Fissür ve Fistül Arasındaki Fark Nedir?
Anal fissür ve anal fistül makat ve anüs bölgesini etkileyen iki yaygın sağlık sorunudur. Her ikisi de benzer semptomlara yol açsa da, farklı nedenlere, özelliklere ve tedavilere sahip olan iki farklı rahatsızlıktır .
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Fissür Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Anal Fissürler
Anal fissür, sindirim sisteminin son kısmı olan anal kanalın astarında küçük bir yırtık veya kesiktir.
Genellikle anal açıklığa yakın bir yerde bulunurlar ve herhangi bir tünel veya kanalla bağlantılı değildirler.
Anal Fissür Nedenleri: Anal fissürlere genellikle sert veya büyük dışkı çıkarma, kronik ishal veya doğum gibi anal bölgede meydana gelen travmalar neden olur.
Anal Fissür Semptomlar: Anal fissürlerin yaygın semptomları arasında bağırsak hareketleri sırasında keskin ağrı, kanama ve kaşıntı yer alır. Ağrı bağırsak hareketlerinden sonra da devam edebilir.
Anal Fissür Tedavisi: Anal fissürler fissürün durumuna göre ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi seçenekleri ile tedavi edilir,
Ameliyatlı tedavi yöntemleri;
- Lateral internal sfinkterotomi (LIS).
- Fissürektomi
- Anal dilatasyonu
Ameliyatsız tedavi yöntemleri;
- Kas gevşetici enjeksiyon tedavisi
- Elektro-cerrahi yöntemi
- Radyofrekans tedavisi
- Lazer tedavisi
Anal Fistüller
Anal fistül ise makat veya anüsün iç kısmı ile anüsü çevreleyen deri arasında oluşan anormal tünel benzeri geçittir.
Anal Fistül Nedenleri: Anal fistüller anal bezdeki bir enfeksiyonun sonucu olarak gelişir. Enfeksiyon doğal olarak boşalamadığında, bir tünel oluşturarak boşalma sağlar ve fistül oluşur.
Anal Fistül Semptomlar: Anal fistül belirtileri arasında sürekli anal ağrı, anüs yakınındaki açıklıktan irin veya kan akıntısı, şişme ve tekrarlayan enfeksiyonlar yer alabilir.
Anal fistüller makatın veya anüsün iç kısmını dış deriye bağlayan bir yol veya tünel ile karakterize edilir. Basit (tek yollu) veya karmaşık (birden fazla yollu) olabilirler.
Anal Fistül Tedavisi: Anal fistüllerin tedavisi genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Fistülün tipine ve karmaşıklığına bağlı olarak fistülotomi, füstülektomi, seton, vaaft, lıft, laft gibi çeşitli cerrahi teknikler kullanılabilir. Ayrıca ameliyatsız yöntemlerle de tedavi mümkündür. Bu yöntemler lazer yöntemi, fibrin tıkaç yöntemi, gümüş nitrar yöntemidir.
Ameliyatsız Lazerle Fistül Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınızhttps://youtu.be/AzbniLL1QAw
Anal Fistül Çeşitleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Özetle, anal fissürler ve anal fistüllerin her ikisi de anal bölgeyi etkiler ve ağrı ve rahatsızlığa neden olabilirken, farklı nedenleri ve özellikleri olan farklı durumlardır. Anal fissürler anal astarda küçük yırtıklar içerir ve tipik olarak konservatif önlemlerle tedavi edilir. Anal fistüller ise anormal tüneller veya kanallar içerir ve genellikle cerrahi tedavi gerektirir. Her iki durumdan birine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için proktoloji doktoruna muayene olmanız çok önemlidir.
Leave a reply