Dış Hemoroid Belirtileri ve Tedavisi
Dış Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Dış hemoroid belirtileri genellikle dışkılama sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Bu belirtiler şunlardır:
Kanama: Dış hemoroidin en yaygın belirtisi kanamadır. Genellikle tuvalet kağıdında veya dışkıda parlak kırmızı damlalar veya lekeler şeklinde görülür.
Ağrı: Dış hemoroidler dışkılama sırasında veya sonrasında şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrı, bağırsak hareketiniz olduğunda veya oturduğunuzda daha kötü olabilir.
Kaşıntı ve rahatsızlık: Anüs çevresinde kaşıntı, yanma ve rahatsızlık dış hemoroidin diğer belirtileridir.
Dışkı çıkarma zorluğu: Hemoroidler bağırsak hareketleri sırasında tıkanıklığa veya zorluğa neden olarak eksik tahliye hissine yol açabilir.
Elle makatta meme hissedilmesi: Dış hemoroidler makat dışında olduğu için elle hissedilebilir. Anüs çıkışında hissedilebilir ve dokunulduğunda ağrılı olabilirler.
Islaklık ve mukus akıntısı: Dolgunluk hissi, kanlı veya yapışkan mukus akıntısı ve ıslaklık hissi gibi dış hemoroidlerin neden olduğu rahatsızlıklar da yaşanabilir.
Kanlı dışkı: Bağırsak hareketleri sırasında kan görülmesi dış hemoroid belirtilerinden biridir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Dış Hemoroid Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Ameliyatsız Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız
Dış Basur Nedenleri
- Kabızlık
- Aşırı ıkınma
- Aşırı ağırlık kaldırma
- Uzun süreli oturma veya ayakta durma
- Baharatlı ve acı yiyeceklerin aşırı tüketimi
- Aşırı alkol ve sigara kullanımı
- Düzensiz beslenme
- Genetik faktörler
Dış hemoroidler bu nedenlerin bir kombinasyonunun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yaşam tarzı, diyet ve genetik faktörler dış hemoroid gelişiminde önemli bir rol oynar.
Dış Basur Hakkında Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.
Tromboze Hemoroid (Basur) Nedir?
Boğulmuş hemoroid olarak da bilinen tromboze hemoroid, dış hemoroidin özel bir türüdür. Tromboze hemoroidler, makattaki kan pıhtılaşmasından kaynaklanır. Akut olarak ortaya çıkabilen tromboze hemoroidler hastanın günlük konforunu bozabilir. Tromboze hemoroid tedavisinde en faydalı yöntem drenaj yöntemi olarak bilinir. Bu yöntem pıhtılaşmış kanın boşaltılmasını içerir. Drenajdan sonra, trombozun nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Dış Hemoroid Tedavisi
Dış hemoroid tedavisi için ameliyat ve ameliyatsız yöntemler bulunur. ameliyat yöntemleri longo, hemoroidektomi, lazer ameliyatıdır cerrahi işlemlerin tedavi sonrası komplikasyon riski vardır. Günümüzde ameliyatsız tedaviler daha çok tercih edilir ameliyatsız tedaviler; Lastik band ligasyon, skleroterapi, hal(hemoroid arter bağlama) ve en etkili yöntem olan lazer tedavisidir bu tedaviler hastanın durumuna göre tek tek yada kombine şekilde uygulanır.
Leave a reply