Perianal Fistül ve Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Anal Fistül Nedir?
Makat bölgesi insan vücudunda küçük bir bölge olmasına rağmen, makat fistülü bölgede çok daha farklı hareketlilik göstermektedir. Perianal Fistül nedeni ile ilgili maalesef ki hastalar olarak herhangi bir koruma veya tedbir alamıyoruz.
Açıklamak gerekirse, bağırsağın son bölümü olan makat bölgesindeki iç kaslar, düz veya istemsiz olarak çalışan kaslardan meydana gelmektedir. Dış kas tabakası ise, dışkı esnasında dışkıyı tutmayı sağlayan görevi üstlenerek istemli ve çizgili kas liflerinden oluşmaktadır. Tabi ki her iki kasın da dışkılama ve gaz tutma için üstlendikleri rolleri oldukça önemlidir.
Makat kanalının cilt dokusu ile buluştuğu noktada ter bezleri ve kıl oluşumları mevcuttur. Perianal apse, makat bölgesinde yer alan iç kastaki seat glandler denilen ter bezlerinin iltihaplanmasına sebep olur. Ya da bir başka örneklendirme verecek olursak eğer bizim o bölgeyi, yani makat bölgesi içerisinde yer alan dokuları zorlamamızdan kaynaklı olarak çatlaklar oluşuyor ve dışkılama esnasında temiz bir yapı oluşmadığından bölgede makatta apse ile karşılaşılıyor.
Vücutta toplanan iltihabın bağışıklık sistemi tarafından atılmaya ve yok edilmeye çalışılması sırasında cilde yakın bir bölgeden bu oluşan perianal apse infeksiyonu dışarıya atılır. Belirttiğimiz bu bezlerin iltihaplanmasıyla bağırsak ile cilt dokusu arasında tünel oluşumu izlenir ve bu şekilde istenmeyen kanal oluşarak bir yol belirlenmiş olur. Bunun sonucunda hastada fistül rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu şekilde “ Fistül nedir ?” sorusunun cevabı yanıtlanabilir.
Anal Fistül Belirtileri
Fistül belirtileri, aslında çok spesifiktir. O bölgede yani makatın kenarında anüste şişlik, dolgunluk ve bazen de koku şeklinde belirti verebilir. Anal fistülün oluşumu sonrası ilerleyen günlerde hatta haftalar içerisinde lekelenmeler ile birlikte sarı iltihaplanmalar belirtiler arasında yer alabilir.
Birbirini tetikleyerek ortaya çıkan bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Makat üzerinde bulunan anal fistüle bağlı kanal girişi,
- Makatta iltihaplanma,
- Tuvalet esnasında görülen şiddetli ağrı,
- Perianal Fistül nedeniyle oluşan apseye bağlı kötü koku,
- Dışkı çıkışı sırasında kan görülmesidir.
Bu belirtilerden herhangi birini görüyor veya hissediyorsanız, kesin tanı için mutlaka Proktoloji alanında uzman bir hekime gitmelisiniz!
Perianal Fistül Neden Olur?
Makat fistülü, aslında genellikle makat çatlağı yani anal fissür hastalığının tedavisinin ertelenmesine bağlı olarak görülür. Kabızlık ya da kronik ishal gibi durumlar nedeniyle bölgede oluşan çatlakların tedavi edilmemesi enfeksiyona yani iltihaplanmaya neden olur. Bu makatta apse oluşumu durumuyla birlikte Perianal Fistül oluşmaktadır.
Makatta apsenin oluşması ve bu apsenin cilt dışına doğru direne olarak, cilt üzerine boşalması durumu kendiliğinden ortaya çıkan fistül kanalı ile oluşur. Genel olarak kabızlık ve ishal gibi bölgenin tahribatına (makat çatlağı, makat apsesi) yol açan durumlardan kaçınmamız perianal fistül hastalığından korunmamızı sağlayabilir. Elbette ki her kabızlık ve ishal sonucunda fistül oluşmayabilir. Ama genel anlamda o bölgenin travmasından ya da makatta apse kaynaklı olarak görülmektedir. Bunun dışında bağırsak hastalıklarına bağlı olarak da görülebilir. Crohn, ülseratif kolit ve makat bölgesindeki kanser gibi hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir.
Anal Fistül Tanısı Nasıl Koyulur?
Makat fistülü (anal fistül) rahatsızlığının tanısı genellikle uzman bir genel cerrahın uyguladığı detaylı rektovajinal muayene ya da anal bölge muayenesi sonucunda konulmaktadır. Anal fistülün dışarıya çıkan bölümü uzman hekimin yaptığı fiziki muayene sırasında anal bölgenin kıyısında net bir biçimde görülebilir.
Rektovajinal fistül için tanı aşamasında kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak her tanı aşamasında olduğu gibi öncelik hastanın anamnezinin (hasta öyküsünün) sağlıklı bir şeklide alınması gerekir. Rahatsızlığın ne zaman başladığı, ağrı şiddeti, daha önce geçirilen atak olup olmadığı gibi sorular Fistül tedavisi şeklini, tanı koyarken kullanılacak yöntemi etkileyebilir. Bu yüzden sorulara doğru cevaplar verilmeli ve hekim eksiksiz bilgilendirilmelidir. Anamnez tamamlandıktan sonra sıra, kesin tanı için kullanılan yöntemlere gelir. Bunlardan bazıları;
- Mavi boya (metilen mavisi) testi: Rektovajinal fistül tanısı koyabilmek için oldukça yaygın kullanılan yöntemlerden biri olarak kullanılır. Ağrılı bir muayene yöntemi değildir.
- Anoskop Muayenesi: Anoskop makat rahatsızlıklarında tanı koymak için kullanılan alettir. Anoskop ile yapılan muayeneye anoskopi denilir. Rektovajinal fistüller makatla bağlantılı olabileceği için makat fistülü kanalının diğer ucu hekim tarafından anoskop muayenesiyle belirlenebilir.
- Rektoskopi: Rektoskopi işlemi endoskopi cihazı yardımıyla yapılır. Anoskop 10 cm e kadar görüntülüme imkânı sağladığı için yeterli olmayan durumlarda hekim tarafından rektoskopi istenebilir. Retrofleksiyon özelliği sayesinde makat fistülü hastalığına eşlik eden hemoroid (basur) veya anal fissür (makat çatlağı) rahatsızlıkları da rektoskopi sayesinde kolaylıkla saptanabilir.
- Sigmoidoskopi: Sigmoidoskopi rektoskopiden sonraki basamaktır. Yine endoskopi cihazıyla yapılan bu işlemde kalın bağırsağın yarısına kadar inceleme yapılır.
- Kolonoskopi: Yapılan araştırmalara göre iltihabi bir bağırsak hastalığı olan crohn hastalığı anal fistül ve rektovajinal fistül oluşumunda oldukça etkilidir. Bu yüzden hekim şüphelendiği bulgularda ayırıcı tanı için kolonoskopi isteyebilir.
- Fistülografi: Fistülografi sırasında fistül ağzından kontrast madde enjekte edilir. Sonrasında hastaya röntgen çekilerek ilacın dağılımına göre fistülün yapısı hakkında bilgi sağlanır.
Perianal Fistül Tedavisi
Perianal Fistül rahatsızlığında, ameliyatlı ya da ameliyatsız cerrahi yöntemler tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik ameliyatlar hastalarda, “makat kaslarımı kaybedecek miyim veya konforum eskisi gibi olabilecek mi?” gibi soruları düşündürmektedir. Makat fistülü hastalığına yakalanan biri, sosyal hayatta büyük sıkıntılar çekmektedir. Bu nedenle tedavinin nasıl ve hangi yöntem ile yapıldığı büyük önem taşımaktadır. Önemli olan makat bölgesindeki kaslara olabildiğince zarar vermemektir. Eğer kaslara zarar verilmeden tedavi edilir ise; hasta kendi hayatına rahatlıkla dönüş sağlar ve kısa sürede iyileşme gözlemlenir. Bu yüzden tedavi yönteminin seçimi ve tanısı, Perianal Fistül rahatsızlığında büyük önem taşımaktadır.
Öncelikle günümüzde çok sık tercih edilen ameliyatsız Fistül tedavisi sayesinde hastaya sunulan avantajlara değinmek gerekirse;
- Tedavi süresi ortalama olarak 5-8 dk. sürmektedir.
- Alanında başarılı Proktoloji doktorlarımız sayesinde aynı gün hem muayene hem Perianal apse hem de anal fistül tedavisi olabilirsiniz.
- Yaklaşık 15 yılı aşkın süredir makat hastalıklarının tedavisinin yapıldığı merkezimizde, sadece ve sadece lokal anestezi kullanılmaktadır. Bu nedenle narkoza bağlı olarak gelişen herhangi bir yan etki söz değildir.
- Klasik cerrahi ameliyat müdahalelerinde makattaki cilt dokusu tamamen çıkartılır. Fakat ameliyatsız yöntem sayesinde Perianal apse ameliyatı sonrası görülen yoğun doku kaybı oluşmamaktadır.
- Tedavi anında ya da tedavi sonrasındaki süreçte hasta, ağrı derecesini hissedemeyecek kadar az yaşar.
- Sistemik rahatsızlığı bulunan, böbrek, kalp, şeker, tansiyon rahatsızlıklarında da bu yöntem rahatlıkla uygulanabilir.
- İşlem sırasında herhangi bir kesi, dikiş olmadığı için apse ve iltihaplanma yaşanmaz.
- Klasik ameliyat sonralarında makat bölgesinde doku hasarı yaşandığı için hastada gaz kaçırma, dışkı tutamama gibi şikâyetler meydana gelir. Ameliyatsız perianal fistül tedavisi sonrasında ise bu durumla karşılaşılmaz.
- Ameliyatsız tedavi sonrasında hasta, sosyal hayatına aynı gün kaldığı yerden devam edebilir.
Anal Fistül Ameliyatı
Fistül ameliyatı bölgede doku kaybında neden olabildiği için oldukça riskli bir yöntemdir. Hastalar da bu nedenle tedavi olmayı ertelemekte ve durumlarının daha da şiddetlenmesine neden olmaktadırlar.
Klasik ameliyatlarda birçok komplikasyonlar yaşanabilir ve dokunun tamamen alınmasına bağlı ileriki zamanlarda farklı sıkıntılara neden olması ihtimali oldukça yüksek olmaktadır. Bu nedenle ameliyatsız makat fistülü tedavileri çok daha fazla tercih edilmektedir.
Klasik fistül ameliyatlarında; fistül kanalının etrafı sert dokularla birlikte komple çıkarılır. Böyle durumlarda hem daha geniş alanlarda yaraya hem de daha fazla makat kas hasarı oluşturmasına neden olur. Bu durum da ister istemez perianal fistül sonrası iyileşme döneminde kontrolsüz gaz ve dışkı kaçırma ile makatta akıntıya sebep olmaktadır.
Perianal Fistül Ameliyatı Öncesi
Ameliyatlı yöntemlerin öncesinde hastalardan birçok farklı tetkik istenebiliyor. Anestezi uygulanacağı için hastanın aç karnına gelmesi gerekiyor. Bu durum da kronik rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların ameliyat yönteminden çekinmesine neden oluyor. Bu noktada hastaların ameliyatsız yöntemlerin de olduğunu unutmaması ve perianal fistül sonrası iyileşme açısından daha avantajlı olan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden yararlanması sağlıklı olacaktır.
Perianal Fistül Ameliyatı Sonrası İyileşme
Makat fistülü tedavisi için cerrahi işlem yapılarak uygulanan yöntemlerde ameliyat sonrasında pansumanların sık yapılması gerekir. Kullanılan ilaçlar da oldukça fazla miktardadır. Yapılan ameliyat sonunda kişide kesi uygulaması sebebiyle açık bir yara bulunur. Bu nedenle nasıl ki herhangi bir açık yaranın (büyük küçük olması fark etmeksizin) iyileşmesi kolay değilse aynı şekilde ameliyatla yapılan tedavi şeklindeki hem kesi hem de dikiş uygulamasından kaynaklı olarak perianal fistül sonrası iyileşme evresi oldukça zaman almaktadır.
Anal Fistül Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ameliyatlı ya da ameliyatsız olması fark etmeksizin, hem perianal fistül tedavisi öncesi hem de perianal fistül sonrası iyileşme aşamalarını düşünüp bu hastalıktan kurtulma konusunda sürekli kararsızlık ve çekinceler yaşayan hastalar, ne yazık ki bu süreci uzatarak tedaviyi ertelemektedir. Tedavi sürecini ertelemenin oluşturabileceği sonuçlardan biri olarak; basit makat fistülü diye tanımladığımız bir fistül çeşidinin, komplike yani kalın bağırsağın etrafını neredeyse saran bir fistül çeşidine dönüşüp hasta için çok daha yorucu olabilecek bir tedavinin uygulanmasına sebebiyet vermesini örnek gösterebiliriz. Özellikle komplike fistüllerin klasik fistül ameliyatı yöntemiyle yapılan cerrahi tedavisinde “sfinkter” adı verilen ve dışkıyı tutmayı sağlayan makattaki kasların zarar görme ihtimali oldukça yükselebiliyor.
Ayrıca makatta apse nedeniyle vücuttaki artış gösteren enfeksiyona bağlı olarak bazı hastaların yüksek ateş ve halsizlik gibi durumlarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.
Perianal Fistül Ameliyat Fiyatları
Lazerle makat fistülü tedavileri, günümüzde ilerlemeye devam etmekte olan teknolojinin sağlık alanıyla birleşmesi sonucu, hastalara pek çok avantaj sunan ameliyatsız tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir.
Merkezimizde uyguladığımız ameliyatsız perianal fistül tedavisi fiyatlarını öğrenebilmek için öncelikle hastalığınızın doktorlarımız tarafından muayene yoluyla değerlendirilmesi gerekmektedir. Birden fazla çeşidi olan fistüllerin, makatın hangi bölgesinde görüldüğü, makat fistülü kanalının boyutları ve bölgedeki apsenin varlığı gibi durumlar tedavi maliyetlerini etkileyen faktörlerdir.
Bizlere 444 8 623 numaralı çağrı merkezimizden 7/24 ulaşabilir ve anal fistül muayenesi için genel cerrahi uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.
Perianal fistül, anüs çevresinde meydana gelen, anüs ile deri arasında anormal bir kanaldır. Bu durum genellikle anal apselerin sonucunda oluşur ve enfeksiyonun dışarıya boşalmasına neden olabilir. Perianal fistüller, oldukça rahatsız edici ve ağrılı olabilir, bu yüzden tedavi gerektirirler.
Perianal Fistül Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Perianal fistül ameliyatı, fistülün cerrahi olarak çıkarılmasını içerir ve genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Uzman hekim, fistülün tam yerini ve boyutunu belirlemek için bir ön muayene yapar. Ameliyat sırasında, fistül kanalı dikkatlice açılır ve enfekte dokular temizlenir. Bu işlem, fistülün tekrarlamasını önlemek için büyük bir özenle yapılır. Ameliyat sonrası, yaranın iyileşme sürecini hızlandırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için hastaya uygun bakım talimatları verilir. Hastanın ameliyat sonrası dönemde doktorun tavsiyelerine dikkatle uyması, iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için oldukça önemlidir.
Perianal Fistül Lazer Tedavisi
Perianal fistül lazer tedavisi, cerrahi müdahaleye alternatif olarak tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi, fistül kanalının lazer ile kapatılmasını içerir. Lazer tedavisi, minimal invaziv bir prosedür olup, hastalar için daha az ağrılı ve hızlı bir iyileşme süreci sunar. Uzman hekimler, lazer tedavisini uygularken, lazerin doğru noktalara yönlendirilmesini sağlar ve fistülün tamamen kapatılmasını hedefler. Bu yöntem, fistülün tekrarlama olasılığını azaltmak için dikkatlice uygulanır. Lazer tedavisi sonrası hastalar genellikle kısa sürede normal aktivitelerine dönebilir ve daha az komplikasyon yaşarlar. Bu tedavi yöntemi, özellikle ameliyat olamayan veya cerrahi riskleri yüksek olan hastalar için ideal bir seçenektir.
Perianal Fistül Seton Ameliyatı
Perianal fistül seton ameliyatı, fistül kanalının kapatılmasını sağlamak için kullanılan bir başka cerrahi yöntemdir. Seton, fistül kanalı boyunca yerleştirilen bir ip veya lastik banttır ve bu bant, fistülün yavaşça kapanmasını ve drenajın devam etmesini sağlar. Seton ameliyatı, özellikle karmaşık ve derin fistüllerde tercih edilir. Uzman hekimler, setonun yerleştirilmesi sırasında büyük bir özen gösterir ve enfeksiyon riskini en aza indirmeyi hedefler. Seton, genellikle birkaç hafta veya ay boyunca yerinde kalır ve bu süre zarfında hasta düzenli olarak kontrol edilir. Setonun çıkarılması, fistülün tamamen kapandığından emin olduktan sonra gerçekleştirilir.
Perianal Fistül Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Perianal fistül ameliyatı sonrası iyileşme süreci, hastanın genel sağlık durumu ve ameliyatın kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrası dönemde, hastaların doktorun önerdiği bakım talimatlarına dikkatle uyması önemlidir. İlk birkaç gün, hafif ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir, ancak bu durum genellikle kısa sürede geçer. Uzman hekimler, ağrıyı hafifletmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için uygun ilaçlar reçete eder. Ameliyat sonrası hijyenik koşulların sağlanması, iyileşme sürecini hızlandırır ve komplikasyon riskini azaltır. Ayrıca, hastaların bol su içmesi ve lifli gıdalar tüketmesi, bağırsak hareketlerini düzenleyerek iyileşme sürecine katkı sağlar. İyileşme sürecinde, düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemeli ve olası belirtiler dikkatle izlenmelidir.
Leave a reply
Leave a reply