kıl temizliğine dikkat etmelidir.
Dikkat edilmediği takdirde iyileşme döneminde enfeksiyon riski vardır. Dikiş vs olmadığı için tekrar etme oranı en az görülen ameliyatlı yöntemlerdendir. Başarı oranı %80-90 arasındadır.
Flep Çevirme Yöntemi: Bu yöntemde kıl kisti sağlıklı dokuya ulaşana dek tamamen çıkarılır. Bu açıklığın kapatılması için yan taraftan bir doku (flep) hazırlanır ve dikilir.
Hastanın 7-10 gün yüz üstü yatması gerekir. İyileşme süreci ağrılı olabilir. Başarı oranı %70-80 arasındadır.
Lazerle Kıl dönmesi Ameliyatı: Kıl kistinin bulunduğu bölge tamamen çepeçevre çıkarılır. Lazer probu yardımı ile çıkarılan bölgedeki dokular yakılarak işlem tamamlanır. Başarı oranı %80-%90 arasındadır.
Fenol Tedavisi: Kimyasal bir yöntemdir. Bu tedavi, fenolik asidin kılın girdiği deliklerden verilerek, içerideki kılların ve kistin eritilip yok edilmesi amacını taşır. Ancak asidin kist içinde ulaşamadığı noktalar olabilir. Başarı oranı %40 düzeyinde olup oldukça düşüktür.
Gümüş Nitrat Tedavisi: Fenol tedavisi gibi kimyasal bir yöntemdir. Uygulama şekli ve amacı Fenol ile aynıdır. Başarı oranı düşüktür.
Mikrosinüsektomi Yöntemi: Küçük veya orta ölçekli kıl dönmesi durumlarında, bölgesel anestezi kullanılarak sinüs ağızları açılır ve içerideki kıllar temizlenir. Başarı oranı %80 oranındadır.
Lazerle Kıl dönmesi Tedavisi: Bölgeye lokal anestezi uygulandıktan sonra, lazer probu ile kıl girişinin olduğu deliklere girilir ve içeride bulunan kist ve enfekte dokular yakılarak yok edilir. Lokal anestezi ile yapıldığından ameliyatlı yöntemlere göre daha konforludur. Başarı oranı %80-%90 arasındadır.
Kök Hücre Tedavisi:
Hastalığının büyüklüğüne bağlı olarak ameliyatlı ve ameliyatsız teknikler, tek başına veya kombine şekilde uygulanabilir.
Kıl dönmesi ameliyatında cerrahi müdahaleye bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Ameliyata bağlı oluşan komplikasyonlar şöyledir;
Ameliyat dan sonra dikişlerin patlamaması için hastaların günlük hareketleri kısıtlanabilir.
Ameliyata bağlı ağrı, şişlik ve akıntı görülebilir.
Cerrahi ameliyat sonrasında kıl dönmesi tekrarlayabilir.
Hastanın dikişli bölgeye düzenli olarak pansuman yapması gerekir.
Hastalar tuvalet ihtiyacı sırasında oturma pozisyonunda durmamaya özen göstermelidir.
Hasta dışkılama sırasında zorlanabilir, fazla ıkınma sonucunda ağrı çekebilir.
Ameliyat bölgesinin temizliğine dikkat edilmez ise kuyruk sokumunda abse, iltihap gelişebilir.