Fissür İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Makat çatlağı (fissür) tedavisine rağmen iyileşmeyen veya sürekli tekrarlayan bir çatlağınız varsa, durum ciddileşebilir ve müdahale gerekebilir. Ancak, hafif çatlaklarda semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.

Fissür İçin Evde Çözümler Var Mıdır?

Makat çatlağına iyi gelen evde uygulanabilecek bir kaç yöntem;

Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Gün içerisinde birkaç kez zeytinyağı sürerek ağrı hafifletilebilir.

Aloe Vera: Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin hasarlı cilt dokusunu iyileştirici, iltihap temizleyici ve ağrı giderici özellikleri vardır. Aloe vera jeli her gün makat bölgesine sürülebilir.

Karakafes bitkisi: Karakafes otunun kök ve yaprakları hücre canlanmasına teşvik ederek cilt dokularını yeniler. Bu da fissürün iyileşme sürecini hızlandırır. Karakafesi suda 10 ila 15 dakika bekleterek pamuk yardımıyla fissürün olduğu alanı temizleyebilir ya da merhemini sürebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı: Fissüre iyi gelen bir yararlı ev çözümü de Hindistan cevizi yağıdır. İçerisinde laurik asit gibi faydalı yağ asitleri içermesi nedeniyle vücudu oluşacak olan enfeksiyondan korurken cilde nüfuz ederek cildi besler ve onarır. Sadece cilt değil kabızlık problemi yaşayan hastalar da sindirimi kolaylaştırıp bağırsak düzenini hızlandırır. Hindistan cevizi yağı, içeceklere ve yemeklere az bir miktarda koyularak tüketilebilir.

Ilık banyo: Makat bölgesi hastalıklarının hepsinde müdahale sonrası ılık banyo önerilir. Ilık su banyosu ile anüs bölgesindeki kan akışı artar ve makatta oluşan ağrıların hafiflemesine ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca şişlik ve kaşıntı gibi semptomları azaltabilir.

L-arginin Jel: L-arginin jeli, fissür olan bölgedeki nitrik oksit akışını artırarak, fissürün iyileşmesini sağlayan bir amino asittir. L-arginin jel kronik hastalarda bile kullanıldığında fissürün iyileşmesinde etkili olduğu görülür.

Fissür İçin Evde Çözüm

Kabızlığa iyi gelen ev çözümleri

Elma sirkesi: Elma sirkesi anal fissüre neden olan ıkınma ve zorlanma sonucunda oluşan kabızlığa iyi gelen bir tedavi yöntemidir. Su ve salatalarda kullanarak sindirimi kolaylaştırabilir ve bağırsak hareketlerini geliştirebilirsiniz.

Keten tohumu: Keten tohumu içerisinde lif ve omega-3 yağ asitlerini barındırdığı için anal fissüre neden olan kabızlığın tedavisinde etkilidir. Keten tohumu bağırsak hareketini kolaylaştıran bir müshil özelliğine sahiptir.   Bir su bardağı ılık suya bir yemek kaşığı keten tohumu karıştırarak her gün yatmadan önce içerek bağırsak hareketlerini düzenleyebilirsiniz.

Yüksek lif içeren besinler: Yüksek lifli besinler tüketerek sindirimi kolaylaştırarak bağırsak hareketleri sırasında dışkının anüsten kolayca geçmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle anüs bölgesi zarar görmemiş olur. Bağırsak hareketlerini düzenlemek için yulaf ezmesi, kuru erik, buğday, baklagiller, ıspanak, kabak çekirdeği ve ayçiçeği tohumu gibi lif miktarı yüksek olan birçok yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Kişisel hijyene dikkat edin: Makat çatlağı genellikle kabızlık sorunundan dolayı görülse de hastalığın iyileşmesini sağlamak için, uygun hijyeni sağlamak da çok önemlidir. Makat bölgesi nemli bir bölge olduğu için bakteriyel enfeksiyonların riski daha yüksektir. Bu yüzden etkilenen bölgeyi temiz ve kuru tutmak önlemlidir.

Tuvalet sırasında tahrişe neden olabilecek sert ve kokulu tuvalet kağıtlarını kullanmaktan kaçının ve yumuşak tuvalet kâğıdı kullanınız. Makat bölgesinin kuru olmasına özen gösteriniz. Bölgenin hava almasını sağlayan, dar olmayan pamuklu iç çamaşırı giyebilirsiniz.

Anal Fissür Hakkında Daha Detaylı Bilgi Edinmek İçin Tıklayınız

Makat çatlağı ne kadar sürede iyileşmelidir?

Anal fissürde iyileşme fissürün evresine göre değişiklik göstermektedir. Akut anal fissür evresindeki hasta fissürün başlangıç evresinde kabul edilir. Makat bölgesinde ağrı ve sızı hissi gibi semptomları olur. Hasta başlangıç evresinde beslenme düzenine dikkat etmeli, kabızlık ve ishale neden olan besinlerden uzak durmalıdır. Bununla beraber hasta tuvalet ihtiyacını ertelemeden zamanında gitmeye alışkanlık haline getirirse iyileşme kısa sürebilir. Bu evrede dikkat edilirse 4 ila 6 hafta içinde herhangi bir müdahale gerekmeden iyileşme görülebilir.

Kronik fissür, İlerleyen fissürlere müdahale gerekmektedir.

Anal fissür tedavisi cerrahi yollarla yapılabildiği gibi lazerle de tedavi sağlanmaktadır. Günümüzde sık tercih edilen lazer tedavisi ile ağrısız ve kanamasız olarak yapılabilmektedir. Lazer müdahale de genel anestezi yerine lokal anesteziyle aynı gün içerisinde ağrı ve kanama olmadan kısa sürede gerçekleşir. Aynı gün içinde taburcu edilen hasta istediği zaman iş ve sosyal hayatına dönebilir. Lazer tedavi sonrası doktorun reçete edeceği ilaçları kullanarak 7 ila 10 gün gibi bir sürede tamamen iyileşme görülebilir.

Makat çatlağı ameliyatı tercih eden hastalarda iyileşme süreci daha uzun sürmemektedir. Makat çatlağı ameliyatında fissür bölgesine kesi ve dikiş uygulanarak işlem gerçekleşir. Cerrahi tedavi de dikiş uygulandığı için hasta 2 hafta yani dikişleri iyileşene kadar evde istirahat etmelidir. Bölgedeki ameliyat yaraları genelde 3 haftada iyileşme gösterir. Ancak ameliyatlı bölgede enfeksiyon oluşumuna karşı dikkat edilmelidir. Bölgenin gazlı bezlerle günlük temizliği yapılmalıdır. Eğer cerrahi tedavi sonrası enfeksiyon oluşursa iyileşme süresi uzayacaktır.

Tedaviler sonrasında iyileşme süreci 1 ila 4 ay arasında sürebilir. Genelde 2 ile 3 ay arasında tam iyileşme olması beklenir.

Fissürün iyileşmemesi tehlike oluşturur mu?

Makat çatlağı (fissür) tedavi edilmez veya iyileşmezse, bazı tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir. İyileşmeyen bir çatlak zamanla bir abse ardından fistül oluşturabilir. İyileşmeyen bir çatlak, sürekli ağrıya ve makat kanamalarına neden olabilir.

Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Fissür Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Leave a reply