Makatta Apse ve Perianal Fistül İlişkisi
Makatta Apse Nedir?
Makatta apse ve perianal fistül hastalıkları birbirleriyle bağlantılı makat hastalıklarıdır. makat bölgesinde meydana gelen iltihap olarak da tanımlanabilir. Anal apse hastalığı makattaki salgı bezlerin tıkanmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Salgı bezi kanallarında meydana gelen tıkanma apse oluşumuna neden olur. Salgı bezlerinde meydana gelen bu tıkanmanın ardından apse boşalır, boşalan yerde bir kanal oluşumu meydana gelir. Buna da Anal Fistül denir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Perianal Fistül Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Perianal Fistül Nedir?
Fistül hastalığı, Latince’deki fistula kelimesinden adını alır. Kanal anlamını taşıyan fistula, iki organ yüzeyi ya da doku yüzeyi arasında daha önce olmayan, normal olmayan bir kanalın ortaya çıkmasıyla oluşur. Sindirim kanalının bitiş noktası olan anal kanal ile makat bölgesindeki deri arasında açığa çıkan anormal kanal (bağlantı yolu) oluşumuna anal fistül, peri anal fistül veya makat fistülü denir.
Ameliyatsız Lazerle Anal Fistül Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız
Makat Apsesi Belirtileri
- Hastanın anüsünde veya makat çevresinde şişlik
- Tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında tuvalet kağıdında ya da tuvalet içinde irin görülmesi,
- Oturup kalkma esnasında makat bölgesinde hissedilen zonklama,
- Makat bölgesinde hissedilen sancılı bir ağrı
- Makat çevresinde hassasiyet oluşumu ve kızarıklık görülmesi
- İç çamaşırda görülen kötü kokulu, sarı renkli iltihap akıntısı
- Dışkılama sırasında hissedilen ağrı
- Dışkılama esnasında kanama
- Apse varlığına bağlı halsizlik,üşüme ,titreme ortaya çıkması
Makat apsesi ve Perianal Fistül hastalığının tedavisi Proktoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. İlaçlar, kremler, bitkisel kürler ile kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bu hastalık doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.
Ameliyatsız lazer yöntemi sayesinde yatış gerektirmeden, ayaktan tedavi imkanı ile makat apsesi ve fistül tedavisi hastalar açısından avantaj sağlar. 5 ila 8 dk arasında süren lazer işleminde narkoz, dikiş gibi klasik ameliyat prosedürleri uygulanmaz. Bu sayede hastalar, sosyal yaşantılarına devam ederken iyileşmelerini tamamlarlar.
Leave a reply
Leave a reply