Pilonidal sinüs, 1833 yıllarında Herbert Mayo tarafından tanımlanarak, birçok teori sonucu Hodge’nin pilus (kıl) ve nidus (yuva) kelimelerinin birleşimi olan pilonidal kelimesini kullanarak isimlendirdiği ve ortaya çıkartmış olduğu bir makat hastalığıdır. Yine 80’li yıllarda konjenital yani doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak düşünülse de edimsel olduğu (sonradan kazanılan) birçok teori sonrasında kabul
edilmiştir.
Kıl dönmesi hastalığına, kıl yuvası adını vermek daha doğru olacaktır. Çünkü pilonidal sinüs olarak adlandırılan ismi aslında, kıl dönmesinden ziyade kılların, vücudun dış yüzeyinden, cilt altına yerleşmesi olayına verilen isimdir. Özellikle genç nüfus hastalığı olarak da bilinir. Erkekleri çok daha fazla ilgilendiren fakat genç kadınlarda da görülebilen bir makat hastalığıdır.
Pilonidal sinüs, vücutta, özellikle ense, sırt, bel, saç gibi kıl yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerden dökülen kılların, intergluteal sulkus olarak adlandırılan iki kalça arasındaki çukur bölgede oluşum gösterir. Derinin üzerinden vücut içerisine doğru kılların batması ile meydana gelerek, bu bölgede cilt altına giren kılların kistik bir yapı oluşturması ile reaksiyon göstererek gelişmesidir.