Fistül Tanısı Nasıl Konur?
Fistülün kelime anlamı “kanal”dır. Latince bir sözcük olan fistula kelimesinden türetilmiştir. Makat apsesi hastalığının devamında ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Fistül Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Fistül Belirtileri
Fistül tanısı nasıl konur, muayene sırasında nasıl anlaşılır? Hastanın öyküsü dinlenirken, hastanın yaşadığı birtakım belirtiler, tanının konulması sırasında uzman hekime yardımcı olmaktadır.
Fistül hastalığında en sık karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanır;
- Makatta ve makat çevresinde ağrı ve şişlik,
- Makat bölgesinde iltihabi akıntılar ve bölgede meydana gelen kaşıntı,
- Enfeksiyona bağlı olarak iç çamaşırda görülen akıntı, kötü koku
- İltihaplı akıntı kimi zaman kanlı ya da sarı renkte görülür.
Ameliyatsız Lazerle Fistül Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız
Fistül Çeşitleri Nelerdir?
Makat bölgesindeki dışkının tutulmasını sağlayan kaslar ile fistül kanalının arasındaki ilişki fistül çeşidini belirler. Buna göre dört tane fistül çeşidi bulunur.
İntersfinkterik fistüller, makat fistülleri içinde en sık karşılaşılan anal fistül çeşididir. İç anal kas ile diğer kasların arasındaki boşluktan ilerleyerek anüs derisine uzanır.
Transsfinkterik fistüller, ikinci en çok karşılaşılan fistül çeşididir. İç anal sfinkter ve dış anal sfinkter kasları arasından ilerler.
Suprasfinkterik fistüller, anal fistül çeşitlerinin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. İç ve dış makat kası arasındaki boşluktan iskiorektal boşluğa doğru ilerleyerek uzanır.
Ekstrasfinkterik fistüller; anal fistüllerin içerisinde en az görünenidir. Fistül kanalı, makat derisinden leğen kemiği tabanına saran kasa doğru ilerler.
Fistül Tanısı Nasıl Konur?
Anal fistül hastalığının teşhisi çoğunlukla Proktoloji alanında uzman bir hekimin muayenesi sonrasında konulur. Fiziki bir muayene sırasında fistülün anüs derisinden dışarıya çıkan kısmı rahatlıkla görülebilmektedir. Makat hastalıkları alanında uzmanlaşmış bir hekim, anal bölge muayenesinin sonucunda net olarak fistül tanısını koyabilmektedir. Fakat bazı durumlarda yalnızca fiziki muayene yeterli olmayabilir.O zaman anoskopik yada rektoskopik muayene gerekir.
Lazerle Fistül Fiyatı Ne Kadar? Konusu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Fistül Tedavisi
Fistül tedavisinde iki farklı yöntem bulunmaktadır. Klasik cerrahi yöntem ve lazer tedavisi olarak bilinen ameliyatsız tedaviler. Ameliyat makat hastalıklarında bölgedeki sağlıklı dokulara da etki ettiğinden hastalar, alternatif yöntem ararlar. Ayaktan, yatış gerektirmeyen lazerle anal fistül tedavisi avantajlarından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.
Alanında uzman bir Proktoloji hekiminin gerçekleştireceği lazerle fistül tedavisi; makat bölgesinde meydana gelebilecek doku hasarını en aza indirir. Aynı gün içerisinde hem muayene hem de tedavi olabilmeyi kolaylaştırdığı gibi aynı saat içerisinde hastalar evlerine dönebilir.
Leave a reply
Leave a reply