Kıl Dönmesi Semptomları Nelerdir?
Kıl dönmesi hastalığı, genel hatlarıyla gözle göremediğimiz bir yerde oluştuğu için yol açmış olduğu kıl dönmesi semptomları üzerinden fark edilebilmektedir fakat bunun öncesinde kıl dönmesinin ne olduğu, nasıl oluştuğu gibi birçok değişik alanda bu makat hastalığını ele almak lazım.
Kıl Dönmesi tıp dilinde, Pilonidal Sinüs olarak bilinmektedir. Kıl dönmesi semptomları, çoğunlukla erkeklerde kadınlara nazaran daha çok ve özellikle 15-35 yaş aralığında sıkça görülmektedir. Bunun nedeni ise erkeklerin vücutlarının yapı olarak daha kıllı olmasından kaynaklanmaktadır.
Yatış Gerektirmeyen, Günü Birlik Tedavi İmkanı Sunan Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Olur İzlemek İçin Tıklayınız
Bu sorunu bayanların yaşayabilme durumu da mevcuttur. Kıl dönmesi hastalığı, birçok bölgede görülebilir ama genel olarak görüldüğü bölgeler şu şekildedir: Kasık bölgesi, kuyruk sokumu, Koltukaltı ve Göbek bölgesi.
Kıl Dönmesine Yatkınlık ve Kıl Dönmesi Semptomları
Kıl dönmesinin oluşumundan bahsetmek gerekirse, vücudun özellikle üst bölgelerinden (omuz ve sırt şeklinde) dökülen kılların ters dönüp cildin altına girmesi ve burada kıl keseceği oluşturarak irine (iltihap) ve haliyle bu bölgede yara oluşturmasıdır. Özellikle gün boyu oturarak çalışan, aşırı kilolu, hijyen eksikliği yaşayan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
Özellikle derinin ince olduğu ya da inceldiği bölgelerde görülme ihtimali daha yüksek olan Kıl dönmesi hastanın doğuştan getirdiği genetik bir hastalık değildir ama bu konuyla ilgili birtakım istisnai durumlar da mevcuttur.
Kişinin genel yapısı itibariyle fazla kıllı olması, derisinin ince ve hassas olması gibi durumlar kişinin kıl dönmesine olan yatkınlığını ve kıl dönmesi semptomları görülmesinin ihtimalini belirlemektedir. Bölgede irin oluşmadan önce, kıl dönmesi kendini küçük bir kızarıklık belli edebilir. İltihap, bölgede biriken kıl ve tüy benzeri yabancı cisimlerin, cildin altındaki yağlı dokuya doğru ilerlemesi neticesinde gelişir. Bu konum bilhassa kuyruk sokumunda iltihap akıntısına sebep olur ve bu akıntı devamlı hale gelir. Kuyruk sokumunda olup biten kıl dönmesi, kendini iltihap yapana kadar belli etmez genelde. Kişi kıl dönmesinin varlığından iltihaplanma sonrası haberdar olmaktadır.
Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi’nde Tedavi Süreci Nasıl Olur? Detaylar İçin Tıklayınız
Genel olarak kıl dönmesi semptomları bunlardır;
Özellikle kuyruk sokumunda ağrılı şişlik, Kızarıklık, kaşıntı, Kötü koku ve akıntılar veya batma hissi.
Bu belirtiler hastalığın hemen hemen akut dönemde olduğunu anlatır. Bu da demek oluyor ki daha kıl dönmesinin başında olunduğunun göstergesidir. Kişi bu emareleri görmüş olduğu anda doktora başvurmalıdır zira hastalığın erkenden tedavisi hasta için oldukca yararlı olacaktır. Şunun da altını çizmek gerekir ki, eğer deri altındaki kıl yumağı çıkarılmazsa belirtiler azalsa bile daha sonra tekrar aynı problemler yaşanacaktır.
Tekrardan apse yapmış olan kıl dönmesi daha çok şişer, şişen bölge akut dönemden daha fazla acı yaşatır hastaya. Hasta günlük hayatında yürümekte ve oturmakta çok zorlanır. Kıl dönmesi kısa sürede tedavi edilmezse ilerleyen süreçte ciddi doku kayıplarına neden olabilmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Kıl dönmesi semptomları ve kıl dönmesinin ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi şekilleri mevcuttur. Eğer hasta ameliyat ile tedavi olacaksa uzun bir süre gündelik yaşantısına geri dönemeyeceğini ve yaşam kalitesinin olumsuz etkileneceğini bilmesi gerekir. Ameliyat sonrası aleni yara olacağı için enfeksiyon kapma riski de yüksektir. Avrupa Cerrahi Merkezi olarak kıl dönmesi tedavisi ameliyatsız, ayaktan, yatış gerektirmeyen tedavi yöntemlerini tavsiye etmekteyiz. Ameliyatsız tedavi yönteminde lazer kullanılarak tedavi edilir ve cerrahi müdahalede bulunan semptomlar görülmez.
Ameliyatsız Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajlarını Okumak İçin Tıklayınız
Leave a reply
Leave a reply