Rektal Prolapsus Nedir?

Rektal prolapsus, kalın bağırsağın son kısmı olan makatın, destekleyici dokuların zayıflaması veya gevşemesi sonucu anüsten dışarı doğru sarkması durumudur. Bu genellikle kasların ve bağ dokularının zayıflamasıyla ilgilidir. Rektal prolapsus, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen ve çeşitli semptomlara neden olabilen bir durumdur.

Rektal Prolapsus Ne Sebep Olur?

Rektal prolapsus(Makat sarkması), rektumu yerinde tutan kasların düzgün çalışmaması durumunda ortaya çıkar. Bu duruma neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Yaşlanma süreci, hamilelik ve doğum, pelvis bölgesinde önceki yaralanma veya ameliyatlar, kronik kabızlık veya ishal, bağırsak parazit enfeksiyonları, sürekli öksürme veya hapşırma, omurilik veya sinir hasarı ile kistik fibrozis gibi durumlar rektal prolapsusun gelişimine katkıda bulunabilir.

Rektal Prolapsus  Ameliyatsız Tedavinin Avantajları

Makat Sarkması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Rektal Prolapsus  Belirtileri Nelerdir?

Rektal prolapsusun, belirtileri arasında en belirgin olanı, rektumun makat dışına sarkmasıdır. Bu durum, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen bir dizi semptoma neden olur. Gaz kaçırma, büyük abdest kaçırma, kabızlık ve tuvalette aşırı ıkınma gibi sorunlar, rektal prolapsuslu, bireylerde sıkça görülen zorluklardır. Ayrıca, makatta sürekli bir ıslaklık ve akıntı, bu rahatsızlığa özgü yaygın şikayetlerden biridir.

Rektal prolapsus ,hemoroidlere benzer bir görünüm veya hissiyat yaratabilir, ancak önemli bir fark vardır: Rektal prolapsus, kendi kendine düzelmez ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Erken teşhis ve uygun tedavi, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve bu durumu etkili bir şekilde yönetmek açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, belirtiler gözlemlendiğinde bir sağlık profesyoneli ile görüşmek, doğru teşhisi koymak ve uygun tedavi planını oluşturmak için önemli bir adımdır.

Rektal Prolapsus Evreleri Nelerdir?

Rektal prolapsus , farklı evrelerde ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu evreler, iç sarkma, mukoza sarkması ve dış prolapsus olarak sınıflandırılabilir. İç sarkma durumunda, rektumun alt kısmı anüs bölgesine doğru düşmeye başlar, ancak henüz tamamen dışarı çıkmamıştır. Mukoza sarkmasıyla karşılaşıldığında ise rektumun iç mukus astarı tersyüz olmuş ve anüs bölgesinden dışarı doğru çıkmaya başlamıştır. Dış prolapsus, tüm rektumunun düştüğü bir evreyi ifade eder. Başlangıçta sarkma genellikle sadece dışkılama sırasında görülse de zaman içinde sabit hale gelebilir. Rektal prolapsusun belirtileri ve evreleri, bireyin durumuna, prolapsusun şiddetine ve etkilenen dokulara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu evrelerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi, uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde önemlidir.

Rektal Prolapsus  Nasıl Teşhis Edilir?

Rektal prolapsusun teşhisi, kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeyi içerir. İlk olarak, sağlık geçmişiniz detaylı bir şekilde gözden geçirilir ve ardından proktolojik bir muayene yapılır. Bu aşamada, aşağıdaki testlerden biri veya birkaçı kullanılabilir:

Dijital Rektal Muayene: Yağlanmış eldivenli parmakların kullanıldığı bu fizik muayene, kasların çalışma durumunu değerlendirmek için önemlidir.

Defekografi: Kakayı yaparken kasların görüntülenmesini sağlayan, X-ışını veya MRI kullanılan bir görüntüleme çalışmasıdır.

Anorektal Manometri: Anal sfinkterlerin kuvvetini ve sıkılığını ölçen bir testtir.

Alt GI Serisi (Baryum Lavmanı): Alt gastrointestinal sisteminin video röntgen görüntülerini elde etmek için kullanılan bir testtir.

Kolonoskopi: Kalın bağırsağın içini detaylı bir şekilde inceleyen esnek bir kapsam kullanılarak yapılan bir testtir.

Elektromiyografi (EMG): Anal sfinkterlerin düzgün çalışıp çalışmadığını ve olası sinir hasarını belirlemek için kullanılan bir testtir. Ayrıca kas koordinasyonunu da değerlendirir.

Bu testler, rektal prolapsus teşhisini doğrulamak, durumun şiddetini değerlendirmek ve tedavi için uygun bir plan oluşturmak için kullanılır.

Bunlarda İlginizi Çekebilir:

Rektal Prolapsus Tedavisi

 

Neden Avrupa Cerrahi’yi Seçmeliyim?

Anal fistül ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.

Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.

 

    Nasıl Randevu Alabilirim?

    444 8 623 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz.

     

    Leave a reply