Hpv Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV virüsü henüz bir ilaç veya kremle tamamen tedavi edilemez. HPV virüsü vücuda girdikten sonra, kişinin bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak uykuda kalabilir ve semptomların ortaya çıkması yıllar alabilir.
Ortaya çıkan lezyonlar derhal tedavi edilmelidir. HPV virüsünün tedavi edilmesi, virüsle ilgili semptomların vücudun diğer bölgelerine yayılmasını ve diğer insanlara bulaşmasını önleyecektir. HPV genellikle aktif bir cinsel hayatı olan ve sık partner değiştiren kişilerde görülür. Ancak sauna, hamam ve yüzme havuzu gibi ortak kullanım alanlarından da düşük oranda da olsa bulaşabildiği bilinmektedir.

Genital veya makat bölgesinde bene benzeyen lezyonlar HPV açısından şüpheli olarak ele alınmalı ve hemen HPV testi yapılmalıdır.

Hpv’nin Tehlikeli Türleri

Günümüzde ki en yaygın hastalık grupları arasında yer alan bu virüsün 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 40 tipi en zararlı olarak kabul edilmektedir.

HPV tipleri iki gruba ayrılır;

Düşük riskli HPV tipleri; 6,11,42,43,44,54,61,70,72 ve 81 kanser ile ciddi şekilde ilişkili değildir.

Yüksek riskli HPV tipleri; 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82 başlıca rahim ağzı ve penis kanserine neden olur.

HPV aşısı en çok tip 16 ve 18’e karşı etkilidir.

Hpv Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

HPV’nin en yaygın belirtisi genital siğillerdir, ancak bu belirtiye sahip olmayan birçok insan vardır. Düzenli cinsel sağlık kontrolleri doktorunuzun enfeksiyonu tespit etmesine yardımcı olabilir.
Genital bölgenizde veya anüsünüzün etrafında herhangi bir siğil bulursanız, hemen bir doktora görünmelisiniz.
HPV enfeksiyonunun çoğu insanda belirtisiz olduğunu unutmayın. Bu nedenle, düzenli tarama ve cinsel sağlık önlemleri almak enfeksiyonun tespit edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmak için korunma yöntemlerinin (prezervatif gibi) kullanılması da önemlidir.

HPV testi nedir?

Kişilerden alınan lezyonların patolojik incelemesi açısından laboratuvara gönderilerek, virüsün az ya da çok zararlı olarak hangi grupta yer aldığını belirlemekte yardımcı olan PAP, SMEAR testleridir. İncelemesi yapılan hastaların tedavileri bittikten sonra ya da önlem amacı ile virüse yakalanmamak için HPV aşısı yapılabilmektedir. Hastalığa yakalanmadan önce aşıyı vurulmak daha doğru karşılanmaktadır ancak tedavisi sonlanan hastalara da uygulanabilir.

Hpv tedavisi gören bireyler hem kendi sağlıkları açısından hem de partnerlerinin sağlığı açısından mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene olmalı ve en uygun HPV virüsü tedavisi ile süreci devam ettirmelidirler. Fakat yine ilk aşamada çoğu kişi çekindiği ve bir hekime muayene olmayı reddettiği için farklı çözümler bulmaya çalışarak kulaktan duyma bilgiler ile hareket edip veya internette yazılan herhangi bir ilacı alıp kullanarak geçmesini beklemektedir ancak bu daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Hpv İçin En Etkili Tedavi Yöntemi Nedir?

Genital siğiller farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Fakat bu tedavilerde önem taşıyan durum sadece siğillerin yok edilmesi değil, siğilin olduğu zararlı dokunun tamamen temizlenmesidir. Hpv virüsü vücutta belirti vermesi bağışıklık sisteminin zayıflaması ile kendini gösterir. Bu nedenle HPV belirtileri ile karşılaşmamak adına ilk etapta kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekir.

Günümüzde HPV virüsü tedavisi, virüsün belirtileri olan genital siğillerde ve makat siğillerinde; krem, kriyoterapi ya da dondurma, cerrahi ameliyatlar ve lazer tedavisi gibi yöntemler kullanılarak gerçekleştiryor.

 

HPV İçin En Etkili Tedavi Yöntemi Nedir?

Krem ya da İlaç Yöntemi

Bu yöntemde HPV belirtileri ile siğil dokusunun kimyasal yolla yakılmasını sağlayan asidik ilaçlar kullanılır.

Kriyoterapi

Bu yöntemde ise genital siğile sıvı nitrojen uygulanarak siğil dokusunun dondurulması amaçlanır. Fakat doku ortadan kaldırılmaz.

Cerrahi Ameliyat

Genel anestezi uygulanarak siğillerin ameliyat yoluyla temizlenmesidir. Kesi ve dikiş gibi uygulamalar kullanıldığından HPV belirtileri ile birlikte sağlıklı dokulara da zarar verilme olasılığı bulunmaktadır.

Lazerle Genital Siğil Tedavisi

Kişilere sunduğu avantajlar nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen HPV virüsü tedavisi lazerle genital siğil tedavi yöntemidir. Lokal anestezi altında ameliyat gerektirmeden yalnızca bölgesel uyuşturma yapılarak gerçekleştirilir. Sağlıklı dokulara zarar verilmeden, en küçük siğil lezyonunun bile temizlenmesi amaçlanır.

Tedavi konusundaki en doğru seçim muayene sonrasında siğillerin boyutu, şekli ve yerine göre yapılabilir.

Hpv Virüsünden Korunma Yolları

HPV virüsü tedavisi için önem taşımaktadır.

  • Genellikle cinsel temas yoluyla bulaşan hpv virüsünden korunabilmek adına cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Fakat bilinmelidir ki virüs, prezervatifin koruduğu bölgeler dışındaki cilt bölgelerinden de bulaşabilmektedir.
  • Genital siğiller için HPV virüsü tedavisi görüldüğü sırada tedavi süresince cinsel temasta bulunulmaması gerekir.
  • HPV aşısı da virüsten korunma yollarından biridir. Hpv hastalığına sahipseniz genital siğillerinizin tedavi edilmesinin ardından aşı yaptırılması önerilmektedir. Dünyada bazı ülkelerde çocukluk sırasında yapılan ve özellikle Hpv 16 ve 18 risk tipine karşı koruyuculuk sağlayan aşının kadınlarda virüs nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını düşürdüğü gözlenmiştir.

Hpv Virüsünü Vücuttan Tamamen Atmak Mümkün Müdür?

HPV virüsü tedavisi yukarıda anlattığımız yöntemler sayesinde yalnızca belirtileri iyileştirmektedir. Hpv virüsünün taşıyıcılığı ise bu tedavilerden sonra da devam edebilir. Fakat HPV belirtileri yani genital siğiller açısından tedavi sağlandığı için hastalığın bulaşıcılığı ortadan kalkmaktadır. Tedavinin ardından dikkat edilmesi gereken en önemli husus kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutmaya devam etmesidir. Çünkü bağışıklık sistemindeki değişiklikler sonucunda yeniden HPV belirtileri gözlemlenebilmektedir. Bağışıklığı güçlü tutmanın yanı sıra tekrar hpv virüsü taşıyan biriyle temasta bulunulmaması gerekir.

Hpv virüsü tedavisi olan kişinin dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Tedaviyi gerçekleştiren doktorunuzun önerdiği sıklıkla kontrollerinize gitmeyi ihmal etmeyiniz.
  • Genital bölge ve makat bölgesi hijyenine dikkat ediniz.
  • Düzenli olarak PAP Smear, HPV testi yaptırınız.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik ilaçları önerildiği biçimde kullanınız.
  • Beslenme düzeninize dikkat ediniz, günde en az 2,5 lt su içmeye özen gösteriniz.
  • Cinsel hayatınıza dikkat ediniz.
  • Vücudunuzu takip etmeyi unutmayınız ve en küçük belirtide vakit kaybetmeden tedavi olunuz.
Leave a reply