Makattan Kan Gelmesi Nedir? Makattan Kan Gelmesi Nedenleri

Makattan Kan Gelmesi

Makat kanaması tıp dilinde rektal kanama olarak adlandırılır. Makattan kan gelmesi birçok hastalığın habercisi olabilir. Hemoroid, makatta çatlağa bağlı kanamalar olabileceği gibi makat kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir. Kanamanın şiddeti, kanamaya neden olan rahatsızlıklara göre değişir.

Kanama dışkılama sırasında bol miktar da olabildiği gibi peçete ya da iç çamaşırda lekeler şeklinde de olabilir. Kanama ağrılı olabileceği gibi ağrısız bir şekilde görülebilir.

Makat kanamasının sebebini ortaya koymak için anal bölge muayenesi gerekir. Ancak hastalar bu bölgenin muayenesinden utandıkları için doktora başvurmaya çekinirler. Tedavinin gecikmesi ile hastalık ciddi boyutlara gelir. Kanamanın nedeni doğru şekilde belirlenmeli ve erken tanı için uzman proktoloji doktoruna başvurulmalıdır.

Makattan Kan Neden Gelir?

Toplumda yaygın olarak görülen makat kanaması, makat hastalıklarının en önemli belirtisidir. Bu yüzden hastalar makatta kanama ile karşılaştığında kanamanın neden kaynaklandığını mutlaka araştırması gerekir. Makat kanamasının en sık nedenleri hemoroid (basur), makat çatlağıdır.

Hassas bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve crohn gibi bağırsak hastalıkları, bağırsak polipleri gibi hastalıkların belirtisi olarak görülebilir. Kalın bağırsak kanserlerine bağlı olarak da gelişebilir.

Makat Kanamasının İşaret Ettiği Hastalıklar

Makatta kanama şikayeti, makat ve bağırsak hastalıklarının en önemli belirtileri arasındadır. Makat kanaması sindirim sistemi kanamalarının %20 ile %30’unu oluşturur. Makat kanamalarının başlıca sebepleri:

  • Makattan gelen kanama sızıntı, damlama şeklinde olabilir.Hemoroid(Basur),Makat çatlağı,Anal Fistüle bağlı olabilir.
  • Makatta kanama şikayeti bağırsak hastalığında da görülür. Çünkü divertikülit ve anjiodisplazi (damar yapısı anormalliği) rahatsızlıkları makatta kanama yapar.
  • Kalın bağırsak hastalıklarının sol tarafından kaynaklanan kanamalar parlak kırmızı ve açık renkte görülmektedir.
  • Kalın bağırsağın sağ tarafından kaynaklanan kanamalar siyah kırmızı renkte, dışkı ile karışık gizli kanama şeklinde olabilir. Genellikle kansızlık ile de belirti gösterebilir.
  • Mide ve onikiparmak bağırsağından kaynaklan kanamalara ise melena denir. Melena da kan sindirime uğradığı için kan siyah renkli görülür.
  • İhmal edilen makat kanamaları hastada kansızlık oluşturabilir. Halsizlik, nefes darlığı, bitkinlik, gibi belirtilere neden olabilir.

Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makat kanamaları (rektal kanama) birçok makat hastalıklarının belirtileri arasındadır. Bu akut kanama ise kendiliğinden durabilme ihtimali vardır. Kanamalı hastada hastanın şikayetleri, kanamanın süresi, rengi, dışkılama alışkanlıkları, kanamaya eşlik eden bulgular sorgulanır.

Olası kanama sebepleri hakkında ön tanı oluşturulur. Muayene de kanamalı hemoroid, fissür ve anal polip gibi bulgular tespit edilebilir. Muayenede görülemeyecek kanamalar için endoskopik incelemeler gerekebilir.

 

Basur, makat çatlağından dolayı oluşan kanamaların tedavisi için hem ameliyatsız hem de ameliyatlı yöntemler bulunmaktadır.

Avrupa cerrahi de makat kanaması olan hastalarda muayene sonrası kanamanın nedenine yönelik kesin tanı konulur. Sonra eğer kanama sebebi anal bölgenin iyi huylu hastalıklarından hemoroid, anal çatlak, polip vb. kaynaklı ise aynı gün içinde muayene ve tedavi yapılabilir. Ameliyatsız lazer teknikleri ile yapılan tedavi çok kısa sürmektedir.

Makat Kanaması için Önerilen Videolar

Ameliyatsız Makat Kanaması Tedavisinin Avantajları

Ameliyatsız rektal kanama (makattan kanaması) tedavisi 5-8 dakika sürer.

Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.

Narkoz uygulaması yoktur. Lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.

Kişinin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek kalmamaktadır.

Ek bir tetkik ya da tahlil istenmez. İşlem sırasında hastanın bilinci açıktır.

İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı çok azdır.

Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için anal bölgede doku zararı yaşanmaz.

Klasik cerrahi ameliyatlarda anüs içerisinde tampon yerleştirilirken ameliyatsız tedavide bu uygulama bulunmaz.

Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.

Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı olan hastalar düzenli kullandıkları ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.

Ameliyat sonrasında görülen gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi komplikasyonlar uyguladığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yaşanmamaktadır.

Hastalar aynı gün içerisinde hem muayene hem tedavi olabilir.  Ameliyatsız makat kanaması tedavisinden sonra kişi sosyal ve iş hayatına dönebilir.

Neden Avrupa Cerrahi'yi Seçmeliyim?

Makat kanaması sebebiyle ameliyat önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.

Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.

Bizimle İletişime Geçin

    Anlaşmalı Kurumlar

    Anlaşmalı Kurumlar

    Avrupa Cerrahi’de Tedavi Süreci Nasıl İlerliyor?

    Online Görüşme

    Doktorlarımızla görüntülü konuşmak için hemen,

    online görüşme formunu doldurun.
    <
    <

    Muayene Süreci

    Muayene gününüz geldiğinde hekiminiz tarafından gerçekleştirilen tanının ardından size en uygun tedavi şekli belirlenir ve tedaviniz hakkında bilgilendirilirsiniz.

    Tedavi Süreci

    Tedaviye karar verdiğiniz an (aynı gün de olabilir) lazerle Makat kanaması işleminizi gerçekleştirebiliriz ve müdahale olduğunuz aynı saat içerisinde evinize dönebilirsiniz.

    Randevu Alma

    Dilerseniz 444 8 623 numaralı çağrı merkezinden randevu alarak ya da 0505 403 79 59 numaralı WhatsApp üzerinden hızlı bir tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Makat Kanaması Tehlikeli midir?

    Makattan kan gelmesi çok ciddi bir olaydır ve her ne durumda olursa olunsun hasta kesinlikle doktora görünmelidir. Hastaların, tüm hastalıklarda erken tanının çok önemli olduğunu bilmeleri gerekmektedir.

    Makat kanamasına neden olan hastalıklar nelerdir?

    Rektal kanamalar yani makat kanamaları; hemoroid(basur), anal fissür (makat çatlağı), irritabl bağırsak sendromu (hassas bağırsak sendromu), ülseratif kolit ve crohn gibi bağırsak hastalıklarına veya kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak gelişebilir.

    Makattan kanama ile birlikte ağrı neden olur?

    Bu tip ağrı genelde anal fissüre yani makat çatlağına bağlı olarak gelişmektedir. Anal fissürde dışkılama sırasında cam parçası çıkarır gibi bir ağrı olur. Ağrı ile birlikte az miktarda kanama görülür.

    Ağrısız Makat Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

    Bu tip kanamalar hemoroid, polipler ya da rektal kanser gibi birçok hastalıkla ilişkili olabilmektedir.

    Makatta Pıhtılı Kanama Neden Olur?

    Gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinden anjiodisplazi, divertiküller hastalık gibi nedenlerle ciddi kanama olduğunu göstermektedir. Bu vakalar detaylı değerlendirme ve tedavi için vakit kaybedilmeden uzman proktoloji doktoruna gitmelidir.

    Makat kanaması genellikle hemoroid, anal fissür veya makat polipleri gibi durumları işaret eder. Ancak bu belirti her zaman ciddiye alınmalı ve proktoloji doktoru tarafından incelenmelidir. Şiddetli veya uzun süreli kanama varsa, özellikle yaşlı yetişkinlerde ve çocuklarda, acil tıbbi yardım gerekebilir.

    Makattan Kan Gelmesinin Tehlike Sinyalleri

    Makattan kan gelmesi, belirli durumlarda tehlikeli olabilir. Özellikle şiddetli ve sürekli kanama durumlarında kritik öneme sahiptir. Eğer dışkıda koyu renkli kan veya başka şiddetli semptomlarla birlikte görülen kanama varsa, bu durum mide veya üst bağırsak kaynaklı olabilir .

    Makattan Kan Gelmesinin Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

    Makat Kanamasının Tedavisi

    Makattan Peçeteye Kan Gelmesinin Nedenleri

    Makattan peçeteye kan gelmesi genellikle hemoroid veya anal fissür gibi durumlardan kaynaklanır. Ancak kabızlık veya zorlanma sonucu da oluşabilir. Bu durumlar hafif seyrederken, her zaman dikkatle takip edilmeli ve gerekirse tıbbi yardım alınmalıdır.

    Makattan Taze Kan Gelmesi Durumunda Hangi Doktora Başvurmalısınız?

    Makattan taze kan gelmesi durumunda genel cerrahi ve proktoloji uzmanlarına başvurmak önemlidir. Uzmanlar görüntüleme testleri ve endoskopi gibi yöntemlerle sorunu belirleyebilir. Hastanın durumuna göre bir tedavi planı tasarlanabilir.

    Hangi Kanser Türleri Makattan Kan Gelmesine Neden Olur?

    Makattan kan gelmesi genellikle kolon veya bağırsak kanseri belirtisi olabilir. Bağırsak kanseri, kontrolsüz hücre büyümesinden kaynaklanır. İlerledikçe anüsten kanama ve dışkıda kan gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak anüsten kanama sadece kanser belirtisi değildir; hemoroid, anal fissür veya bağırsak polipleri gibi durumlar da bu belirtiye neden olabilir. Makattan kanama yaşadıysanız bir proktoloji uzmanına başvurmanız önemlidir.”

    Makatta kanama şikâyeti, makat ve bağırsak hastalıklarında görülen en mühim ve kesinlikle dikkate alınması ihtiyaç duyulan belirtiler arasındadır. Makat kanaması hazım sistemi kanamalarının %20 ile %30 unu oluşturur. Makattan gelen kanamalar sızıntıya benzer biçimde ya da aktif yoğun kanama gibi olabilir. Bazı durumlarda ise sadece tuvalet kâğıdına bulaşan hafifçe kanamalardır. Makatta kanama şikâyeti bayanlarda daha sık görülür. Çünkü divertikülit ve anjiodisplazi hastalıkları hanımlarda daha sık rastlanır. Bu rahatsızlıklar makat kanamasını tetikler.

    Kalın bağırsağın anüse yakın olan sol tarafında meydana gelen kanamalar, parlak kırmızı ve açık renkte olur. Kalın bağırsağın sağ tarafından kaynaklanan kanamalar ise koyu kırmızı-bordo renk arasındadır ve genel anlamda kansızlık ile alemet gösterirler. Melena denilen siyah renkli kanamalar ise mide ve onikiparmak bağırsağından kaynaklanır. İhmal edilen makat kanamaları hastada kansızlık sebebiyle halsizlik, soluk darlığı, bitkinlik, depresyona benzer biçiminde belirtiler gösterebilirler.

    Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Hemoroid Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin TIKLAYINIZ

    Ayrıca mahrem bir konu olduğu için hasta utanma duygusuyla hekime gitmeden kulaktan dolma bilgilerle kendine tedavi uygulamayı düşünebilir. Makat kanaması birçok ciddi hastalığın belirtisi olduğu için kendi kendine tedavi yöntemleri denemek çok yanlıştır. Bu durum kanamaya bağlı altta yatan ciddi rahatsızlıkların ilerlemesine yol açar. Erken teşhiste tedavi edilebilecek birçok hastalık bu yanlış davranış sebebiyle ilerleyerek tedavisi çok zor ya da imkânsız bir seviyeye gelebilir.

    Şiddetli olan makat kanamalarında 65 yaş üstü kişiler ciddi risk altındadır. Hasta yoğun kanama nedeniyle şoka girebilir hatta yaşamını dahi yitirebilir.

    Hemoroide Bağlı Makat Kanamaları

    50 yaşın altındaki kişilerde en yaygın görülen kanama nedeni basurdur. Hemoroid kabızlık, ishal yanlış beslenme, gebelik vb. durumların rektum ve makat arasındaki venöz oluşumların tahribatıyla gerçekleşir. Zamanla deformasyona uğramış olan hemoroidal damarlar makatta dışarı çıkarak hemoroid (basur) dediğimiz şişlikleri meydana getirir. Bu şişlikler sıklıkla zorlanmaya bağlı makatta kanamaya sebep olabilirler.

    Anal Fissüre Bağlı Makat Kanamaları

    Anal fissür şikâyeti makat bölgesiyle anal kanalda bulunan dişli çizgi arasında oluşan milimetrik yırtılmalardır. Küçük çizik gibi başlayarak zamanla çeşitli zorlanmalara bağlı(kabızlık, ishal, ters ilişki vb.) minik olan çizik hattı derinleşerek makatta aleni yara şekline gelir. Bu oluşuma anal fissür denir. Anal fissür kanamaları aleni kırmızı ve parlak olup fissürün şiddetine bakılırsa sızıntı veya damlaya benzer biçimde kanama olarak da kendini gösterebilir.

    Ameliyatsız Anal Fissür Tedavisinin Avantajları İçin TIKLAYINIZ

    İltihabi Bağırsak Hastalıklarına Bağlı Makatta Kanama

    Ülseratif kolit, crohn benzeri iltihabi bağırsak hastalıkları da Rektal kanamaya sebep olabilirler. Bağırsak hastalıkları bağırsağın emek harcama düzenini ve mukozasını ciddi manada etkileyerek bağırsakta tahribata yol açar. Bu hastalıklar özellikle aktif dönemlerde Rektal kanamaya sebep olurlar. Makat kanamaları her vakit hemoroid, anal fissür şeklinde çözümü rahat sebeplere bağlı olmaz. Bu yüzden her kanama dikkatsizlik edilmemeli ve mutlaka önlem alınmalıdır. Özellikle 50 yaşın üzerindeki hastalarda makatta kanama şikâyeti bağırsak kanserine bağlıdır. Bağırsak kanserinde kanama sık aralıklarla parlak kırmızı kanamalarla başlar. Daha sonrasında bağırsak düzenindeki değişiklik, uzun süren kabızlık dönemleri, dışkılamada tam boşalamama hissi, yaygın karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve süratli kilogram kaybı benzeri belirtilerle devam eder. Bağırsak kanserine bağlı kanamalarda ender de olsa melena denilen siyah renkli kanamalar da görülebilir.

    Bunların Dışında Makatta Kanamaya Sebep Olan Diğer Hastalıklar;

    • Divertikülit Bağırsak polipleri
    • Rektum-makat kanseri
    • Anjiodisplazi
    • Perianal fistül
    • Bağırsakta lipom
    • Cinsel yolla bulaşan makat rahatsızlıkları
    • Kan sulandırıcı ilaçlara bağlı kanamalar
    • Damar rahatsızlıklarına bağlı kanamalar
    • İskemik kolit ve ışınım koliti kanamaları benzer biçimde sıralanabilir.

    Makat Kanaması Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ

    Makatta kanama şikâyeti olan hastaya tanı koyabilmek için hekim tarafından muhtelif tetkikler istenebilir. Hekimin muayene esnasında edindiği bulgular isteyeceği tetkikleri belirler. Bazen ancak elle muayene yetebilirken, bazen de endoskopik görüntüleme, MRG veya BT istenebilir. Çeşitli olaylarda tanıyı kesinleştirmek için biyopsiler alınabilir. Tanı koyma işlemi hasta için zor bir süreç haline gelebilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi makat kanamaları her vakit masum değildir. Bağırsak kanseri, makat-rektum kanseri benzer biçimde ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Erken teşhis tedavi aşamasında hastaya büyük avantaj sağlamış olduğu için, hasta tanı koyma sürecinde sabırlı davranmalı ve hekimine güvenmelidir.

    Makatta Kanama Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

    Makatta kanama, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir ve nedenleri hafif rahatsızlıklardan ciddi hastalıklara kadar değişebilir. En yaygın nedenler arasında hemoroidler, anal fissürler (makat çatlağı), ve divertiküloz bulunur. Hemoroidler, anal bölgedeki damarların şişmesi sonucu kanamaya yol açabilir, genellikle dışkılama sırasında görülür ve genellikle ağrısızdır. Anal fissürler, dışkılama sırasında ağrıya ve ince, parlak kırmızı kanamaya neden olur. Divertiküloz ise, kalın bağırsak duvarlarında küçük çıkıntıların oluşmasıdır ve bu çıkıntılar kanayabilir.

    Daha ciddi durumlar arasında inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi), kolorektal kanser ve polipler sayılabilir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları, bağırsak duvarının iltihaplanmasına ve kanamaya yol açarken, kolorektal kanser ve polipler de kanama dahil olmak üzere çeşitli belirtilere neden olabilir. Kanamanın rengi ve kıvamı, sorunun kaynağı hakkında ipuçları verebilir, ancak kesin tanı için tıbbi değerlendirme gereklidir.

    Makat Kanaması Tehlikeli mi?

    Makat kanamasının tehlikesi, altında yatan nedenin ciddiyetine bağlıdır. Hafif durumlar, örneğin hemoroid veya küçük anal fissürler, genellikle ciddi sağlık riski taşımaz ve uygun tedaviyle kolayca yönetilebilir. Ancak, kanama eğer sürekli veya şiddetli ise, özellikle dışkıda siyah veya koyu renkli kan görülüyorsa, bu durum daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir ve acil tıbbi değerlendirme gerektirir.

    Kolorektal kanser gibi ciddi hastalıkların erken teşhisi için makatta kanama ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Özellikle ailede kolorektal kanser öyküsü varsa, 50 yaş üzeri bireylerde veya kanama ile birlikte kilo kaybı, değişken dışkılama alışkanlıkları gibi diğer belirtiler de varsa, derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

    Makattan Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

    Makattan kan gelmesi durumunda, öncelikle panik yapılmamalı ancak durum ciddiye alınmalıdır. Kanamanın miktarı, sıklığı ve eşlik eden diğer belirtiler dikkatle not edilmelidir. Eğer kanama bir defaya mahsus ve hafifse, evde bazı tedbirler alınabilir; örneğin, yüksek lifli gıdalar tüketmek ve bol su içmek gibi. Ancak, kanama tekrar ediyorsa veya şiddetliyse, özellikle dışkı siyah, koyu veya pıhtılaşmış kan içeriyorsa, derhal bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.

    Doktor, fiziksel muayene, rektal muayene veya gerekirse kolonoskopi gibi testlerle durumu değerlendirecektir. Bu testler, kanamanın nedenini belirlemeye ve uygun tedavi planını oluşturmaya yardımcı olur.

    Makatta Kanama Kendiliğinden Geçer mi?

    Makatta kanama bazı durumlarda, özellikle hafif hemoroid veya anal fissür gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, uygun tedaviler uygulanabilir. Ancak, kanamanın altında yatan neden tedavi edilmeden, sorun tekrar edebilir veya zamanla kötüleşebilir. Bu nedenle, makatta kanama yaşayan herkesin, özellikle kanama devam ederse veya şiddetlenirse, durumun nedenini belirlemek ve gerekli tedaviyi almak üzere tıbbi değerlendirme alması önemlidir.

    Makat Kanaması Renklerinin Anlamları Nelerdir?

    Makat kanamasının rengi, kanamanın kaynağı ve ciddiyeti hakkında önemli ipuçları verebilir. Kanamanın rengi, genellikle kanamanın gastrointestinal sistemdeki yeri ile ilgilidir.

    Parlak Kırmızı Kan

    Makattan gelen parlak kırmızı kan genellikle, anal kanalın alt kısmından kaynaklanır. Bu, hemoroidler, anal fissürler (makat çatlağı) veya rektal polipler gibi alt gastrointestinal sistemdeki daha yakın kaynaklardan kaynaklanabilir. Parlak kırmızı kan, genellikle dışkılama sırasında görülür ve kanama kaynağı anal açıklığa yakın olduğunda ortaya çıkar. Bu tür kanama, genellikle daha az ciddi durumları işaret eder ancak yine de tıbbi değerlendirme gerektirir.

    Koyu Kırmızı veya Bordo Kan

    Koyu kırmızı veya bordo renkteki kan, genellikle kolonun daha yukarı kısımlarından veya ince bağırsaktan kaynaklanır. Bu renk değişikliği, kanın sindirim sistemi boyunca daha uzun bir yol kat ettiğini ve oksijenle daha fazla reaksiyona girdiğini gösterir. Divertiküloz, inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit) ve bazı durumlarda kolorektal kanser gibi durumlar bu tür kanamaya neden olabilir.

    Siyah veya Katranımsı Dışkı (Melena)

    Siyah, katranımsı dışkı, üst gastrointestinal sistemden (örneğin, mide veya yemek borusu) kaynaklanan kanamayı gösterir. Bu renk, kanın midedeki asitlerle karışması ve sindirim sistemi boyunca uzun bir mesafe kat etmesi sonucu ortaya çıkar. Üst gastrointestinal kanamaların nedenleri arasında gastrik ülserler, gastrit ve bazen özofagus varisleri bulunur. Siyah dışkı, genellikle daha ciddi bir kanamanın işareti olarak kabul edilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

    Dışkıda Kan Lekeleri

    Dışkıda görülen açık renkli kan lekeleri, genellikle hemoroid veya anal fissür gibi daha az ciddi durumların belirtisidir. Ancak, bu tür belirtiler de dahil olmak üzere, her türlü rektal kanama, altta yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavinin sağlanması için tıbbi değerlendirme gerektirir.

    Makat kanamasının rengi, potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarının erken uyarı işareti olabilir. Bu nedenle, rektal kanama yaşayan her bireyin, özellikle kanama tekrar ediyorsa veya eşlik eden diğer semptomlar varsa, durumunun değerlendirilmesi için bir sağlık uzmanına başvurması önemlidir. Kanamanın rengi ve özellikleri, doktorunuzun doğru tanıyı koymasına ve en uygun tedaviyi belirlemesine yardımcı olabilir.

    Makat Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

    Makattan kan gelmesi, çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Anal fissür, anal apse, hemoroid ve rektum kanseri gibi durumlar makat kanamasına yol açabilir. Bu durum genellikle dışkılama sırasında görülür, ancak zaman zaman iç çamaşıra da sızabilir. Makat kanamasının altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi planlamak için proktoloji doktoruna muayene olunmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, sağlık sorunlarının etkilerini azaltmada yardımcı olacaktır.

    Makattan Kan Gelmesi ve Tedavi Yöntemleri

    Makat Kanaması Nasıl Geçer?

    Makat Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

    Makat kanamasının teşhisi genellikle hastanın sağlık geçmişi, belirtilerinin değerlendirmesi ve fiziksel muayene ile başlar. Proktoloji doktoru, makat bölgesini inceleyerek hemoroid, anal fissür veya diğer olası sorunları belirler. Kolonoskopi gibi endoskopik yöntemler ve görüntüleme testleri, iç organların detaylı bir şekilde incelenmesine yardımcı olabilir. Bu adımlar, hastanın durumuna özgü olarak uygulanır ve doğru bir teşhis konulmasına katkıda bulunur.

    Hemoroid (basur) ve Makat Kanaması Arasındaki İlişki Nedir?

    Hemoroid, anüs çevresindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur. Makat kanaması ise birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen bir belirtidir. Hemoroid ve makat kanaması arasındaki ilişki sıkça görülen bir durumdur çünkü hemoroidler kanamaya neden olabilir. Özellikle dışkılama sırasında veya sonrasında ortaya çıkan kanama, genellikle hemoroidlerin zedelenmesi sonucu meydana gelir. Hemoroidlerin şişmesi ve kanaması, genellikle parlak kırmızı renkte kanamaya neden olabilir. Ancak, makat kanamasının her zaman hemoroidlere bağlı olmadığını unutmamak önemlidir; bu belirti, anal fissür, bağırsak polipleri, bağırsak iltihapları veya rektum kanseri gibi başka sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir.

    Anal Fissür Makat Kanamasına Yol Açabilir mi?

    Anal fissür, makat kanamasına neden olabilen bir durumdur. Anal fissür, makat çevresindeki deride meydana gelen bir çatlaktır. Anal fissürler, dışkılama esnasında fazla zorlanma, kabızlık, ishal, anüs bölgesine travma, iltihaplardan kaynaklanabilir.

    Anal fissürler de dışkılama sırasında veya sonrasında parlak kırmızı renkte kanama görülür.

    Bağırsak Kanseri Makat Kanamasına Neden Olabilir mi?

    Evet, bağırsak kanseri makat kanamasına neden olabilir. Bağırsak kanseri, kalın bağırsak (kolon) veya rektumda (ana bağırsak) oluşan kötü huylu tümörlerdir. Bu tümörler, normal hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu meydana gelir. Bağırsak kanseri genellikle belirli semptomlarla ilişkilidir ve makat kanaması bu semptomların bir parçası olabilir.

    Bağırsak kanseri, dışkılama sırasında veya sonrasında kanama, dışkıda kan görülmesi, kilo kaybı, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

    Dışkılama Sırasında Kan Görülmesi Durumunda Ne yapılmalıdır?

    Dışkılama sırasında makatta kan görülmesi durumunda, kişi hemen bir proktoloji doktoru ile görüşmelidir. Makat kanaması, bir dizi farklı sağlık sorununun belirtisi olabilir, bu nedenle bu durum ciddiye alınmalıdır. Erken teşhis, sağlık sorununun tanımlanmasına ve uygun tedaviye başlanmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, makat kanaması durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

    Gebelikte makat kanaması normal midir?

    Gebelikte makat kanaması normal bir durum değildir ve genellikle ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Hamilelik sırasında meydana gelen makat kanaması, hemoroidler, anal fissürler, kabızlık, sindirim sistemi sorunları veya bağırsak polipleri gibi durumlar yer alabilir.

    Hamilelikte hormonal değişiklikler, vücutta artan kan hacmi ve rahim büyümesi gibi faktörler, anorektal bölgede dolaşımı etkileyebilir ve bu da makat kanamasına neden olabilir. Ancak, hamilelikte meydana gelen makat kanaması her zaman basit bir durum olmayabilir ve altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

    Makat kanamasını önlemek için alınabilecek önlemler nelerdir?

    Makat kanamasını önlemek için alınabilecek önlemler arasında lifli beslenme, yeterli sıvı alımı, düzenli egzersiz, düzenli tuvalet alışkanlıkları, temiz ve nazik temizlik, aşırı zorlamadan kaçınma ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemek bulunmaktadır.

    Rektal kanama, diğer bir adıyla makat kanaması anüs veya rektumdan kaynaklanan bir kanama durumudur. Bu durum, kanama miktarına bağlı olarak hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve genellikle dışkılama sırasında veya sonrasında fark edilir. Rektal kanama, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir ve ciddiye alınması gereken bir durumdur.

    Rektal Kanama Belirtileri Nelerdir?

    Rektal kanama, genellikle kırmızı renkte ve taze kan olarak kendini gösterebilir. Bununla birlikte, bazen kan, dışkıyla karışarak koyu renkte veya dışkıya sürülen bir çizgi şeklinde de görülebilir. Rektal kanama, bağırsağın daha yüksek bölgelerinde kaynaklanıyorsa dışkıda kan görülmeyebilir, ancak tuvalet kağıdında veya tuvalette kan lekeleri fark edilebilir. Ayrıca rektal kanama ile birlikte aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir:

    • Karın ağrısı
    • Kabızlık veya ishal
    • İştah kaybı
    • Zayıflama
    • Anemi (düşük kan sayımı) belirtileri (yorgunluk, solgunluk, halsizlik)

    Rektal Kanama Nedenleri Nelerdir?

    Rektal kanamanın birçok potansiyel nedeni vardır. Bazı yaygın nedenler şunlardır:

    • Hemoroidler: Anüs çevresindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşan hemoroidler, en yaygın rektal kanama nedenidir. Genellikle kabızlık, ishal veya uzun süreli oturma gibi nedenlerle ortaya çıkarlar.
    • Anal fissür: Anüsün iç veya dış kenarında oluşan çatlaklar, dışkılama sırasında ağrı ve kanamaya neden olabilir.
    • Kolorektal polipler: Bağırsak içinde oluşan polipler, zamanla kansere dönüşebilen iyi huylu tümörlerdir. Polipler kanamaya yol açabilir.
    • Kolit: Bağırsakların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan kolit, kanama ile birlikte ishal, karın ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtiler gösterebilir.
    • Rektal kanser: En ciddi durumlardan biri olan rektal kanser, rektumda veya anüs bölgesinde kötü huylu tümörlerin büyümesiyle meydana gelir. Kanama, kanserin erken belirtisi olabilir.

    Diğer nedenler, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, anal enfeksiyonlar, rektal yaralanmalar veya travmalar, divertikülit gibi diğer bazı sağlık sorunları da rektal kanamaya neden olabilir.

    Makat Bölgesi İçin Hangi Doktora Gidilir İlgili Yazı İçin Tıklayınız

    Rektal Kanama Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

    Rektal kanamanın tedavisi, altta yatan nedenin teşhisi ve tedavi edilmesine dayanır. Bunun için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

    • Rektal kanama şikayetiyle bir proktoloji doktoruna başvurmanız önemlidir. Doktor, semptomları değerlendirecek, tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fiziksel muayene yapacaktır.
    • Doktor, tanıyı doğrulamak veya altta yatan sorunu belirlemek için bazı testler isteyebilir. Bunlar arasında, sigmoidoskopi, kolonoskopi, kan testleri ve görüntüleme testleri yer alabilir.
    • Rektal kanamanın altta yatan nedenine yönelik tedavi planı belirlenecektir. Hemoroidler, anal fissürler veya polipler gibi bazı durumlar ilaçlar veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Kolit veya kanser gibi daha ciddi durumlar için daha kapsamlı tedavi yöntemleri gerekebilir.
    • Rektal kanamaya bağlı semptomların yönetimi de önemlidir. Bu süreçte diyet değişiklikleri, kabızlık veya ishal ilaçları, ağrı kesiciler veya rektal bölgeyi rahatlatıcı kremler kullanılabilir.

    Sonuç olarak, rektal kanama çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu semptomu yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, altta yatan sorunun hızla tanı konulması ve uygun şekilde yönetilmesini sağlayabilir.

    Rektal kanama tedavisinde lazer, kontrollü bir şekilde yoğun enerji ışınları kullanarak kanayan bölgeye etki eder. Lazer tedavisi, kanamaya neden olan damarları daraltarak veya kapatılarak kanamanın durdurulmasına yardımcı olur. Ayrıca, lazerin anti-inflamatuar etkisi sayesinde doku iyileşmesini de teşvik edebilir.

    Lazer tedavisi, diğer geleneksel cerrahi yöntemlere göre bazı avantajlara sahip olabilir. Bu avantajlar arasında daha az invaziv yöntemlerin kullanılması, daha az kanama riski, daha hızlı iyileşme süreci ve daha az ağrı bulunabilir. Bununla birlikte, her hasta için en uygun tedavi yöntemi ve lazer tedavisinin uygunluğu, doktor tarafından belirlenmelidir.

    Makattan Kan Gelmesi (Rektal Kanama) Tedavimizin Avantajları İçin Tıklayınız

    Ameliyatsız Rektal Kanama Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

    • Ameliyatsız rektal kanama (makat kanaması) tedavisi 5-8 dakika sürer.
    • İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı çok azdır.
    • Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.
    • Narkoz uygulaması yoktur. Lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.
    • Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlığı olan hastalar düzenli kullandıkları ilaçlarını kullanmaya devam edebilir.
    • Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için anal bölgede doku zararı yaşanmaz.
    • Ameliyat sonrasında görülen gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi komplikasyonlar uyguladığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yaşanmamaktadır.
    • Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.

    Hızlı Randevu

    Whatsapp