Makat Sarkması (Rektal Prolapsus) Tedavisi

Makat Sarkması (Rektal Prolapsus) Nedir?

Makat sarkması, anal bölgeden dışarıya doğru bağırsağın sarkması ve fıtıklaşmasına makat sarkması (rektal prolapsus) adı verilmektedir.

Makat sarkması sonucunda sfinkter olarak isimlendirilen dışkı tutma kaslarının zayıflaması durumundan sonra mukus veya dışkı gelebilir. Kadınlarda daha sık görülen bu rahatsızlık kadınlar arasında da çok sık doğum yapanlarda görülmektedir. Çocuklardaysa çoğunlukla 1-4 yaş arasında ve yetişkin bireylerde 45 yaşından sonra daha sık rastlanılan rektal prolapsus, mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene sonrası tedavi edilmelidir.

Makat Sarkması (Rektal Prolapsus) Neden Olur?

Makat sarkmalarında altta yatan sebep büyük oranda kronik kabızlıktır. Uzun süren ve sürekli tekrarlayan kabızlık şikâyeti beraberinden getirdiği gereğinden fazla ıkınma nedeniyle her seferinde makatı biraz daha zorlar. Bu süreç makat sarkması hastalığını zamanla oluşturur. Kronik ishalde kabızlık kadar makat sarkması oluşumunda etkilidir. Meydana getirdiği sürekli dışkılama ihtiyacı nedeniyle hasta sürekli tuvalete giderek gereksiz ıkınmalar gerçekleştirir. Bunun sonucunda ise makat sarkması meydana gelebilir.

Ayrıca kadınlarda çok sayıda normal doğum da makat sarkmasını meydana getirir. Bunların dışında makat sarkmasına sebep olan nedenler şunlardır;

  • Alışkanlık haline gelen gereksiz ıkınma ihtiyacı
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığına bağlı gelişen sürekli öksürme
  • Kronik kabızlık çeken hastaların sürekli laktasif ilaçlar kullanması
  • İlerleyen yaşa bağlı olarak dışkıyı tutmaya yarayan kasların gevşemesi
  • Pelvik taban disfonksiyonuna bağlı idrar kaçırma
  • Nadiren kalıtımsal nedenler
  • Kistik fibroz hastalığı
  • Omurilik yaralanmaları sonrası
  • Parazit ve basili dizanteri bakterileri akabinde
  • Bazı nörolojik hastalıkların getirisi olarak da makat sarkmaları görülebilir.

Makat Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?

Makat sarkmasında dışkılamaya yarayan kaslar işlevini tam olarak yerine getiremez. Ayrıca makat bölgesinde meydana gelen anatomiye aykırı deformasyon nedeniyle de belirtiler artarak devam eder. Tüm bunların sonucunda şu belirtiler gözlemlenir;

  • Makat sarkmasında görülen kabızlık şikâyeti genelde orta yaş hastalarda daha sık meydana gelmektedir.
  • Dışkının tam boşalamaması hissi nedeniyle hasta sürekli tuvalet ihtiyacı duyar. Sıklıkla tuvalete giden hasta sürekli ıkınarak hastalığın ilerlemesine neden olur.
  • Sürekli dışkılama ve ıkınma ihtiyacı hisseden hasta bu durum nedeniyle dışarıda çok fazla zaman harcayamaz. Sosyal hayatı olumsuz etkilenir.
  • Fekal inkontinans denen gaz kaçırma ve dışkı kaçırma problemleri makat sarkmasında sık rastlanılan şikâyetleri arasındadır. Özellikle orta yaşın üzerindeki hastalarda daha sık görülür. Gaz ve dışkı kaçırma şikâyeti makat dışına çıkan bağırsağın maruz kaldığı gerilmeye bağlı olarak gelişir.

Deforme olan bağırsak nedeniyle dışkılama güçlüğü Rektal prolapsus hastalarında görülen başka bir şikâyettir.

Sorularınız Mı Var?
Hızla Cevap Vereceğiz.

    Makat Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

    Genellikle uzman bir proktolog tarafından yapılan muayene sırasında tanısı konulan makat sarkması rahatsızlığında muayene yapılırken bağırsak sarkması da saptanabilmektedir. Bu gibi bir durumda uzman doktor söz konusu bölgede ödem gelişmemesi adına bağırsağı içeriye iter ve flaster ile tutturur. Bağırsak aşırı sarktığı durumlarda lenf damarlarını tıkayarak burada bir ödem geliştirebilir ve tedavi edilmediği takdirde bağırsakta nekroza (çürüme) sebebiyet verebilir.

    Defekografi: Hastalarda oluşan gizli veya iç makat sarkması gibi durumlarda kullanılan radyolojik bir inceleme tekniğidir. Bağırsağın yol açtığı hareketler sırasında tomografi ve MRG defekografi ile görüntüler alınır. Bu görüntüler ile rektal prolapsus (makat sarkması) görüntülenebilmektedir.

    ERUS (Endoskopik Rektal Ultrasonografi): Cerrahi onarım yapılacak olan hastalarda özellikle yararlı bir yöntemdir. Radyoloji uzmanı tarafından yapılır.

    Pelvik MRG: Pelvik taban kasları ve makat kaslarının güncel durumu konusunda bilgi edinme amacı ile yapılır. Söz konusu bu kaslarda bir hasar meydana gelmiş ise MRG’de rahatlıkla görülebilmektedir.

    Makat Sarkması İçin Önerilen Videolar

    Makat Sarkması (Rektal Prolapsus) Tedavisinin Avantajları

    Ameliyatsız makat sarkması(rektal prolapsus) tedavisi 5-8 dakika sürer.

    Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.

    Narkoz uygulaması yoktur. Lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.

    Kişinin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek kalmamaktadır.

    Ek bir tetkik ya da tahlil istenmez. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır.

    İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı çok azdır.

    Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için anal bölgede doku zararı yaşanmaz.

    Klasik cerrahi ameliyatlarda anüs içerisinde tampon yerleştirilirken ameliyatsız tedavide bu uygulama bulunmaz.

    Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.

    Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı olan hastalar düzenli kullandıkları ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.

    Ameliyat sonrasında görülen gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi komplikasyonlar uyguladığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yaşanmamaktadır.

    Hastalar aynı gün içerisinde hem muayene hem tedavi olabilir.  Ameliyatsız makat sarkması tedavisinden sonra kişi sosyal ve iş hayatına dönebilir.

    Neden Avrupa Cerrahi'yi Seçmeliyim?

    Makat sarkması(rektal prolapsus) ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.

    Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.

    Bizimle İletişime Geçin

      Anlaşmalı Kurumlar

      Anlaşmalı Kurumlar

      Avrupa Cerrahi’de Tedavi Süreci Nasıl İlerliyor?

      Online Görüşme

      Doktorlarımızla görüntülü konuşmak için hemen,

      online görüşme formunu doldurun.
      <
      <

      Muayene Süreci

      Muayene gününüz geldiğinde hekiminiz tarafından gerçekleştirilen tanının ardından size en uygun tedavi şekli belirlenir ve tedaviniz hakkında bilgilendirilirsiniz.

      Tedavi Süreci

      Tedaviye karar verdiğiniz an (aynı gün de olabilir) lazerle Makat sarkması işleminizi gerçekleştirebiliriz ve müdahale olduğunuz aynı saat içerisinde evinize dönebilirsiniz.

      Randevu Alma

      Dilerseniz 444 8 623 numaralı çağrı merkezinden randevu alarak ya da 0505 403 79 59 numaralı WhatsApp üzerinden hızlı bir tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

      Sıkça Sorulan Sorular

      Makat Sarkması Nasıl Olur?

      Kronik kabızlık ya da ishal rahatsızlıkları makat sarkması oluşumunda etkilidir. Meydana getirdiği sürekli dışkılama hissi nedeniyle ıkınmalar gerçekleştirir. Bunun sonucunda ise makat sarkması meydana gelebilir.

      Makat Sarkması Tekrarlar mı?

      Evet, dışkılama zorluğu yaşadıkça makat sarkması tekrarlar.

      Makat Sarkması Kendiliğinden Geçer mi?

      Makat sarkması tekrarladığı sürece uzman proktoloji doktorundan yardım alınmalıdır.

      Emziren Anneler Makat Sarkması Tedavisi Olabilir mi?

      Evet, anne vücudunu toparladıktan sonra, tedavide kullanılan ilaçlar zararsız olduğundan dolayı ameliyatsız makat sarkması tedavisi uygulanabilir.


      Hızlı Randevu

      Whatsapp