Makat Çatlağından Nasıl Kurtulurum?
Makat çatlağından kurtulmanın ilk adımı, proktoloji doktoruna muayene olmaktır. Doktorunuz, durumu değerlendirecek ve uygun tedavi seçeneklerini önererek size rehberlik edecektir. Yumuşak dışkılar, çatlak bölgesinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bol lifli gıdalar tüketmek ve yeterince su içmek, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir. Dışkılama sonrası anal bölgenin temizliğine özen göstermek, enfeksiyon riskini azaltır. Ağrıyı hafifletmek ve çatlağın iyileşmesini desteklemek için bazı ilaçlar önerebilir. Doktorunuz, çatlağın şiddetine ve durumunuza göre ameliyatı düşünebilir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Fissür Tedavisini Nasıl Yapıyoruz Görmek İçin Tıklayınız
Makat çatlağı ameliyatı zor mu?
Ameliyatın zorluğu genellikle makat çatlağın durumuna bağlıdır, ancak uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilirse başarı şansı yüksektir. Hastanın konforuna ve operasyonun gerçekleştirileceği koşullara bağlı olarak lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi kullanılabilir. Bu anestezi yöntemleri hastanın durumuna ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir.
Makat çatlağı ne zaman ameliyat edilir?
Makat çatlağı ameliyatı, çatlağın(fissürün) iyileşmediği ve inatçı hale geldiği durumlarda düşünülmelidir. Genellikle fissürlerin kabızlık tedavisi ile 3-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Ancak altı hafta sonra makat çatlağı (fissür) iyileşmemişse kalıcı veya kronik anal fissür olarak kabul edilir. Kronik fissürler genellikle daha şiddetli ağrı ve rahatsızlıkla ilişkilidir ve ameliyat gerektirebilir.
Makat çatlağı kansere dönüşür mü?
Hayır, makat çatlağı(fissür) kansere dönüşmez. Makat çevresindeki deride bir yırtık veya çatlak genellikle kabızlık, ıkınma veya diğer makat sorunları ile ilişkilidir. Makat çatlağı iltihaplanma, ağrı, kanama ve rahatsızlık gibi semptomlara neden olabilir, ancak kanserle ilgili bir sorun oluşturmayacaktır.
Makat çatlağı ameliyatsız geçer mi?
Makat çatlağı ameliyatsız tedavi yöntemleriyle de yüksek oranda iyileşme sağlamaktadır Ameliyatsız tedavi seçenekleri şunları içerebilir: Yumuşak dışkılar, çatlağın iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle bol lifli gıdalar tüketmek, yeterince su içmek ve kabızlığı önlemek için tuvalet alışkanlıklarını düzenlemek önemlidir. Botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları, makat kaslarını geçici olarak rahatlatarak iyileşmeyi teşvik edebilir. Lazer tedavisinde anal fissür bölgesini temizlemek için lazer cihazı kullanılır. Lazer fissür dokusuna odaklanarak çevresini temizler. Temizlenen dokular daha düzgün bir şekilde iyileşir. Makat çatlağı tedavisinde en etkili yöntemdir
Makat Çatlağı (Anal Fissür) Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Leave a reply