Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir? Anal Fissür Tedavisi

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

Anal fissür, anüs (makat) bölgesindeki cilt veya mukoza üzerinde oluşan küçük bir yırtık veya çatlaktır. Bu yırtık genellikle dışkının sert veya zorlayıcı olmasından kaynaklanır. Anal fissür, tuvalet sırasında veya sonrasında makatta ağrı, makattan taze kan gelmesi ve makatta yanma hissi gibi belirtilere yol açar. Kabızlık, bu rahatsızlığın sık görüldüğü durumlar arasındadır. Tedavi edilmediğinde anal fissür kronikleşir, bu nedenle uygun tedavi önemlidir.

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen belirti, tuvalette dışkılama  sırasında veya sonrasında makat bölgesinde  cam kesiği veya bıçak batması gibi acılı, ağrılı bir his oluşmasıdır.

Tuvalette dışkılama  sırasında yırtık nedeniyle, makattan taze  kan gelmesi  yada  peçetede kan lekesi görülür.

Makat bölgesinde yanma ve kaşıntı hissi,kabızlığın da etkisiyle şiddetli ıkınma halinde bile dışkı yapamama durumu görülür.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

Yukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi biri ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir Proktoloji hekimine başvurulmalı ve hastalık kronikleşmeden kontrol altına alınmalıdır.

Akut Anal Fissür Nedir?

Akut fissürler hastalığın başlangıç evresi olarak kabul edilir ve belirtiler aniden ortaya çıkar. Akut fissürler makat bölgesinde şiddetli ağrı, zonklama ve sızlama gibi şikayetlere neden olur. Bu aşamada müdahale edilirse 4 ila 6 hafta içinde iyileşme görülebilir. Elbette doktor tarafından verilen tedavi ve önerilen ilaçlar da bu iyileşme süresini etkileyecektir. Bu aşamada fissür hastalığı olan kişilerin dengeli bir diyet ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmeleri çok önemlidir.

Kronik Anal Fissür Nedir?

Kronik anal fissür, makat bölgesindeki cilt veya mukoza üzerinde uzun süreli çatlak veya yırtığın iyleşememesi durumudur. Anal fissürün kronik hale gelmesi, çatlakların iyileşemediği veya sürekli tekrarladığı bir aşamayı ifade eder.Kronik fissürler genellikle ağrılı ve rahatsız edicidir.Tuvalet sırasında ve sonrasında yoğun ağrı hissi görülür.Makatta parlak kırmızı kanama gelmesi veya  peçetede kan izleri görülür

Akut anal Fissürlerin en az 4- 8 hafta boyunca iyileşmemesi durumunda  kronik hale döner.

Kronik anal  fissürler, genellikle akut fissürlerin tedavi edilmediği veya tedaviye yanıt vermediği durumlarda ortaya çıkar.

Anal Fissür İçin Önerilen Videolar

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri

Anal fissür (makat çatlağı) nedenleri şunlardır:

Aşırı  ıkınma: Tuvalet sırasında aşırı ıkınma veya basınç , anüs çevresindeki deri ve mukozanın  yırtılmasına neden olur. Bu durum çoğunlukla ishal, kabızlık veya sert dışkı ile ilişkilidir.

Kabızlık: Sık ve şiddetli kabızlık sert ve kaba dışkıya neden olur. Bu da anüs çevresindeki dokulara zarar verir.

İshal: Kronik ishal veya sık sık sulu dışkılama anüsün tahriş olmasına neden olabilir.

Doğum: Doğum sırasında anal bölgeye aşırı basınç uygulanması anal fissür riskini artırır.

Aşırı temizlik: Anüsün çok sık veya çok sert temizlenmesi tahrişe ve fissürlere neden olabilir.

Diyet: Yeterince lifli beslenmemek ve yeterince su içmemek sert dışkıya ve dışkı geçişinde zorluğa yol açar.

 Bağırsak sorunları: Bağırsak rahatsızlıkları (kolit,irritabl barsak rahatsızlıkları,inflamatuar barsak hastalıkları) anal fissür,makat çatlağı  riskini artırır.

Dışkılama sırasında basınç, zorlanma ve tahriş makat çatlağının en yaygın nedenleridir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanısı Nasıl Konur?

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Kansere Dönüşür Mü?

Makat çatlağı yani anal fissür rahatsızlığının kansere dönüşmez. Fakat anal fissür nedeniyle ortaya çıkan bulgular, kanser hastalıklarında da belirti olarak görülür. Bu nedenle kanser ile karışır.

Bu belirtiler arasında makattan kan gelmesi ,  makat bölgesi kanserlerinde de ortaya çıkar. Bu nedenle ayırıcı tanının yapılabilmesi için mutlaka Proktoloji  uzmanı bir hekime muayene olunmalı ve kesin tanı konulmalıdır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanısı Nasıl Konulur?

Anal fissür, doktorunuzun basit bir fiziki muayene sırasında fark edebileceği   bir hastalıktır. Muayene sırasında doktor makat çevresinde belirgin bir çatlak ve kanama fark edebilir. Bu belirtiler anal fissürün tipik belirtileridir ve fizik muayene ile kolayca teşhis edilebilir.

Bazı durumlarda makatta  yırtık  veya kanama belirtileri tespit edilmeyebilir. Bu durumda daha ileri testler yapılabilir. Bu testler şunlardır.

Anoskopi: Doktorun rektum ve anüs bölgesini incelemeye yardımcı olmak için anüse yerleştirdiği bir cihaz kullanır.Bu cihazla doktorunuz  makat bölgesini ve 10 cm lik bağırsak bölgesini inceler.

Kolonoskopi: Bu, muayenede makata yerleştirilen esnek bir tüp kullanılarak tüm bağırsak ve makat bölğesi incelenmektedir.Tüm kalın bağırsak incelenir.

Rekto-sigmoidoskopi: Doktorunuz makat ile kalın bağırsağın 30-40 cm lik bölümünü inceler. Bu kamera yardımı ile 360 derece makat muayenesi yapılabilmektedir.

Bu testler ciddi sorunları tespit etmek ve tedaviye başlamak için kullanılır. Bu incelemelerin  sizin için hangisinin  doğru olduğuna doktorunuz karar verecektir.

Anal Fissür(Makat Çatlağı) Tedavi Yöntemleri

Fissür (makat çatlağı ) tedavisinde hastanın durumuna ve semptomlarının ciddiyetine bağlı olarak çeşitli yöntemleri içerir. Tedavi, genellikle ameliyatlı  veya ameliyatsız  yöntemlerdir.

Anal fissür (Makat Çatlağı) Ameliyatı

Lateral internal sfinkterotomi (LIS): Geleneksel ameliyat yöntemi olan bu yöntemde makatın etrafındaki sfinkter adı verilen kaslar ameliyat sırasında kesilmektedir. Amaç, anal kanalı gevşetmektir. makat çevresi anal sfinkterin kasının kesilmesi, saglıklı dokuya zarar vereceginden gaz ve dışkı kontrolünün kaybedilmesine yol açabilir. Bu prosedür genellikle genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık %80 başarı oranına sahiptir. Bununla birlikte, potansiyel komplikasyonlar ve riskler dikkatle değerlendirilmelidir.

Fissürektomi: Bu ameliyat anal fissür çevresinin kesilip çıkarılmasını içerir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve başarı oranı %70-80 civarındadır.

Anal dilatasyonu: Bu yöntem eskiden kullanılan ancak artık tercih edilmeyen bir yöntemdir. Fissür dilatasyonu sırasında doktor, anüs kaslarının kontrolsüz bir şekilde genişlemesini sağlamak için bir dilatör kullanır. ancak anal kaslara ciddi şekilde zarar verebilir ve günümüzde nadiren kullanılmaktadır.

Ameliyatsız Anal Fissür(Makat Çatlağı) Tedavisi

Kas gevşetici enjeksiyon tedavisi: Bu yöntemde (Botulinium Toksini) anal bölgeye sfinkter kaslarına  enjekte edilir. Bu ilaç anal kasları gevşeterek makatın daha kolay açılmasını ve makattaki çatlağın daha iyi iyleşmesini sağlar.
lokal anestezi altında yapılır agrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir başarı oranı %60’tır:

Elektro-cerrahi yöntemi:bu tedavi yönteminde elektrik akımı ile özel bir cihaz kullanarak anal fissürün çatlağın  çevresi temizlenir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir.Hastanede yatış gerektirmez.

Radyofrekans tedavisi: Bu tedavide yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanılır. Anal fissür bölgesine  yerleştirilir ve bu dalgalar yırtık dokuyu ısıtır ve iyileşmesini  destekler. Tedavi genellikle lokal anestezi altında yapılır.

Lazer tedavisi: bu yöntemde Anal fissür bölgesini temizlemek için  lazer cihazı kullanılır. Lazer fissür dokusuna odaklanarak çevresini temizler . Temizlenen dokular daha düzgün bir şekilde iyleşir. Bu tedavi için genellikle lokal anestezi kullanılır. başarı oranı %80-90′ dır.

Anal Fissür Tedavisinde tedavinin etkili olması için yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi önemlidir.Tedavi seçimi, hastanın durumuna ve bulguların  ciddiyetine bağlı olarak değişir. Doktorunuz, sizin için en uygun tedavi planını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu tedaviler, anal fissürün durumuna ve proktoloji hekiminin deneyimine göre kombinasyon halinde de  uygulanabilir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Ameliyatının Dezavantajları

Anal fissür (makat çatlağı) ameliyatında cerrahi müdahaleye bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Ameliyata bağlı oluşan komplikasyonlar şöyledir;

Ameliyat sonrasında makatta enfeksiyon ,iltihap görülebilir. Enfeksiyon iyileşmez ise bölgede perianal apse (makat apsesi) gelişebilir.

Cerrahi müdahale sonrasında hastalar anal fissür oluşumuna dikkat etmezlerse fissür tekrarlayabilir.

Ameliyat sırasında bağırsak yüzeyinin (mukoza) açılması sonrasında makat fistülü (perianal fistül) gelişebilir.

Cerrahi müdahalelerde anal kanalı kontrol eden iç sfinkter kasının kesilmesi ile dışkı veya gaz kaçırma durumlarıyla karşılaşılabilir.

Ameliyat sonrasında anal bölgede morarma ya da kanama olabilir.

Ameliyatsız Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinin Avantajları

Ameliyatsız anal fissür (makat çatlağı) tedavisi 5-8 dakika sürer.

Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.

Narkoz uygulaması yoktur. Lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.

Kişinin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek kalmamaktadır.

Ek bir tetkik ya da tahlil istenmez. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır.

İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı çok azdır.

Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için anal bölgede doku zararı yaşanmaz.

Klasik cerrahi ameliyatlarda anüs içerisinde tampon yerleştirilirken ameliyatsız tedavide bu uygulama bulunmaz.

Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.

Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı olan hastalar düzenli kullandıkları ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.

Ameliyat sonrasında görülen gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi komplikasyonlar uyguladığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yaşanmamaktadır.

Hastalar aynı gün içerisinde hem muayene hem tedavi olabilir.  Ameliyatsız fissür tedavisinden sonra kişi sosyal ve iş hayatına dönebilir.

Neden Avrupa Cerrahi'yi Seçmeliyim?

Anal fissür ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.

Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.

Bizimle İletişime Geçin

    Anlaşmalı Kurumlar

    Anlaşmalı Kurumlar

    Fissür (makat çatlağı) ile ilgili daha fazla bilgi ve tedavi yöntemleri hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için, ilgili videoları YouTube kanalımızda bulabilirsiniz. Uzmanlarımız, fissürün nedenleri, semptomları ve tedavileri konularında detaylı bilgiler sunmaktadır. Sağlığınızı iyileştirmek ve bu rahatsızlığı daha iyi anlamak için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz

    Avrupa Cerrahi Youtube kanalımıza abone olarak tedaviler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

    Avrupa Cerrahi’de Tedavi Süreci Nasıl İlerliyor?

    Online Görüşme

    Doktorlarımızla görüntülü konuşmak için hemen,

    online görüşme formunu doldurun.
    <
    <

    Muayene Süreci

    Muayene gününüz geldiğinde hekiminiz tarafından gerçekleştirilen tanının ardından size en uygun tedavi şekli belirlenir ve tedaviniz hakkında bilgilendirilirsiniz.

    Tedavi Süreci

    Tedaviye karar verdiğiniz an (aynı gün de olabilir) lazerle anal fissür işleminizi gerçekleştirebiliriz ve müdahale olduğunuz aynı saat içerisinde evinize dönebilirsiniz.

    Randevu Alma

    Dilerseniz 444 8 623 numaralı çağrı merkezinden randevu alarak ya da 0505 403 79 59 numaralı WhatsApp üzerinden hızlı bir tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Makatta Çatlak Nasıl Olur?

    Anal Fissür (Makat Çatlağı) makat bölgesindeki dokuların zorlanmaya bağlı olarak yırtılması ile oluşur. Kabızlık, bölgesel travmalar gibi birden fazla nedene bağlı olarak görülebilen fissür hastalığı, makat halkasında yara oluşmasıdır.

    Makat Çatlağı Ne Kadar Sürede İyileşir?

    Merkezimizde uyguladığımız ameliyatsız makat çatlağı (anal fissür) tedavisinin hemen ardından normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Yatış gerektirmeyen ameliyatsız fissür tedavisi sayesinde işlem olduğunuz aynı saat içerisinde evinize yürüyerek dönebilir ve iyileşme sürecinizi ayakta geçirirsiniz.

    Makat Çatlağı Kanser Yapar Mı?

    Hayır. Makat çatlağı hastalığının belirtileri kimi zaman kolon ve rektum (kalın bağırsak) kanserleri ile benzeşir. Fakat makat çatlağı ve kanser arasında bir ilişki yoktur.

    Makatta Çatlak Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Akut yani başlangıç dönemindeki fissür hastalığı tedavi edilmezse kronik hale gelerek kişiye katlanılması güç şikayetler yaşatır. Eğer kronik anal fissürün tedavisi ertelenirse ilerleyen süreçte anal apse ya da anal fistül gibi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.

    Anal Fissürden Nasıl Korunurum?

    Anal Fissür hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat etmeleri açısından, hastaların uygun bir diyetle beslenmeleri çok önemlidir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için günde 2 lt civarında su tüketilmeli, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri (örneğin yürüyüş) önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir.

    Anal Fissürden Nasıl Korunurum?

    Kabız, ishal kalmamaya dikkat ederek, posalı ve sağlıklı besinler tüketerek, bol miktarda su içerek ve makat bölgesini zorlamadan kaçınarak korunabilirsiniz.

    Akut Anal Çatlaklar Başka Bir Rahatsızlık Yapar Mı?

    Akut halde olan anal fissür rahatsızlığı, kronikleşerek makat sarkması ve makat fistül hastalığı oluşturabilir.

    Anal Fissür Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

    Ortalama 5-8 dk. sürmektedir..

    Tedaviye Gelmeden Önce Herhangi Bir Tahlil Yaptırmam Geriyor Mu?

    Hayır, herhangi bir tahlil yaptırmanıza gerek yok.

    Doğum Sonrası Tedavi Olabilir Miyim?

    Elbette. Doğum sonrası yaşadığınız zorlu sürecin ardından anal fissür rahatsızlığınızın herhangi bir yan etkisi olmadan tedavi olabilirsiniz.

    Tansiyon, Şeker, Kalp Rahatsızlığım Var, Ameliyatsız Tedavi Olabilir Miyim?

    Sadece anal fissür rahatsızlığınızın yer aldığı makat bölgesine müdahale edildiği için hiçbir sorun teşkil etmez.

    Kan Sulandırıcı İlaç Kullanıyorum, Anal Fissür Tedavisi Uygulanabilir Mi?

    Evet, uygulanabilir. Makat çevresine tedavi yapıldığından, işlem süresi 5 dk. sürdüğü için kanama riski yok denecek kadar azdır.

    Kullandığım İlaçları Tedavi Öncesi Bırakmam Gerekir Mi?

    Anal fissür tedaviniz yalnızca lokal anestezi altında gerçekleştiği için ilaçları kesmenize veya bırakmanıza gerek kalmaz.

    İl Dışından Geliyorum, Tedavi Sonrası Yolculuk Yapabilir Miyim?

    Tedaviniz bittikten sonra normal yaşantınıza dönüş yapabilirsiniz. Uyguladığımız Ameliyatsız Tedavi yöntemi, yaşamınıza olumsuz herhangi bir sorun yaratmamaktadır.

    Anal Fissür Tedavi Süresinde Ağrı veya Acı Hisseder Miyim?

    Ameliyatsız anal fissür tedavisi ağrısız ve acısız uygulanan bir yöntemidir.

    Nasıl Randevu Alabilirim?

    444 8 623 numaralı telefonu arayarak bize 7\24 ulaşabilirsiniz.


    Hızlı Randevu

    Whatsapp