Kadınlarda Basur Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda Basur Nedir?

Kadınlarda basur, genellikle kabızlık ya da ishal atakları yaşamak gibi belirgin nedenlerin yanı sıra doğum ve doğuma bağlı fiziksel komplikasyonların sonucunda görülebilmektedir. Tıp literatüründe hemoroid olarak adlandırılan bu makat hastalığının birtakım nedenlerin sonucunda makat bölgesinde şişme ve ağrıya neden olduğunu bilinmektedir. Makat bölgesindeki hemoroidal damarlar,özellikle tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında ve sonrasında kişide şikayetlere neden olmaktadır.

AYAKTAN, YATIŞ GEREKTİRMEYEN Hemoroid Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin TIKLAYINIZ

Basur, 20 ila 50’li yaşlar arasındaki kişilerde sıkça görülür. Kadınlarda basur görülme sıklığı erkeklere oranla biraz daha fazladır. Gebelik dönemindeki fiziksel değişim ve doğum anındaki makat basıncının ıkınmaya bağlı olarak artması bunun nedenlerindendir. Vücuttaki bebeğin gelişimine bağlı olarak meydana gelen değişim sonucu karın bölgesinin, makat bölgesine baskı yapması, makattaki toplardamarlar üzerindeki basıncı artırır ve hemoroid oluşumuna zemin hazırlar.

Kadınlarda Basur Neden Olur?

Kadınlarda basur oluşmasının en büyük nedeni olarak hamilelik dönemini göstermiştik. Bu dönemde kişinin beslenme düzeninin değişime uğramasından kaynaklı, dönemsel olarak kabızlık sorununda artış yaşanabilmektedir. Hamilelikte basur etkenleri arasında en başta gelen kabızlık problemi, makattaki damar yapılarının zorlanmaya bağlı olarak şişmesine ve hemoroid oluşumuna neden olabilmektedir. Bebeğin büyümesiyle birlikte annede bağırsak hareketlerinde yavaşlama söz konusu olabilir. Makat bölgesindeki toplardamarlardaki basınçta gözlemlenen artış hamilelikte basur rahatsızlığının yaşanmasına sebep olabilir.

Ameliyatsız Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız

Gebelikte Basurdan Korunma Yolları

Kadınlarda basur hastalığından korunma yolları öncelikli olarak gebelik döneminde doğru, düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Düzenli ve kontrollü beslenmenin sağlanması, kabızlıkla karşılaşmamak için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Gebelikte basurdan korunma yollarından bir diğer etkin olan faktör ise, düzenli tuvalet alışkanlığından geçer. Ayrıca özellikle acılı, baharatlı gibi besinleri çok sık tüketmekten kaçınmak gerekir. Bu tip durumlar sindirim kanalını zorlayarak makat bölgesine zarar verebilir. Gebelikte veya normal zamanda aşırı derecede kahve ve alkol kullanımı da yine hemoroid oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketerek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir.

Doğru tuvalet alışkanlığı kazanmak, dışkılama eyleminin  rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak hemoroid oluşumunun önüne geçebilmektedir. Alafranga tuvaletlerde bacaklar karın bölgesine yakın olacak şekilde dışkılama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bunu sağlayabilmek için de ayakların altına koyulacak bir yükselti, hamile kadınlarda da makattaki basıncın azalmasını sağlayarak, bölgedeki damarların şişmesini engelleyebilmektedir. Kadınlarda basur oluşumundan korunmanın bir diğer yolu da tuvalet esnasında beş dakikadan fazla ıkınma eyleminde bulunmamaktır. Çünkü uzun süreli ıkınma durumu bölgedeki kas dokularının ilerleyen süreçte gevşeyip makat dışına sarkmasına neden olabilir. Kabızlık durumunda dışkılama öncesi vazelin kullanımı ve ılık oturma banyoları da basur hastalarına rahatlık sağlayabilir.

Hamilelikte Basur Neden Olur? Ayrıntılı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Hamilelikte Basur Tedavisi Nasıl Olur?

Kadınlarda basur oluşumu birçok sıkıntıyı ortaya çıkarabilir. Bu nedenle mutlaka uzman bir hekime danışılmalı ve hekimin onay vermiş olduğu tedavi şekline uygun hareket edilmelidir. Basurun evresine göre tedavi yolu değişiklik gösterebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ilaç ile tedavi yeterli gelmeyerek, müdahale yapılması şart olabilir. Bu nedenle mutlaka bu alanla ilgilenen bir Proktoloji hekimine danışmak gerekir. Basur hastalığından korunmak için ameliyatlı veya ameliyatsız olarak uygulanan birçok tedavi şekli bulunmaktadır. Fakat özellikle hamilelikte sunduğu avantajlar sayesinde en çok tercih edilen yöntem lazerle basur tedavisidir.

Ayaktan, yatış gerektirmeyen lazerle tedavi şeklinde, hamile bayanlar ya da yeni doğum yapmış ve emziren bayanlar için narkoz uygulamasının olmayışı ve kesi-dikiş gibi klasik cerrahi müdahalelerin bulunmayışı büyük rahatlık sağlamaktadır. Lazerle basur tedavisinin muayene olunan aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilir olması, sağlıklı dokulara zarar verilmeden uygulanması kadınlarda basur hastalığının kolay bir şekilde çözüme kavuşturulmasını sağlar.  Tedavi sonrasında makat yırtığı, dışkı kaçırma gibi olumsuzluklar ile karşılaşılması düşük seviyededir.

Leave a reply