
Çocuklarda Basur Neden Olur?
Çocuklarda basur (hemoroid) hastalığı, makat bölgesindeki damarların şişmesi ve makat dışına sarkmasına sonucu oluşur. Basur, genel anlamda erişkin bireylerde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak nadir de olsa çocuklarda görülebilmektedir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Hemoroid Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Çocuklarda Basur Nedenleri
- Çocuklarda farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan kabızlık ile birlikte makat damarlarının zorlanması sonucu anüs bölgesinde şişmeler meydana gelir.
- Çocukların yeterli sıvı almaması, suyun az içilmesi, sebze, meyve veya lifli gıdalar tüketmek yerine çikolata, fast food, muz, beyaz ekmek, peynir gibi yiyeceklerin fazla tüketilmesi nedeniyle oluşan kabızlık.
- Kabız olan çocuğun dışkısı sert çıkacağından tuvalet esnasında ıkınma hissi duyacaktır. Ikınmayla beraber anüs bölgesindeki damarlar zorlanır ve şişkinlik ortaya çıkar.
- Anüsün zorlanmasına bağlı olarak da makat bölgesinde kanamalar oluşur.
- Özellikle masa başında, bilgisayarla ya da telefonla otururak uzun süre vakit geçiren çocukların, basur olma riskleri artmaktadır.
Ameliyatsız Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız
Çocuklarda Basur Belirtileri
- Basur, yetişkinlerde görülen hastalık ile neredeyse aynı emareleri verir.
- Hemoroid hastalığının şikayetlerinden en önde geleni, makat bölgesinden sızan kanamalardır.
- Çocuklarda anal kanal damarları daha süratli bir halde tahriş olur. Damarlar zedelendiğinde ise kan görülme olasılığı yükselir.
- Genelde tuvalet esnasında damla damla gibi kanama şeklinde veya tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan lekeleri halinde görülür. Bu durumla karşılaşan çocuklar panik olurlar. Burada devreye ebeveynler girmelidir ve en yakın Proktoloji uzmanına muayeneye gidilmelidir.
- Bir diğer belirti ise anüs çevresinde ortaya çıkan kaşıntıdır.
Hemoroid Hastalığıyla İlgili Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Çocuklarda basur(hemoroid) hastalığı yetişkinlerin dayanabileceğinden daha sancılı geçer. Anüs bölgesinde oluşan akıntı, devamlı kaşınmaya yol açar. Çocuk, sürekli kaşıdığı için de o bölgedeki deride incelme meydana gelir. Böylelikle kanamaların oluşmasına zemin hazırlanmış olur.
Çocuklarda Basur Rahatsızlığına Evde Neler Yapılabilir?
Basuru (hemoroidi) olan çocuklar için geçici rahatlama sağlamak amacıyla evde kullanılabilecek bazı yöntemler vardır. Ancak gerçek bir tedavi olmayan bu yöntemlerin tedavi sonrasında kullanılması önerilmektedir.
Anal bölgeyi evde ılık su ile yıkayın. Günde en az bir kez çocuğun tolere edebileceği sıcaklıkta banyo yaptırın. Banyo yaparken şampuan ve sabun gibi ürünler kullanmak bölgeyi daha da tahriş edebilir. Temiz suyla durulayın ve banyodan sonra anal bölgeyi iyice kurulamayı unutmayın. Bağırsak hareketleriniz bittikten sonra anal bölgeyi yumuşak tuvalet kağıdı ile temizleyin. Anal bölgeye soğuk kompres uygulamak bir miktar rahatlama sağlayabilir. Doktor tarafından önerilen ağrı kesici içeren bazı kremler de kullanılabilir.
Çocuklarda Hemoroid Oluşumuna Engel olmak için Yapılacaklar
- Beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi gerekir. Lifli gıdalar, kayısı, kayısı suyu, meyve ve sebze ağırlıklı yiyecekler yemesi önerilir.
- Çocukların günde 8 bardak su içmesi gerekir.
- Çocukların tuvaleti geldiğinde ertelememeli derhal tuvalete gitmelidir. Çünkü tuvaletini tutması basur oluşmasına ve ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzun tuvaletini tutmadan yapmasına özen gösterirseniz bu problemle karşılaşma riskiniz azabilir.
- Doktorunuzun tavsiye etmiş olduğu hemoroid kremlerini de anüs bölgesini temizledikten sonrasında zamanında kullanarak, hastalığın ilerlemesine karşı tedbir almış olursunuz.
Leave a reply