- Lateral internal sfinkterotomi (Lis)
- Fissürektomi
- Anal dilatasyon
Anal fissür ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle hastanın durumuna ve semptomların ciddiyetine göre tedavi edilebilinir.
Lis ameliyatı, anal sfinkter adı verilen makat çevresindeki kasların kesilmesini içerir. Bu kasların kesilmesinin amacı anal kanalı gevşetmektir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında yapılır.
Lis ameliyatının %80 civarında bir başarı oranına sahip olduğu bilinmektedir. Anal fistül tedavisinde çok etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Lis ameliyatı anal sfinkter kaslarının kesilmesini içerdiğinden, sağlıklı dokuya zarar vereceğinden potansiyel olarak gaz ve dışkı kontrolünün kaybedilmesine yol açabilir. Her cerrahi prosedürde olduğu gibi, enfeksiyon ve diğer komplikasyon riski de vardır.
Lis ameliyatı anal fissürleri tedavi etmek için kullanılır. Genellikle diğer tedaviler başarısız olduğunda tercih edilir. Bu tedavi kararı doktor tarafından hastanın durumuna ve fissürün özelliklerine göre verilir.
Fissürektomi ameliyatı anal fissürün etrafındaki hasarlı dokunun veya fissürün kendisinin kesilip çıkarılmasını içerir. Bu genellikle hasta genel anestezi altındayken yapılan bir ameliyattır.
Fissürektomi ameliyatının başarı oranı %70 ila %80 civarındadır. Anal fissürlerin tedavisinde çok etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Fissürektomi ameliyatından sonra enfeksiyon riski ve ameliyat yerinde ağrı gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ancak bu komplikasyonlar genellikle nadirdir.
Fissürektomi, özellikle fissür diğer tedavilere yanıt vermemişse veya kronikleşmişse anal fissürleri tedavi etmek için kullanılır. Bu karar hastanın durumuna ve fissürün özelliklerine bağlı olarak doktor tarafından verilir.
Anal dilatasyon geçmişte kullanılan ancak artık tercih edilmeyen bir yöntemdir. Bu yöntemde doktor, anal fissür tedavisi sırasında anüs kaslarının kontrolsüz bir şekilde genişlemesini sağlamak için bir dilatör kullanır. Ancak bu yöntem anal kaslarda ciddi hasara neden olabileceğinden artık nadiren kullanılmaktadır.
Anal dilatasyon anal kaslara zarar verebilir ve bu nedenle dışkı ve gaz kontrolünü etkileyebilir. Ayrıca ağrı ve rahatsızlık gibi komplikasyonlara da neden olabilir.
Anal dilatasyon, anal fissür tedavisinde daha modern ve etkili yöntemlerin bulunmasıyla birlikte gözden düşmüştür. Anal kaslara zarar verebileceğinden ve diğer yöntemlerin daha güvenli ve etkili olduğu düşünüldüğünden, günümüzde nadiren kullanılmaktadır.
Merkezimizde uyguladığımız ameliyatsız makat çatlağı (anal fissür) tedavisinin hemen ardından normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Yatış gerektirmeyen ameliyatsız fissür tedavisi sayesinde işlem olduğunuz aynı saat içerisinde evinize yürüyerek dönebilir ve iyileşme sürecinizi ayakta geçirirsiniz.
Hayır. Makat çatlağı hastalığının belirtileri kimi zaman kolon ve rektum (kalın bağırsak) kanserleri ile benzeşir. Fakat makat çatlağı ve kanser arasında bir ilişki yoktur.
Akut yani başlangıç dönemindeki fissür hastalığı tedavi edilmezse kronik hale gelerek kişiye katlanılması güç şikayetler yaşatır. Eğer kronik anal fissürün tedavisi ertelenirse ilerleyen süreçte anal apse ya da anal fistül gibi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
Anal Fissür hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat etmeleri açısından, hastaların uygun bir diyetle beslenmeleri çok önemlidir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için günde 2 lt civarında su tüketilmeli, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri (örneğin yürüyüş) önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir.
Kabız, ishal kalmamaya dikkat ederek, posalı ve sağlıklı besinler tüketerek, bol miktarda su içerek ve makat bölgesini zorlamadan kaçınarak korunabilirsiniz.
Akut halde olan anal fissür rahatsızlığı, kronikleşerek makat sarkması ve makat fistül hastalığı oluşturabilir.
Ortalama 5-8 dk. sürmektedir..
Hayır, herhangi bir tahlil yaptırmanıza gerek yok.
Elbette. Doğum sonrası yaşadığınız zorlu sürecin ardından anal fissür rahatsızlığınızın herhangi bir yan etkisi olmadan tedavi olabilirsiniz.
Sadece anal fissür rahatsızlığınızın yer aldığı makat bölgesine müdahale edildiği için hiçbir sorun teşkil etmez.
Evet, uygulanabilir. Makat çevresine tedavi yapıldığından, işlem süresi 5 dk. sürdüğü için kanama riski yok denecek kadar azdır.
Anal fissür tedaviniz yalnızca lokal anestezi altında gerçekleştiği için ilaçları kesmenize veya bırakmanıza gerek kalmaz.
Tedaviniz bittikten sonra normal yaşantınıza dönüş yapabilirsiniz. Uyguladığımız Ameliyatsız Tedavi yöntemi, yaşamınıza olumsuz herhangi bir sorun yaratmamaktadır.
Ameliyatsız anal fissür tedavisi ağrısız ve acısız uygulanan bir yöntemidir.
444 8 623 numaralı telefonu arayarak bize 724 ulaşabilirsiniz.