Genital siğil hastalığı, temas yoluyla bulaşır. Genital ve makat bölgesinde görülen , deriden kabarık yapılarla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.
Genital siğil hastalığı, temas yoluyla bulaşır. Genital ve makat bölgesinde görülen , deriden kabarık yapılarla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.
Erken tanı ve tedavide öncelik uzman hekim muayenesidir. Ardından HPV virüsü tip tayinin yapılması gereklidir. 200’den fazla çeşidi bulunan HPV’nin 40 tanesi kanser riski taşımaktadır. Bu nedenle genital siğil belirtisi varsa uzman bir doktora gidilmesi tedavinin başarısı için önem taşır.
Genital ya da makat bölgesi yüzeyinin, hasta olan cilt yüzeyi ile teması sonucunda HPV virüsü bulaşır. Bu virüs ten teması sırasında deri üzerindeki yırtık veya çatlaklardan geçer. Bu bölgelerde kondilom adı verilen lezyonlar oluşturur.
Kişiden kişiye temas ile bulaşan bu hastalığın en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Temas ile bulaşarak siğil yayılımı artar.
Cinsel ilişki sırasında tensel temas sonucunda bulaşan genital siğil, nadir de olsa ortak kullanım alanlarından da bulaşabilir. Umumi tuvaletler, spor salonu, hamam ya da sauna gibi birden fazla kişinin kullandığı yerlerden bulaşır.
Siğilli kişi tarafından kullanılmış havlu gibi kişisel eşyalar, sağlıklı kişi tarafından genital bölgede tekrar kullanılması ile HPV virüsü bulaşır.
Kadın erkek ayrımı olmadan herkese bulaşabilen HPV virüsü, lezyonlara neden olmasa bile kişinin bünyesinde yer alabilir.
Genital siğil risk faktörlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kadınlarda,
Erkeklerde,
Ortaya çıktığı bölgede deriden kabarık lezyonlar ,renk değişimi, kaşıntı, hafif yanma ,kızarıklık ve iltihaplanma ,vajinal akıntı oluşumu görülen belirtilerdir. Siğiller tek tek görülebileceği gibi grup halinde,karnabahar görünümünde de ortaya çıkabilir.
Genital siğiller tipik bir görüntüye sahiptir. Bu nedenle uzman bir Ürolog, Jinekolog ya da Proktoloji hekimi tarafından fiziki muayene sırasında tespit edilir. Birden fazla çeşidi olan HPV’nin tip tayinin yapılabilmesi için örnek alımalıdır. HPV DNA Testi, Pap Smear Testi gibi tanı yöntemleri kullanılarak HPV’nin risk türleri belirlenebilir.
Her HPV tipi genital siğil oluşumuna neden olmamaktadır. 200’den fazla çeşidi bulunan HPV virüsünün 40’a yakını sonucunda genital bölge siğilleri oluşmaktadır. HPV 6 ve HPV 11 siğile yol açtığı bilinen ve en sık rastlanan, kanser riski taşımayan HPV çeşitleridir.
Kansere neden olma riskine bağlı olarak HPV çeşitleri düşük ve yüksek risk grubu olarak ikiye ayrılmaktadır.
Düşük Riskli HPV Tip Çeşitleri; Tip 6,11,40,42,43,44,54,61,70,72,81
Yüksek Riskli HPV Tip Çeşitleri; Tip 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82
Genital siğil hastalığının çok geniş zamanlı bir kuluçka süresi vardır. Kuluçka dönemi HPV vücuda bulaştığı süre içerisinde bağışıklık sisteminin direncine göre 2 ay ile 6 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda HPV vajina, penis ve makat çevresi gibi genital bölgelerde değişik yapıda ve sayıda siğil lezyonlarına sebebiyet verebilmektedir.
HPV türleri “düşük riskli ve yüksek riskli” olarak ikiye ayrılmaktadır. Yüksek riskli HPV tipleri tutulum gösterdikleri bölgeye göre bireylerde kansere neden olabilir. En sık onkojenik yani tümör oluşturabilen HPV tipleri 16 ve 18’dir
Evet günümüzde kullanılan HPV aşısı vardır ve bununla ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta aşının hastalık bulaşmadan önce yapılması gerekir. Özellikle 12-13 yaşlarında yaptırılan HPV aşısı, daha ileriki yaşlarda yaptırıldığından daha çok koruma sağlamaktadır. 17-45 yaş aralığında yaptırıldığında etki oranı düşüktür. Yine de herhangi bir belirti göstermeyen kişilerin, hastalıktan korunmak amacıyla aşı yaptırması önerilmektedir.
Erken yaşta aşı yaptırmak HPV’nin özellikle kansere yol açan risk grubundaki çeşitlerinden korunmayı sağlar. Çocuklukta yapılan aşının HPV 16 ve 18 gibi yüksek riskli çeşitlere karşı korur.Cinsel temas yoluyla bulaş gözlendiğinden cinsel ilişki sırasında koruyucu yöntemler prezervatif den yararlanmak da önemlidir.HPV virüsünden korunmak için kişinin bağışıklık sisteminin de güçlü olması gerekir. Çünkü taşıyıcı olan kişi, bağışıklık sistemi düştüğü zaman genital siğil belirtileri göstermeye başlar. Hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrasında bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin genital siğil tedavisine cevabı yüksektir.
Genital siğil tedavisi birden çok yöntemle tedavi edilebilmektedir. Bunlar,
Klasik cerrahi ameliyat yöntemi, narkoz uygulanan, yatış gerektiren ve tedavi sonrası genital siğil bulunan bölgelerde iz bırakma ihtimali bulunan bir tedavidir. Bu nedenle günümüzde hastalar da artık alternatif yöntemlere yönelmektedir
Lezyonların en küçüğünün bile atlanmaması ve siğilin en köküne inilebilmesi için lazer tedavisi en avantajlı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kriyoterapi yani dondurma yönteminde de her seansta siğilli bölgeye belirli miktarlarda azot gazı uygulaması yapılır. Bazı durumlarda siğile uygulanan bu gaz püskürtme işlemi yalnızca üst tabakaya etki eder. Siğilin taban dokusuna ulaşılıp ulaşılmadığı kriyoterapi yönteminde tam olarak anlaşılmaz. Bu nedenle seans sayıları uzar.
Dikkat edilmesi gereken en önemli konu genital siğili bulunan biri ile temasta bulunmamaktır.Ayrıca bağışıklığı güçlü tutmak çok önemlidir
Genital siğil ameliyatında cerrahi müdahaleye bağlı sağlıklı doku kaybı, yara izi, kanama, iltihabi durumlar gibi komplikasyonlar oluşabilir.
Tedavi 5-8 dakika sürer.
Diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı ve yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.
Narkoz yok ,lokal anestezi ile bölgesel uyuşturma yapılır.
Ağrı miktarı çok azdır.
Kesi ya da dikiş gibi ameliyat uygulamalarına yer verilmediği için sağlıklı doku zararı yaşanmaz.
Tedavinin hemen ardından kişi gündelik yaşantısına dönebilir.
Sistemik ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de rahatlıkla ameliyatsız lazer tedavisi olabilir.
Genital siğil ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.
Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.
Genital siğile neden olan HPV virüsünün bazı çeşitleri kanser riski taşımaktadır. HPV tip tayini ve pap-smear testi sonucunda doktor tarafından konulan tanı sonrası, HPV tip 16 ve tip 18 sıklıkla kadınlarda rahim ağzı kanserine (serviks) yol açabilmektedir.
Krem ya da solüsyon gibi ilaçlar ile genital siğillerin tam olarak tedavisi mümkün değildir.
Evet. HPV temas yolu ile bulaştığı için makat bölgesinde de görülmektedir.
HPV kuluçka döneminde iken lezyon oluşumuyla karşılaşılmasa da kişinin bünyesinde yer alabilir. HPV’nin ne zaman belirti vereceği kişinin bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır. Bağışıklık yani immün sistem düştüğü zaman genital siğil hastalığı, lezyon oluşumuyla kendini gösterebilir. Bu zaman dilimi bazen 1 ay, bazen 1 ya da 2 yıl bile sürebilmektedir. Temastan yıllar sonra bile siğil oluşumuyla karşılaşılabilir.
Muayene sonrası HPV testi, cilt üzerinden alınan örnek ile genotiplendirme laboratuvarlarına gönderilerek yapılmaktadır.
Evet, var. Gebelikten önce olan veya hamilelik döneminde ortaya çıkan siğillerin büyümesi, doğum kanalının tıkanmasına yol açarak normal doğum yapılmasına engel olmaktadır. Genital siğil hastalığı olan anne adaylarının öncelikle durumlarını bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri gerekir. Hamilelik esnasında eğer vajina duvarında siğillere rastlanıyorsa idrar yapma durumu zorlaşabilir. Normal doğum yapacak olanlar için doğum sırasında siğilli bölgelerde kanamalar meydana gelebilir. Çok nadir de olsa doğum sırasında genital siğil lezyonları ile teması bulunan bebeklerde de siğil oluşumları gözlenebilir.
Bulaşması mümkündür. Ortak kullanım alanlarından da genital siğilin bulaşması gerçekleşebilir.
Siğil yoğunluğuna göre 5-7 dk içerisinde tüm alan taranarak tedaviniz gerçekleşir.
Muayene geldiğiniz gün içerisinde alanında uzman hekimlerimiz ve ekibimiz tarafından genital siğillerden kurtulabilirsiniz.
Genital siğil lazer tedavi yönteminde herhangi bir ağrı ve sızı yaşanmamaktadır.
Ameliyatsız lazer yöntemi ile HPV tedavisinde cilt dokusu herhangi bir şekilde zarar görmez.
Hayır. Ameliyatsız lazer ile tedavi yönteminde istirahat gerekmez.