Kıl Dönmesi Nerede Olur? Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl Dönmesi Nedir?
Kıl Dönmesi yani tıp dilindeki adı ile Pilonidal Sinüs rahatsızlığı, birden fazla nedene bağlı olarak gelişen bir çeşit makat hastalığıdır. Kıl dönmesi nerede olur, sorusu sorulduğunda genellikle kuyruk sokumu bölgesinde açığa çıktığı söylenebilmektedir. Bu makat hastalığı; vücutta sırt bölgesindeki, ense ve baş bölgesindeki kılların ya da kıyafetlerde bulunan toz ve tüy taneciklerinin zaman içerisinde kuyruk sokumu bölgesine dökülmesi ve bu bölgede birikmesi sonucu ortaya çıkar.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Olur İzlemek İçin Tıklayınız
Kuyruk sokumunda biriken bu kılların bölgedeki deri tabakasının hassas olması nedeniyle deri altına geçtiği bilinmektedir. Deri altında birikmeye başlayan bu kıl kesesi zamanla kuyruk sokumunda apseleşmeye neden olmaktadır. Bölgedeki gözeneklerin biriken kıllar nedeniyle tıkanması sonucunda vücudun savunma sistemi devreye girmektedir. Deri altında biriken kılların yabancı madde olarak algılanmasının ardından bu bölgede bir sıvı birikmeye başlar. Vücudun ürettiği bu sıvı, kıl keseciğini yok etmediği gibi tıkanmış gözenekler yüzünden sıvının dışarı atılımı da gerçekleşmemektedir.
Ameliyatsız Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajlarını İçin Tıklayınız
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi hastalığında özellikle kuyruk sokumunda görülen enfeksiyon sonucu açığa çıkan apse şikayetine rastlanmaktadır. Oturup kalkmak gibi basit günlük hareketlerin bölgedeki ağrı nedeniyle kısıtlandığı gözlemlenmiştir. Kuyruk sokumunda batma ve kaşıntı hissi de şikayetler arasında yer almaktadır. Kimi hastalarda apse oluşumu nedeniyle halsizlik ve yüksek ateş gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Hasta olan kişiler ne yazık ki doktor muayenesine gitmeyi ertelemektedirler. Bunun sonucu olarak da makat bölgesinin hassas bir bölge olması açısından utanma hissi nedeniyle bölgede yaşanan sorunlara çözüm aranması için de geç kalınmış olur. Birçok hasta kıl dönmesine sahip olduğunun apse oluşumu yaşanmadan önce farkına varamamaktadır. Ertelenen muayene ve tedavi süreci ise sonrasında hastaya daha fazla şikayet yaşatmaktadır.
Halbuki makat bölgesinde meydana gelen en ufak bir şikayet bile en kısa sürede bir Proktoloji uzmanı tarafından incelenmeli ve gerekli görüldüğü takdirde hızlı bir şekilde tedaviye başlanmalıdır. Çünkü dikkatli davranıldığında erken teşhis edilen kıl dönmesi hastalığı şikayetlerde artış görülmeden tedavi edilebilmektedir.
Her yaştan ve her cinsiyetten insanda görülebilen bu makat hastalığı, günlük işlerin aksamasına neden olabilir. Ergenlik dönemindeki erkek bireylerdeki görülme sıklığı kadar
genetik olarak sert kıl yapısına sahip kadınlarda da görülebilmektedir.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkmasının sebebi; bu dönemde erkeklerdeki tüylenme artışının görülmesidir. Kıl dönmesi oluşumunun kaynağı tüy ve kılların bölgedeki gözenekleri tıkamasıdır. Bu makat hastalığı, kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrı, kıl kesesinin neden olduğu deri altı iltihabı ve iç çamaşırında görülebilen kan lekesi gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Kuyruk sokumunun hijyeni de bu süreçte önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise tüy ve kıllar ile tıkanan gözeneklerin içerisinde birikebilecek bakteri ve kir oluşumlarının varlığıdır. Hijyeni sağlanmamış bölgede apse oluşumu daha hızlı gerçekleşmektedir.
Uzun süre oturulan masa başı işlerde çalışmak, ya da uzun yol şoförlüğü gibi meslek gruplarında kıl dönmesi riski yüksektir.
Sırt bölgesindeki kılların kıyafetlere sürtünmesi sonucu dökülmesi ve kuyruk sokumunda birikmesi kıl dönmesine neden olan faktörler arasındadır. Bu nedenle dar kıyafetler giymek ve makat bölgesinin tahriş olmasına neden olacak kadar dar iç çamaşırları da kıl dönmesi oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Kıl Dönmesi Nerede Olur?
Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi
Daha çok kıl dönmesinin kuyruk sokumu bölgesinde görülmesinin nedeni; bu bölgenin oyuntu biçiminde oluşu ve bölgedeki deri tabakasının ince olmasından kaynaklı tahriş olmaya müsait olmasıdır.
Göbek Bölgesinde Kıl Dönmesi
Göbek çukurunun kıl birikmesine müsait olan fizyolojik biçimi nedeniyle bu bölgede de kıl dönmesine az da olsa rastlanabilmektedir. Şişme, kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olabilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Hastalığının Belirtileri Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Kıl Dönmesi Tedavisi
Merkezimizde, makat bölgesindeki kuyruk sokumunda görülen Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi) hastalığı, lazer teknolojisi sayesinde ayaktan tedavi imkanı ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yatış gerektirmeyen lazer tedavisi sayesinde aynı gün içerisinde hem muayene hem de müdahale işlemi ile tedavinizi olabilirsiniz. Alanında en az 15 yıllık deneyim sahibi olan Proktoloji doktorlarımızın uygulayacağı lazerle kıl dönmesi tedavisinin ardından evinize yürüyerek bile dönebilirsiniz.
Leave a reply