Makat Çatlağı Olan Hasta Nasıl Beslenmelidir?

Makat çatlağı olan hastalar, lifli gıdaları diyetlerine eklemelidirler. Yüksek lifli yiyecekler, dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin daha az acı verici olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol miktarda su içmek önemlidir, çünkü yeterli su alımı, dışkının daha yumuşak olmasını sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Baharatlı, sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınılmalı, aşırı yağlı veya işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Beslenme düzeni, uygun tedavi ile birleştiğinde, makat çatlağı olan hastaların iyileşme sürecini destekleyebilir.

Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler

Makat çatlağı olan kişiler, iyileşme sürecini desteklemek ve semptomları hafifletmek için aşağıdaki besinlerden uzak durmalıdır:

  • Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu)
  • Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
  • Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
  • Sert meyve, sebzeler ve kabuklu kuruyemişler,
  • Börek, çörek, kek, kurabiye, rafine şeker barındıran gıdalar

Tüm bunlara ek olarak ishal ya da kabız kalmamakta oldukça önemlidir. Çünkü kabızlıkta ıkınma ve zorlanma sonucu, ishalde de sık tuvalete çıkılması sonucu o bölgede ki çatlak oluşma ihtimalini arttırmaktadır.

Makat Çatlağı

Ameliyatsız Makat Çatlağı Tedavisi için  Tıklayınız

Makat Çatlağı İçin İyileşmeyi Destekleyen Besinler

Makat çatlağına ne iyi gelir, makat çatlağı bitkisel tedavisi var mı diyenlere işte sırasıyla fissüre iyi gelen yiyecekler ve bitkiler;

  • Her çeşit sebze bol miktarda tüketilmelidir. Mesela pırasa, kabak, ıspanak patlıcan, taze fasulye, bezelye, lahana, havuç, enginar, biber brokoli, kereviz gibi besinler lif oranları daha yüksek sebze çeşitleridir.
  • Salata yapımında daha fazla kullanılan Kıvırcık, marul, mor lahana, yeşil soğan, kuru soğan, maydanoz, tere, turp, dereotu ve her türlü otlardan yapılan salatalar neredeyse her öğün yemeklerin yanında bol miktarda tüketilmelidir.
  • Lifli meyveler: Her meyve liften zengin değildir. Ancak Liften zengin olan meyvelerde vardır. Bunlar erik, incir, kayısı, elma, armut, kivi, ananas, avokado, kavun gibi meyvelerdir. Bu meyvelerin mevsimi değil ise ya da tazesi bulunamıyorsa kurusu veya kompostosu posası ile birlikte yenilebilir.
  • Probiyotikler Yoğurt ve kefir gibi besinler probiyotik besinlerdir. İyi huylu bakteriler bağırsakta arttığında bağırsakların hareketi artar, bağırsakları temizler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ederler.
  • Bazı tahıl ürünleri: Kepek, çavdar, bulgur, yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeği gibi lif açısından yüksek olan tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Günlük hayatta vazgeçilmez olan pirinç, makarna gibi besinlerinde artık kepeklisi bulunabilmektedir. Çok tüketemiyorum diyorsanız Süt ve yoğurda karıştırılabilen kepekli ürünleri sağlıklı taze ya da kuru meyvelerle tüketebilirsiniz.
  • Bakliyatlar da bağırsakları düzenleyen besinlerdir: Yeşil ve kırmızı mercimekte lif fazla miktarda bulunur ve kabızlığa iyi gelir. Esmer pirinç, bakla, fasulye, nohut ve tuzsuz badem lif açısından oldukça zengindir.
  • Sabahları aç karnına ya da Akşamları veya öğün aralarında kuru kayısı, kuru erik, kuru incir yenebilir. Çalışıyorsanız iş yerine, öğrenciyseniz okula ya da gezmeye götürebileceğiniz çantanızda her daim kolaylıkla taşıyabileceğiz sağlıklı atıştırmalardandır.
  • Lifli besinlerle beraber bol su içmeyi de unutmamalısınız. Lifli besinler içerisinde su biriktirilerek dışkının kıvamının yumuşak olmasını ve defekasyon sırasında zorlanmamanızı sağlar. Bu nedenle de bol su içmek birey için çok önemlidir. Ayrıca içilen su bağırsakta hacim de oluşturarak bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar. Hem sağlık açısından hem kabız kalmamak için günde en az 2 litre yani 8 ila 10 su bardağı su tüketilmelidir. Sıcak mevsimlerde ya da fazla efor sarf edildiğinde bu suyun miktarı artırılmalıdır.
  • Makat çatlağına iyi gelen yardımcı besinler olarak bitkisel çaylar da bağırsak düzenleyici besinler arasındadır.

Bu besinleri lif oranı yüksek ve kabızlık sorununa çözüm getirecek besinlerdir. Ancak bu besinler dışındaki besinlerin hiç yenmeyeceği veya yasak olduğu anlamına gelmez. Vücudun tavuk, et, balık, yumurta gibi tüketmesi gerekin besinler de vardır bu besinler yanında bol salata ve kepekli ekmek ile tüketilebilir veya tek başına az miktarda vücudun alması gerektiği kadar yenilebilir.

Makat Çatlağında Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Makat çatlağı tedavisinin öncesinde ya da sonrasında beslenme düzeni çok önemlidir. Makat çatlağı tedavisinde kabızlık ya da ishal anüste çok ağrı yapabileceğinden kabızlık ve ishal durumu kesinlikle engellenmelidir. Kabızlık sorununun ağrı yapması gibi kronik ishal de çatlağı tahriş edeceği için acıya neden olur. Kabızlık da ishal de tedavi sürecini uzatır ve makat çatlağının iyileşmesini geciktirir. Tedavi süreci boyunca makat çatlağında ciddi yanma yapan ya da tetikleyen besinler 3-4 hafta tüketilmemelidir.

Makat Çatlağı (fissür) Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Leave a reply