Anal Siğil Kansere Dönüşür mü?
Anal bölgede siğil oluşumlarına neden olan HPV’nin 200’ü aşkın çeşidi bulunmaktadır. Deri üzerinde lezyon oluşumuna neden olan 40’ a yakın tipi vardır. Bunlardan en sık rastlananı HPV 6 ve 11’dir. 40 tipin 15 kadarı ise yüksek kanser riski taşıyan tiplerdir. Bunlarda HPV 16 ve 18’dir.
Erken teşhis konulmadığı takdirde ileriki yaşlarda kansere sebep olmaktadır. Bu nedenle bireylerin anal bölgesinde ya da çevresinde lezyon oluştuğunda mutlaka uzman bir doktora başvurması gerekmektedir.
Anal Siğilin Risk Faktörleri Nelerdir?
- HPV Enfeksiyonu
- Siğili olan biri ile anüs yoluyla cinsel ilişkide bulunmak
- Çoklu cinsel partner ya da sık partner değiştirmek
- Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı
- Sigara kullanımı gibi nedenler anal kanalda lezyon oluşmasında etkilidir.
Anal Siğil Belirtileri Nelerdir?
- Kanama
- Ağrı
- Kaşıntı
- Makatta akıntı
- Makatta şişlik
Anal siğilleri kendi başına teşhis etmek zor olabileceğinden, herhangi bir belirti fark edilir edilmez uzmana görünmek önemlidir. Genital siğil varsa veya HPV teşhisi konulduysa da anal siğiller için mutlaka bir doktora muayenesi olmanız gerekir.
Anal Siğil Kansere Neden Olur mu?
Kadın ve erkeklerde en sık rastlanan ve vücutta sadece siğil lezyonları oluşturan HPV 6 ve 11 tipleri kansere neden olmamaktadır. Ancak siğiller HPV 16 ve 18 tipleri sonucunda oluşuyor ise tedavi edilmediği takdirde anal kansere yol açabilir.
Anal siğili olan biri ile anal ilişkide bulunmak ya da temas etmek siğil oluşmasındaki en büyük risk faktörüdür. Siğil lezyonları fark edilmez ise anal bölgedeki lezyonlar genital bölge ya da anal kanala kadar yayılım gösterebilir. Bu noktada siğillerin yayılmasını ve büyümesini önlemek önemli bir husustur. Siğiller erken teşhis edilir ise kanser hücreleri geliştirmeden tedavi edilebilir.
Anal siğilin erken teşhis edilmesi; ileriki yaşlarda kanser oluşma riskini önleyebileceğiniz anlamına gelir. Anal bölge siğili olan hasta tedavi olduğu sürece siğil yayma riskini azaltır. Bu durumda hem partnerini hem de kendisinin kanser olabilme ihtimalini engellemiş olur.
Anal Siğilin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Makat siğilleri genelde hastanın konforunu bozabilecek büyüklüğe geldiğinde fark edilmektedir. Bu lezyonların tedavisi narkoz ya da lokal anestezi altında çeşitli yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Anal Siğil Tedavi Yöntemleri;
- Cerrahi Tedaviler: Siğiller genel anestezi altında tek tek kesi ve dikiş işlemleri yardımıyla temizlenir. Bu tedavi yönteminde iz kalabilir, sağlıklı dokular zarar görebilir.
- Lazer (Buharlaştırma): Lazer ile siğil tedavisinde, yüksek enerjili ışık yardımıyla siğil köküne inilerek tedavi sağlanır. Lokal anestezi altında sağlıklı dokulara zarar vermeden lezyonlar temizlenir.
- Elektrokoterizasyon (Yakma): Anal bölgedeki siğillerin lokal anestezi altında elektrik akımı ile yakarak tedavi edilmesine denir. Bu tedavi de yara izi kalabilir.
- Kriyoterapi (Dondurma): Makat bölgesindeki siğilin üstüne belirli miktarda azot gazı püskürterek lezyonun dondurulması amaçlanır. Anestezi gerektirmez. Siğilin üst tabakasını etki ettiği için iyileşme süreci uzun sürer. Seans sayıları uzayabilmektedir.
Leave a reply