Perianal Fistüller de Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Perianal fistüller, makatta anormal bir kanalın varlığını gösteren ağrılı ve rahatsız edici bir durumdur. Bu tür fistüllerin tedavisinde uygulanan ameliyatlı yöntemlerden biri olan seton tedavisini açıklayacağız.
Seton Ameliyatı Nedir?
Seton ameliyatı, perianal fistülün içerisine yerleştirilen bir materyaldir. Genellikle lastik veya ince bir drenaj teli şeklinde olup, esnek bir yapıya sahiptir. Seton ameliyatı, fistül kanalını açık tutarak, içeride biriken sıvıların dışarı akmasını sağlar. Ayrıca, fistül etrafında oluşabilecek apse veya enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Seton ameliyatı, fistülün iyileşme sürecini desteklemek ve cerrahi girişimlerden önce fistül yolunu stabilize etmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Seton Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Seton ameliyatı, genel anestezi altında fistül kanalını açık tutmak için lastik veya ince bir drenaj teli kullanarak fistül yolu açık bırakılır. Fistül kanalını açık bırakmanın amacı fistülün içindeki iltihabı boşaltmak ve enfeksiyonu kontrol altına almaktır.
Seton Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Seton ameliyatı yaklaşık 1 saat kadar sürer. Seton ameliyatında kullanılan materyal vücut tarafından dışarı atılana kadar bırakılır. Bu işlem genellikle 3-4 ay sürebilir ve başarı oranı %80’dir.
Seton Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?
Seton ameliyatı sonrası ağrı, ameliyatın neden olduğu doku tahribatından kaynaklanır. Bu ağrı yara iyileştikçe azalacaktır. İşlem sırasında kullanılan seton malzemesi de hafif bir rahatsızlığa neden olabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, şiddetli ağrı veya başka sorunlar yaşarsanız Proktoloji doktora başvurmanız önemlidir.
Seton İpi Ne zaman Düşer?
Kendiliğinden düşme süresi Seton ipinin uygulanma şekline bağlı olarak değişebilir. Sıkı uygulanırsa iki ila üç hafta içinde kendiliğinden düşecek, drenaj amacıyla gevşek uygulanırsa üç ila dört ay içinde düşecektir.
Seton Ameliyatı Sonrası Bakım
Seton ameliyatından hemen sonra bir miktar kanama ve akıntı görülmesi normaldir. Bu durum genellikle birkaç hafta sürer ve zamanla azalır. Akıntı devam ettiği sürece bölge su ile özenle temizlenmelidir. Bölgeyi çok sık yıkamanıza, temizlemenize ve nemlendirmenize gerek yoktur.
Seton Ameliyatında Başarı Oranı Kaçtır?
Seton ameliyatında başarı oranı %80’dir. Ancak akıntılar 3-4 ay sürebilir.
Setonun Yerleştirilmesi
Seton ameliyat sırasında fistülün trasepine yerleştirilen silikon bir ipliktir.
Seton takılması kesin tedavi olmamakla birlikte kesin tedavi için zaman kazandırabilir.
Dışarıda (anüs ile fistül girişi arasında) setonun düşmesini engellemek için düğüm atılır. Seton nedeniyle fistül kanalı kapanamaz. Bu iltihabı ve yeni apse oluşumlarını azaltmaya yardımcı olur. Amaç fistülün geçiş seviyesindeki inflamasyonu ortadan kaldırmaktır. Bu tedavi, fistül yeterince derin olduğunda ve fistül pasajı sfinkteri geçtiğinde seçilebilir
Anal Fistül’de Bitkisel Tedavi Mümkün mü?
Anal Fistül ile Anal Fissür Arasındaki Fark Nedir?
Seton Ameliyatının Dezavantajları
Anal bölgenin, son derece hassas liflerden zengin bir yapısı bulunmaktadır. Buradaki hassas cilde zarar verebilecek, sertliği ile hastanın konforunu olumsuz etkileyecek bir materyal ile oluşturulmuş seton ciddi bir biçimde hastada rahatsızlık hissi uyandırabilmektedir.
Makat kaslarına kısmende olsa hasar verilmekte ve hastalarımızın en büyük endişesi olan gaz-büyük abdest tutamama gibi sorunlara yol açabilmektedir
Seton uygulamasında, setonun sürekli sıkıştırılması gerekmektedir. Bu sebepten hastaların en az haftada bir kez hekime gitmelerine ve bu dönemlerde şiddetli ağrı çekmelerine neden olabilmektedir. Kesici seton uygulamaları bu can yakıcı özelliği nedeniyle terkedilmiş durumdadır.
Bunlarda İlginizi Çekebilir
Fistül kendi kendine iyileşir mi?
Ameliyatsız Anal Fistül Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Ameliyatsız Anal Fistül Tedavisi Nelerdir?
Fistül Nedir? Fistül Çeşitleri Nelerdir?
Fistül Ameliyatı Sonrası Dışkılama
Neden Avrupa Cerrahi’yi Seçmeliyim?
Anal fistül ameliyatı önerilen hastaları 17 yıllık bilgi birikimimizle ameliyatsız lazer temelli tekniklerle tedavi ediyoruz.
Proktoloji (Makat Hastalıkları) ile ilgili tüm güncel bilgileri ve gelişmeleri, yerli ve yabancı kaynakları takip etmekte ve özel tedavi tekniğimizi yeniliklere açık bir şekilde uygulamaktayız.
Leave a reply