
Kalçada kıl dönmesi neden olur?
Kalçadaki kıl dönmeleri genellikle boyun ve sırttaki kılların dökülüp kuyruk sokumu adı verilen bir bölgede birikmesiyle başlar. Zamanla bu kıllar cilt dokusuna nüfuz etmeye başlayarak cilt altında kıl kisti ya da kıl kesesi oluşturur. Kıl kisti, deri altındaki bir boşlukta veya kesede biriken kıl, kıl parçacıkları ve diğer doku artıklarından oluşur. Bu birikim, deri altında apse veya fistül oluşmasına neden olarak cilt yüzeyinde çıkıntı veya kese oluşmasına yol açarak enfeksiyon riskini artırabilir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Kıl Dönmesi Tedavisi Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız
Kalçada kıl dönmesi nasıl anlaşılır?
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak en sık görülen belirtiler şunlar olabilir:
Anüste Kaşıntı
Akıntı ve Kötü Koku
Derinin Kızarması ve Şişmesi
Makat Bölgesinde Ağrı
Ateş
Ameliyatsız Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajlarını Okumak İçin Tıklayınız
Kalça da kıl dönmesi oluşum nedenleri?
- Gün boyu oturarak çalışan kişilerde,
- Dar pantolon giyen kişilerde,
- Vücutlarındaki kıl yoğunluğu fazla olan insanlarda,
- Oturuş pozisyonu genelde geriye doğru kaykılma şeklinde olan kişilerde ,
- Aşırı terleme, hijyen eksikliği, fazla kilo problemi olan kişilerde kıl dönmesinin görülme olasılığı yüksektir.
Kıl Dönmesi Neden En Çok Kuyruk Sokumu Bölgesinde Görülür?
Kıl dönmeleri sıklıkla iki kalça arasındaki iki kalça arasındaki intergluteal sulkus adı verilen olukta meydana gelir. Bu durumun nedeni bölgenin kapalı bir ortam olması, bu bölgedeki cilt dokusunun diğer yerlere göre daha ince olması ve bu nedenle sert kıllar tarafından kolayca tahriş edilip delinebilmesidir. Ayrıca sert kuyruk sokumu tarafından baskılanan kıllar bu bölgede daha rahat hareket edebilmektedir.
Kalçada kıl dönmesi ameliyatı?
Kıl dönmesi tedavisi, hastalığın boyutlarına ve şiddetine bağlı olarak farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Ameliyatlı tedavi yöntemleri Flep Çevirme Yöntemi, Açık Bırakma Yöntemi, İntrafleksiyon Kapama Yöntemi, Primer Kapama Yöntemi ve lazer ameliyatını içerir. Bu yöntemler, kıl kistinin tamamen çıkarılmasını amaçlar.
Ayrıca, ameliyatsız tedavi seçenekleri de mevcuttur, bunlar Fenol Tedavisi, Gümüş Nitrat Tedavisi, Mikrosinüsektomi Yöntemi ve Kök Hücre Tedavisi gibi yöntemleri içerir. Ameliyatsız tedaviler, sağlıklı dokuya minimum müdahale ile kıl kesesinin ortadan kaldırılmasını hedefler ve normal ameliyat yöntemlerine göre daha avantajlıdır.
Kıl Dönmesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
Leave a reply
Leave a reply