Rahimde Siğil Nedir? Neden Oluşur? Kadınlarda HPV Gebelikte HPV Tedavisi

Rahimde Siğil

Rahim, tıp dilindeki adı ile birçok yerde yer alan ‘’uterus’’ kadın üreme sistemi içerisinde genital bölgenin en etkili görevini yerine getiren bir parçasıdır. Üreme sistemi içerisinde yer alan vajina, rahim (uterus), rahim ağzı (serviks), fallop tüpleri (yumurtalık kanalları), överler (yumurtalık)den oluşmaktadır. HPV varlığının sebebiyet vermiş olduğu siğiller, kadın ve erkek bireylerde sıklıkla karşılaşılabilir. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın siğiller, kadınlarda rahimde siğil oluşumu ve erkek bireylerde makat ve üreme sistemi üzerinde, belli belirtiler göstererek ortaya çıkabilmektedir. HPV’nin neden olduğu bu viral enfeksiyon olarak bilinen siğiller, sıklıkla cinsel temas yolu ile bulaşma sağlamaktadır.

Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Genital Siğil Tedavisi İle İlgili Videoyu Görmek İçin Tıklayınız

Kadınlarda HPV

Kadınlarda sıklıkla genital bölge, makat ve çevresinde varlığını sürdürebilen bu virüs tipi, oldukça rahatsızlık verici bir enfeksiyondur. Vajina, vajina içi, rahim, rahim ağzı gibi birçok kadın üreme sisteminde yer alan genital bölgede siğil oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Genital bölge ve çevresinde cinsel temas yolu ile bulaşan bu enfeksiyon, hücre içine yerleşmiş olan bu virüs, karnabahar görünümünde, kibrit çöpü başı görünümünde, et benini andıran bir yapıda vajina ve çevresinde kadınlarda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Görünüm olarak incelendiğinde, sivilceye yakın kırmızı veya pembemsi, sıklıkla kahverengi, şeffaf veya beyaza yakın gri olarak çeşitli renklerde görülebilmektedir.

Ameliyatsız Lazerle Hpv Tedavisinin Avantajları İçin Tıklayınız

Rahimde Siğil Oluşumu

HPV enfeksiyonu hücre içine alındıktan sonra uzun bir zaman varlığını göstermeden sinsice herhangi bir belirti vermeden sessizce kalabilmektedir. Kendini belli eden tipleri ise açıklamış olduğumuz gibi kişiden kişiye değişiklik göstererek beliren bir takım özelliklerde, kişiye vermiş olduğu şikayetler ile belirti gösterebilmektedir. Bu nedenle HPV tip çeşidine göre değişiklik göstererek, bu virüs vücuda girmiş olsa bile dahi kendini hemen belli etmeyebilir. Bu durumda HPV enfeksiyonuna yakalanmış bireylerin bağışıklık sisteminin takibi ile vücut savunma sisteminin düştüğü anda kendini ortaya çıkarabilmektedir. İlk temastan sonra ortalama kuluçka süresi olan 8 hafta içerisinde görülebilmektedir. Yayılım sağmaları ise HPV tip ve çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemini arttırmak yani immün sistemi yüksek seviyede tutmak, bu hastalığın en başında yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.

Genital Siğiller Hakkında Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Genital bölgede ve rahim içinde siğil oluşumu yapan HPV enfeksiyonu, ilk temas yolu ile harekete geçerek, kuluçka süreci boyunca yayılım sağlayan ve virüsün tip ve çeşidine göre kişinin bağışıklık sistemine göre değişmektedir. Bu nedenle tedaviye geç kalındığı sürece kadınlarda yine HPV tip çeşitleri içerisinde yer alan tip 16 ve tip 18 rahim ağzında (serviks) kansere sebebiyet verebilir. Rahim ağzı kanserleri ile bazen bağlantısı olabilen bu virüs için öncelikli olarak Pap-Smear testi yapılarak virüsün kesinliği söz konusuyla tanının konulması büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte HPV

Rahim, üreme kanalı olarak bilinen ve hamilelerde, gebelik sırasında, bebeğin gelişimini koruyan kaslı bir torbayı andırmaktadır. Kadınlarda hamilelik süreci içerisinde HPV enfeksiyonu ile tanışıp tanışmadığını smear testi sonrasında yapılması önerilen HPV Tip Genotiplendirme ile varlığının tespiti yapılabilmektedir. Bu şekilde bebeğe herhangi bir suretle zarar vermemesi açısından yapılması öngörülmektedir. Hamilelik döneminde genital siğil varlığı olan bireylerde mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü hamileliğin vermiş olduğu anatomik yapı değişimi ve hormonal değişim ile HPV geçmişi olan bireylerde siğillerin artışı ile karşılaşılır. Doktor kontrolü altında bebeğe bir geçiş söz konusu olmasa da normal doğum ile bulaşması nadiren de olsa gerçekleşebilmektedir. Bilinmesi gerekir ki HPV enfeksiyonu hamilelik döneminde doku değişimini arttırmaktan kaynaklı olarak, bebeğin erken doğumuna sebep olabilir.

Rahim, vajen, anüs ve çevresinde görülebilen HPV’nin oluşturduğu siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile siğillerin birçok tedavi şekli bulunmaktadır. Sıklıkla tedavi yöntemi olarak uygulanan ve kişiye herhangi bir zarar vermeden tedavinin başarı sağlamasında lazer yöntemi oldukça etkilidir.

Leave a reply