Peniste Siğil Belirtileri

Peniste Siğil

Erkeklerde peniste siğil ve anal bölgede yer alan; kadınlarda ise vajinada, rahim ağzında, dış genital bölgede ve yine aynı şekilde anal bölgede bulanabilen siğiller, Hpv yani Human Papilloma Virüs denilen rahatsızlığın kişinin vücudunda bir ortaya çıkış şeklidir.

HPV, çoğunlukla cinsel temas ile kişiden kişiye çok kolay bulaş sağlayabilen bir virüstür. Ama nadiren de olsa; umumi tuvalet, spor salonu, hamam gibi ortak kullanım alanlarından da kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Ne yazık ki HPV ya da bir diğer adı ile genital siğil rahatsızlığı bulaş gösterdiği ilk an kişide bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkmayabiliyor. Genellikle HPV bulaş gösterdikten sonra 3 hafta ile 1 yıllık süre zarfında siğil oluşumuna yol açabiliyor. 200’e yakın çeşidi bulunan HPV tiplerinin bir kısmı genital bölgede siğil oluşumuna sebebiyet verebiliyorken bir kısmı sadece doktor muayenesi sırasında yapılması gereken rutin testlerde ortaya çıkabiliyor.

Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Genital Siğil Tedavisi İle İlgili Videoyu Görmek İçin Tıklayınız

Erken yaşta cinsel hayata başlayan ve aktif bir cinsel hayatı olan bireylerde HPV enfeksiyonunun daha çok oluşabildiği gözlemlenmiştir. Özellikle çok eşlilik HPV’nin kişide ortaya çıkmasını oldukça etkileyen bir faktör olabilmektedir. Lakin HPV’nin kişiye vereceği zararını ve olumsuz etkilerini önleyebilecek olan bağışık sisteminin de kişide düşük olması, genital siğil oluşumunda çoğunlukla büyük bir rol oynayabilmektedir. Genital siğiller, çoğunlukla et beni ya da karnabaharı andıran görüntüsü ile oluştuğu bölgede varlığını hissettirebilir. Çoğunlukla ten renginde ya da gri, kahverengi gibi tonlara sahip olabilmektedirler. Genital siğiller oluşum gösterdikleri kişide varlıklarını belli edecek çok fazla şikâyet oluşturmayabilirler. Fakat yaygın olarak HPV’nin kişilerde kaşıntıya ve cinsel birliktelik sırasında kanama oluşumuna sebebiyet verebildiği bilinmektedir.

Ameliyatsız Lazerle Genital Siğil Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız

Peniste Siğil Kimlerde Görülür

Cinsel temas yolu ile dünyada en yaygın bulaş gösteren rahatsızlıklardan biri olan HPV ya da genital siğil; erkeklerde peniste, testis bölgesinde, kasıkta, baldırlarda, anüs çevresinde siğil oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Erkeklerde bu siğil oluşumları en fazla 10 mm çapında olabilmektedir.

Çoğunlukla genç yaş grubunda HPV virüsüyle daha fazla karşılaşabilinmektedir. Özellikle bu virüs 18-28 yaş aralığındaki gençlerde erkek ya da kadın ayırmaksızın daha etkili olabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar doğrultusunda HPV’nin görülme sıklığının kişinin yaşı ilerledikçe azaldığını ortaya koymuştur. Fakat altını çizmek gerekir ki, aktif ve özellikle çok eşli cinsel yaşantısı olan herkes HPV için bir risk taşıyabilmektedir.

HPV, oldukça sabırlı bir virüs olmasına karşın hem erkekler hem de kadınlar için bir o kadar da tehlikeli olabilmektedir. Öyle ki tedavi edilmeyen ya da tedavisi ertelenen genital siğil rahatsızlığı kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilirken, erkeklerde ise yerleşim gösterdiği yere bağlı olarak değişebilmekle birlikte çoğunlukla penis, üretra ve mesane kanserinin oluşumuna neden olabilmektedir.

HPV’den Korunma Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Peniste siğil ya da anal bölgede siğil oluşumu ne yazık ki prezervatif ile tam anlamıyla önlenemez. Çünkü HPV’nin bulaş göstermesi için cinsel birliktelik şart değildir. Derinin sadece teması ile de bulaşması çok muhtemeldir. Bu sebeple prezervatifin kapatmadığı herhangi bir noktada lezyon oluşumu bulunuyorsa virüs rahatlıkla karşı tarafa geçebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak özellikle çiftlerden birine HPV tanısı koyulduğunda muhakkak ikisinin de tanı, HPV bulunuyorsa da tedavi sürecine girmesi oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca tedavi sürecine giren çiftlerin prezervatif kullanarak dahi olsa cinsel temastan bir süre kaçınmaları gerekebilmektedir. Çünkü genital siğil kendi kendine geçebilen bir rahatsızlık değildir.

Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi görülebilmekte olan genital siğil, çoğunlukla penis bölgesinde görülebilmekte fakat oral bir temas söz konusu olmuşsa; siğil oluşumu dilde, dudakta veya boğazda da gözlemlenebilmektedir.

Peniste siğil tespit edildiyse ne yapılması gerekir?

İlk olarak gerçek bir teşhis ve tedavi için muhakkak alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır. Kan testi ile tespit edilemeyen HPV virüsü için, kadınlarda oluşum gösteren lezyondan örnek alınarak smear testi yapılırken, erkeklerde ise yine aynı şekilde oluşan lezyondan alınan bir örnek ile patolojik bir değerlendirme gerçekleştirilmektedir. Ayrıca peniste oluşan siğillerin bölgeye yayılmasının önüne geçmek için bölgenin temizliği tıraş yardımı ile yapılmamalıdır. Tüm bunlarla birlikte tüm kötülüklerin neredeyse anası olan sigaranın da eğer kullanılıyorsa bırakılması tedavi süreci için oldukça mühim olacaktır. Çünkü bilindiği üzere sigara kullanımı kişinin bağışıklık sistemini çok ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkileyerek tedavi sürecini zedeleyebilmektedir.

Erkeklerin peniste siğil oluşumunu gözlemlemeleri ile vakit kaybetmeden muhakkak uzman bir hekime muayene olmaları son derece gereklidir. Hem erkeklerde hem de kadınlar da görülüp iki taraf için de birçok olumsuz etkeni olabilen HPV virüsünün tedavisi ertelenmemeleri ve çiftlerin bu konuda birbirlerini bilgilendirmesi ile iki tarafın bu süreci daha kolay atlatmasında etkili bir faktör olacaktır.

Erkeklerde Siğil

HPV ciltten cilde temas yolu ile bulaşan, deri yolu üzerinden bulaşım gösteren viral enfeksiyonun deri üzerinde ortaya çıkmasıyla gerçekleşir. Özellikle erkeklerde temas yolu ile bulaşma oranı, oral seks yolu ile bulaşma oranından daha fazla görülmektedir. Tarif ettiğimiz bu virüs diğer virüsler gibi belirti vermeden de vücut sisteminde yer alabilmektedir. Bu nedenle kontrol edilmesi gereken ve bulaşma yollarından uzak durulması gereken virüs tipleri içerisinde yer alır. Ne kadar uzak durulsa dahi uzun süreli olarak cinsel birliktelik yaşanmamasına rağmen vücut içerisinde yer alan bu virüsü taşımaya devam edebilirsiniz.

HPV etkileri, bulaşım yolları arasında havadan veya soluduğumuz ortam üzerinden bulaşması gerçekleşen bir virüs değildir. Fakat küçük bir noktaya değinecek olursak eğer ki nadiren de olsa ortak kullanım alanları olan hamamlar, umumi tuvaletler, saunalar, havlulardan ve iç çamaşırlarından bulaş gerçekleşmesi ile karşılaşabilmekteyiz. Bu koşulun hem kadınlar hem de erkekler için geçerli olduğunu belirtmek gerekir.

Viral enfeksiyon olarak nitelendirdiğimiz bu virüs, diğer virüslerin sebepleri gibi yer almamaktadır. Ama tabi ki de HPV enfeksiyonu da bu virüsün ortaya çıkmasından kaynaklı olarak gerçekleşir. Yani bunu şu şekilde de açıklayabiliriz; HPV vücudumuza viral enfeksiyon olarak yerleşen bir virüs sebebi ile bize birçok rahatsızlıkları getiren soğuk algınlığı, bademcik iltihaplanmaları, grip gibi birçok hastalıkların oluşumları gibi bir virüs şeklinde yer alır.

HPV oluşumu cilt üzerinde siğil olarak yer alır. Bunların isimlendirilmesi ise ‘’genital bölgede oluşan siğil’’ olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle HPV’nin bazı tipleri genital siğil varlığıyla kendini ortaya çıkartmaktadır. Siğiller tam anlamı ile sadece genital bölgede yer almamaktadır. Makat ve çevresinde de görülebildiği bilinmesi gerekmektedir. Sıklıkla ismini ‘’genital siğil’’ olarak duyduğumuzdan dolayı sadece genital bölgede oluşum gösterdiğini düşünmek doğru olmaz. Toplum arasında kullanım sıklığından kaynaklı olarak genital siğil olarak bilinse de sebebiyet vermiş olduğu HPV’yi de kapsadığı anal bölgede de yer almaktadır. Makat ve çevresi üzerinde, genital bölgede varlığını sürdürebilen bu virüs minik topakçıklar olarak lezyon oluşumuna sebep olur. Lezyon oluşumu yaratan HPV’nin bu tipi kansere yol açma konusunda daha az risk taşımaktadır. Fakat yine de dikkate alınması gereken bir virüs çeşididir.

Erkeklerde Siğil Belirtileri

Genital siğiller erkeklerde sünnetli veya sünnetsiz olarak penis üzerinde görülmektedir. Sünnetsiz bir kişide penis derisinin altında karşılaşılırken, sünnetli kişiler de ise penis ve penis etrafını kapsayacak bir şekilde bu lezyon görülebilmektedir. Bunun dışında da testis, kasık, baldır ve anüs bölgesinde de rastlanılabilmektedir. Nadiren erkek bireylerde anüs ve idrar yolunda da yer alarak kişide oldukça rahatsızlık hissi yaratmaktadır. Bu nedenle kişi şikâyetlerini idrar yolu enfeksiyonu yakınmaları tarzında bildirir.

Erkeklerde siğil, değişik yapı, şekil ve boyutlarda bulunarak, kişiye göre farklılık gösteren renkler içerisinde belirti gösterir. Düz, sivilceyi andıran veya kabarık, karnabahar görüntü izlemini veren birçok farklı yapılar ile ortaya çıkabilir. Kimi zaman ten rengi olan kahverenginde, gri, kimi zamansa şeffaf ya da pembemsi, kırmızı renkte, sivilce görünümünde karşılaşılabilir. Yapılarına göre değişiklik göstererek ve kişiden kişiye göre yapı bakımında farklılık göstermektedir. Belirtilen erkek siğilleri herhangi bir ağrı ve acıya neden olmamaktadır.

Birçok erkekte görülebilen siğiller, günümüzde oldukça dikkat çekmektedir. Erkeklerin ilgisini çeken bu konu özellikle bölge itibari ile oluşumu ve görsel anlamda kişide rahatsızlık hissi vermesidir. Erkekler bireylerin bu konuda akıllarına gelebilecek ilk soru ise ‘’kansere veya kısırlığa yol açabilir mi?’’ sorusu olmaktadır. Nadiren de olsa erkeklerde siğiller, bayanların oranından kansere neden olma sıklığı daha düşük risk içerisinde yer alır. Çünkü HPV, kanser oluşumunda erkeklerde belirgin bir şekilde kendini ortaya çıkartmaz ve herhangi bir bulgu vermeden sessiz ve sinsi bir şekilde yol izleyerek gerçekleşebilir. Akıllara takılan diğer sorunun yanıtı da; hormonal bir değişim söz konusu olmadığı için kısırlığa yol açtığı görülmemektedir.

Genital Siğil, Kanser İlişkisi

Anüs bölgesinin kaşıntısı, yanması, acıması, kanaması ve normal olmayan bölgeden gelen akıntıların oluşmasıyla, gözle görülebilen, ele gelebilen lenf bezlerinin oluşması, bağırsak hareketlerinin de normal dışı gerçekleşmesiyle anüs bölgesinde kanser oluşumu gözlemlenebilir.

Penis bölgesindeki kanserin ise birden farklı belirtisi yer alır. Belli penis bölge alanında, sünnetlik deride veya penis ucunda yer alan derinin kalınlaşması, renk değişikliği ile, ağrı ve acıya neden olmayan şişkinlik ya da yara oluşumu gözlemlenebilir. Hassas ve kırmızı renkte, kurdeşen görünümünde, kuru ufak kabartıyı andıran siğile yakın oluşum göstererek penis ucundan akıntı ve şişkinliğin ortaya çıkması ile gerçekleşebilir.

Erkeklerde siğiller belirtilen yönlerinden uzak durabilmek ve bu oluşumlara yakalanmamak adına mutlaka tek eşlilik tercih edilerek, prezervatif kullanımını arttırmak gerekmektedir. Deri temas yolu ile gerçekleşmesi ile olan bu virüs için kondom kullanımı sadece bulaşmayı azaltan neden arasında yer alırken tamamen bulaşmayı engelleyememektedir. Bu sebeplerden dolayı HPV’den korunmak adına yıllık rutin kontrollerinizi uzman hekim tarafından yaptırmanız oldukça önem taşımaktadır.

Siğiller, human papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu cilt büyümeleridir. Siğiller genellikle zararsız olsalar da, estetik açıdan rahatsız edici olabilir ve bazen ağrıya neden olabilirler. Peniste siğiller, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanlarından biridir ve doğru tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir.

Peniste Siğil Neden Olur?

Peniste siğil, cinsel temas yoluyla bulaşan HPV virüsünün bir sonucudur. HPV, genital bölgelerde cilt ile cilt teması sırasında bulaşır ve erkeklerde peniste siğil oluşumuna neden olabilir. Özellikle korunmasız cinsel ilişki, çok sayıda cinsel partnerin olması ve bağışıklık sisteminin zayıf olması, HPV enfeksiyonu riskini artırır. Virüs, vücuda girdikten sonra cilt hücrelerinde değişikliklere neden olur ve siğillerin oluşmasına yol açar.

Peniste Siğil Tedavi Yöntemleri

Lazerle Siğil Tedavisi

Lazerle siğil tedavisi, peniste oluşan siğillerin lazer ışınları kullanılarak yok edilmesini sağlar. Bu yöntem, siğillerin yüzeyine lazer ışını uygulanarak, virüsün neden olduğu anormal hücrelerin yok edilmesini içerir. Lazer tedavisi, siğillerin boyutuna ve sayısına bağlı olarak genellikle birkaç seans sürebilir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanarak, hastanın rahatsızlık hissetmemesi sağlanır.

Kriyoterapi

Kriyoterapi, siğillerin dondurularak yok edilmesi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, sıvı azot kullanılarak siğilin donmasını ve ardından düşmesini sağlar. Kriyoterapi, genellikle siğillerin küçük ve orta boyutta olduğu durumlarda tercih edilir. İşlem sırasında, sıvı azot siğilin üzerine uygulanır ve siğil donarak tahrip edilir. Kriyoterapi, lokal anestezi gerektirmeyen ve genellikle hızlı sonuç veren bir tedavi yöntemidir.

Elektro Koterizasyon

Elektro koterizasyon, elektrik akımı kullanılarak siğillerin yakılması yöntemidir. Bu işlem sırasında, bir elektrot siğilin üzerine yerleştirilir ve elektrik akımı uygulanarak siğilin yakılması sağlanır. Elektro koterizasyon, genellikle lokal anestezi altında yapılan ve siğillerin tamamen yok edilmesini hedefleyen bir yöntemdir.

Peniste Siğil Nasıl Geçer?

Peniste siğil tedavisi, uzman hekimler tarafından belirlenen çeşitli yöntemlerle mümkündür. Lazer tedavisi, kriyoterapi ve elektro koterizasyon gibi yöntemler, siğillerin yok edilmesinde etkili sonuçlar verir. Ancak, tedavi sürecinde hastanın sabırlı olması ve doktorun önerilerine uyması önemlidir. Tedavi sonrasında siğillerin tamamen geçmesi birkaç hafta sürebilir ve bu süreçte cilt bakımı önemlidir. Siğil tedavisinde, bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri de olumlu sonuçlar verir.

Peniste Siğil Bulaşıcı mı?

Peniste siğil bulaşıcıdır ve cinsel temas yoluyla kolayca yayılabilir. HPV virüsü taşıyan bir kişiyle cinsel ilişkiye girildiğinde, virüs cilt teması ile partnerine bulaşabilir. Bu nedenle, korunmasız cinsel ilişki, siğillerin yayılma riskini artırır. Ayrıca, siğillerin bulunduğu bölgeye dokunulması ve ardından başka bir cilt bölgesine temas edilmesi de virüsün yayılmasına neden olabilir. HPV enfeksiyonunu önlemek için prezervatif kullanımı ve düzenli sağlık kontrolleri önemlidir. Tedavi sonrasında, siğiller tamamen yok edilene kadar cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir.

Leave a reply