Kondilom Nedir?
Kondilom Nasıl Oluşur?
Kondilom, vücutta HPV’nin (Human Papilloma Virüs) etkili olmasıyla kadınlarda vajina ve çevresinde, erkeklerde penis ve çevresinde ayrıca her iki tarafta makat bölgesinde görülebilen siğillerdir. Bu siğiller, çoğunlukla deride pürüzlü bazen de pürüzsüz kabartılardır. Çoğunlukla cinsel temas ile kişiden kişiye kolaylıkla bulaş gösteren HPV virüsünün genital bölgede, makatta çıkarttığı lezyonlara kondilom denilmektedir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Genital Siğil Tedavisi İle İlgili Videoyu Görmek İçin Tıklayınız
HPV, kişiden kişiye çoğunlukla cinsel temas yoluyla çok kolay bir şekilde bulaş gösterebilirken; tuvalet, sauna, spor salonları, havuz gibi ortak kullanım alanlarından da kişiden kişiye rahatlıkla bulaşabilmektedir. Bağışıklık sistemiyle oldukça ilgili olan bu rahatsızlık bulaştığı ilk anda hemen belirti vermemesi ile de diğer hastalıklara nazaran oldukça sinsidir.
Kondilom Bulaş Süreci
HPV virüsüne sahip birisiyle yaşanan cinsel temastan ya da virüsünün bulunduğu ortak alan veya eşya kullanımından sonra, virüs vücutta hızlı bir şekilde yerleşim gösterebilir. Lakin HPV’nin lezyon oluşumu yapılan araştırmalar sonucunda kişilerin %64’ünde ancak 8-9 ay sonra gözlemlenebilir ya da hissedilebilir duruma geldiğini ortaya koymuştur. Öyle ki, HPV vücuda bulaş gösterdikten sonra ortalama minimum 2-3 hafta arasında, maksimum 8 -12 ay arasında belirti vermeye başlayabilir.
Ameliyatsız Lazerle HPV (KONDİLOM) Tedavisinin Avantajları İçin Tıklayınız
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bu viral enfeksiyon, erkeklerden kadınlara daha kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Çünkü kadınlarda vajinanın yapısal olarak dış etmenlere daha açık olması vücuda virüsün alımını erkeklere kıyasla bir miktar daha arttırabilmektedir.
HPV, kişide lezyon oluşturmadığı sürece kişinin vücudunda barındığını hissettirmez. Lakin çoğunlukla bu virüs, genital bölgede ortaya çıkan siğiller sayesinde fark edilir. Ama ne yazık ki tek belirtisi gözle görülebilen ve çoğunlukla karnabahar görünümünde olan siğiller değildir. Oluşum gösterdiği bölgede kişiye ani kaşıntı atakları verebilmektedir. Kaşıntıya bağlı olarak bölgenin tahriş olması ve bununla birlikte kanama da gözlemlenebilir.
Kondilom Nasıl Bulaşır Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.
Kondilomun Yaş Aralığı Nedir?
Kişiler arasında kondilom 18-25 yaş aralığında daha sık gözükmektedir. Fakat her yaş aralığında görüldüğünü belirtmek gerekir.
Kondilom Kansere Neden Olur Mu?
Sessiz ve sakin ama bir o kadar da tehlikeli bir şekilde vücutta bulunabilen kondilomlar, tedavi edilmediği zaman kişinin kanser olmasına sebebiyet verebiliyor. 100’den fazla çeşidi olduğu bilinen HPV virüsünün birçok tipi bulunmakta ve bu tipler düşük riskli ve yüksek riskli olarak ayrılmaktadırlar. Özellikle HPV düşük risk grubunun tip 6 ve tip 11 çeşitleri hastalarda kondilom (genital siğil) oluşumunun yaklaşık %90’nın dan sorumlu iken, yüksek risk grubunun tip 16 ve tip 18 çeşitleri ise özellikle kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşumunun yaklaşık %70’inden sorumlu olabilmektedirler.
Virüsün oluşum gösterdiği kişide sadece tek bir tipini oluşmayabilir. Öyle ki bir kişide birden fazla hem düşük hem de yüksek risk grubuna ait olabilen siğillere sahip olabilmektedir. Ayrıca genital siğil yani HPV virüsü, vücutta bulunan hücrelerin yapısını değiştirebildiği için, kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Bunun belirlenebilmesi için de kişinin muhakkak uzman bir hekime muayene olup gerekli testleri yaptırması gerekmektedir. 2002 yılında yapılan bir araştırma sonucunda veriler göstermiştir ki 5 milyon kanser hastasının, yaklaşık 500 bininin HPV sebebiyle rahim ağzı kanseri olduğu belirlenmiştir.
Leave a reply
Leave a reply