- Kas gevşetici enjeksiyon tedavisi
- Elektro-cerrahi yöntemi
- Radyofrekans tedavisi
- Lazer tedavisi
Kas gevşetici enjeksiyon tedavisi anal fissür tedavisinde kullanılan ameliyatsız bir yöntemdir.
Kas gevşetici enjeksiyon tedavisinde, anal bölgedeki sfinkter kaslarına botulinum toksini adı verilen bir ilaç enjekte edilerek uygulanır. Bu ilaç anal kasları gevşeterek makatın açılmasını ve anal fissürün iyileşmesini kolaylaştırır.
Bu tedavi lokal anestezi altında gerçekleştirilir, bu nedenle hasta için genellikle ağrısız ve rahat bir deneyimdir.
Kas gevşetici enjeksiyonların başarı oranı %60 civarındadır. Ancak bu oran hastadan hastaya değişebilmektedir.
Kas gevşetici enjeksiyonlar, özellikle kronikleşmiş veya diğer tedavilere yanıt vermeyen anal fissürlerin tedavisi için önerilmektedir.
Hayır, Botoks tedavisi sonrası anal fissür tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür. İyileşme ihtimali %95 ila %98 arasındadır ve çatlak iyileştikten sonra hastanın tekrar çatlak olma olasılığı, herhangi bir insanın yaşamı boyunca %1 ihtimalle fissür olma olasılığına eşittir.
Botoks tedavisi sırasında herhangi bir cilt kesisi gerekmez.
Makatta çirkin veya yamuk bir görünüm oluşmaz.
Gaz ve dışkı kaçırma problemleriyle karşılaşılmaz.
Ameliyat korkusu ve stresi yaşanmaz.
Genel anestezi gerektirmez, işlem lokal anestezi ile yapılır.
Sadece yaklaşık 1 dakika sürer.
Acı ve ağrı şikayetleri çok nadir görülür.
Uygulama sonrası istirahat gerektirmez.
Başarı oranı genellikle %95’tir.
İltihap, kanama veya benzeri komplikasyonlar nadiren görülür.
Anal fissür tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi sırasında özel bir cihaz ile elektrik kullanılarak anal fissürün çevresi temizlenir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanede yatış gerektirmez aynı gün taburcu edilir.
Bu tedavide yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanılır. Anal fissür bölgesine yerleştirilir ve bu dalgalar yırtık dokuyu ısıtır ve iyileşmeyi destekler. Tedavi genellikle lokal anestezi altında yapılır.
Lazer, anal fissürün çevresindeki dokuya odaklanır ve bu bölgedeki sorunlu dokuları nazikçe temizler. Bu sayede iyileşme süreci daha hızlı ve etkili bir şekilde başlar. Lazer tedavisinin başarı oranı genellikle %80 ila %90 arasında değişir, fissür tedavisinde en etkili yöntemdir.
Hastalar tedavilerinin ardından aynı gün sosyal yaşamlarına dönebilirler ve tam iyileşme 7-10 gün arasındadır.
Anal fissürler için lazer tedavisi en az 15 ila 20 dakika süren çok hızlı bir işlemdir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Bazı anal fissürler kronik olsa da yani tekrarlasa da lazer tedavisi bu soruna bir çözüm sunar. Lazer tedavisi fissür için kalıcı bir çözümdür, ancak hasta herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için verilen tüm talimatlara uymalıdır. Aksi takdirde, lazer tedavisiyle bile tekrarlama mümkün
olabilir.
Hastalar işlemden sonra normal yaşamlarına dönebilirler, ancak doktorun yönlendirdiği şekilde bir süre lif açısından zengin gıdalar yemeleri gerekebilir. Bu, operasyonu korumak ve tam ve eksiksiz bir iyileşme sağlamak için çok önemlidir.
Ameliyatsız anal fissür (makat çatlağı) tedavisinin avantajları şunlardır:
Hızlıdır, 5-8 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
Diş dolgusu gibi hızlı ve yatış gerektirmeyen bir işlemdir.
Narkoz gerekmez, sadece bölgesel anestezi uygulanır.
Ön hazırlık gerektirmez, ek tetkik ya da tahlil istenmez.
İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır.
İşlem sırasında ve sonrasında ağrı minimal düzeydedir.
Kesi veya dikiş gibi ameliyat uygulamalarına ihtiyaç duyulmaz, dolayısıyla doku zararı yaşanmaz.
Tampon yerleştirme gibi uygulamalar gerekmez.
Tedavinin ardından hastalar hemen günlük yaşamlarına dönebilirler.
Sistemik ve kronik rahatsızlığı olan kişiler de bu tedaviyi rahatlıkla alabilirler ve düzenli ilaç
kullanımına devam edebilirler.
Gaz kaçırma veya dışkı tutamama gibi komplikasyonlarla karşılaşılmaz.
Hem muayene hem de tedavi aynı gün içinde yapılabilir.
Tedavi sonrası kişi hızla sosyal ve iş hayatına geri dönebilir.
Merkezimizde uyguladığımız ameliyatsız makat çatlağı (anal fissür) tedavisinin hemen ardından normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Yatış gerektirmeyen ameliyatsız fissür tedavisi sayesinde işlem olduğunuz aynı saat içerisinde evinize yürüyerek dönebilir ve iyileşme sürecinizi ayakta geçirirsiniz.
Hayır. Makat çatlağı hastalığının belirtileri kimi zaman kolon ve rektum (kalın bağırsak) kanserleri ile benzeşir. Fakat makat çatlağı ve kanser arasında bir ilişki yoktur.
Anal Fissür hastalığında, hem hastalıktan korunmak ve hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat etmeleri açısından, hastaların uygun bir diyetle beslenmeleri çok önemlidir. Dışkılama eyleminin rahat olabilmesi için günde 2 lt civarında su tüketilmeli, bol lifli ve doğal bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri (örneğin yürüyüş) önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir.
Kabız, ishal kalmamaya dikkat ederek, posalı ve sağlıklı besinler tüketerek, bol miktarda su içerek ve makat bölgesini zorlamadan kaçınarak korunabilirsiniz.
Akut halde olan anal fissür rahatsızlığı, kronikleşerek makat sarkması ve makat fistül hastalığı oluşturabilir.
Ortalama 5-8 dk. sürmektedir..
Hayır, herhangi bir tahlil yaptırmanıza gerek yok.
Elbette. Doğum sonrası yaşadığınız zorlu sürecin ardından anal fissür rahatsızlığınızın herhangi bir yan etkisi olmadan tedavi olabilirsiniz.
Sadece anal fissür rahatsızlığınızın yer aldığı makat bölgesine müdahale edildiği için hiçbir sorun teşkil etmez.
Evet, uygulanabilir. Makat çevresine tedavi yapıldığından, işlem süresi 5 dk. sürdüğü için kanama riski yok denecek kadar azdır.
Anal fissür tedaviniz yalnızca lokal anestezi altında gerçekleştiği için ilaçları kesmenize veya bırakmanıza gerek kalmaz.
Tedaviniz bittikten sonra normal yaşantınıza dönüş yapabilirsiniz. Uyguladığımız Ameliyatsız Tedavi yöntemi, yaşamınıza olumsuz herhangi bir sorun yaratmamaktadır.
Ameliyatsız anal fissür tedavisi ağrısız ve acısız uygulanan bir yöntemidir.
444 8 623 numaralı telefonu arayarak bize 724 ulaşabilirsiniz.