
Hemoroid Başlangıcında Ne Yapılmalı?
Hemoroid Başlangıcı Nedir?
Ortalama olarak insanlar 1 veya 2 kez dışkılama ihtiyacı duyarlar. Gün içinde yenilen farklı yiyecekler bağırsak ihtiyacını değiştirebilir. Ancak aradaki fark çok büyük olmadığı sürece bu bir sorun teşkil etmez. Hemoroid oluşumunda en büyük etken bu dışkılama sürecinde yaşanan olumsuzluklardır. Dışkılama yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Normal şartlar altında elastik dokular bu süreçle baş edebilmektedir. Ancak bazı faktörler bu bağların zaman içinde elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Sonuç ise hemoroid gelişimidir.
Normalde dışkılama sırasında karın kaslarını kasarak karın içi basıncı artar. Basınç arttıkça dışkı anüse doğru hareket etmeye başlar. Hemoroidal damarlar da bu basıncın etkisini hisseder. Hemoroidal damarlar, özel bağlarla karın içi kaslara bağlanır. Bu bağlar hemoroidal damarların basınç altında gevşemesini ve sonra da kasılmasını sağlar. Bu elastik bağlar aynı zamanda hemoroidal damarların olması gerekenden daha fazla gevşemesini de önler. Bağırsak hareketi bittiğinde, bu bağlar damarların normal boyutlarına dönmesine izin verir.
Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Basur Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Ameliyatsız Hemoroid Tedavisinin Avantajlarını Görmek İçin Tıklayınız
Hemoroid başlangıcını hazırlayan faktörler arasında;
- Kabızlık,
- İshal,
- Hamilelik ve doğum,
- Tuvalette uzun zaman geçirmek (gazete, dergi vs. okumak),
- Dışkılamanın bir an önce bitmesi için yapılan gereksiz ıkınmalar,
- Alkol, uyuşturucu madde, sigara, kahve ve aşırı baharatlı gıdaların tüketimi,
- Aşırı kilo-obezite,
- Kişinin yapı olarak esnek olması,
- Bayanlarda hamilelik ve regl dönemlerinde salgılanan progesteron hormonu sayılabilir.
Tüm bu faktörler nedeniyle zaman içinde elastikiyetini kaybeden bağ dokusu, her bağırsak hareketinde biraz daha deforme olur. Bu nedenle karın içi basıncın yükselmesiyle kanla dolan hemoroidal yastıkları dışkılama sonrası biriken kanın tamamını boşaltamaz. Bağlar gücünü yitirdiği için dışkılama sonrası gerekli büzülmeyi tam olarak gerçekleştiremez. Bu duruma neden olan yukarıda bahsedilen sağlıksız koşulların devam etmesi deformasyon sürecini hızlandırır.
Akabinde hemoroidal yastıklar içlerine kan girdikçe şişmeye devam eder ve hemoroidal damarlar gevşemeye devam ederek hastanın zaman zaman makatta tekrarlayan kanamalardan şikayet etmesine neden olur. Bu hemoroidin başlangıcıdır ve hemoroidin 1. aşaması olarak kabul edilir. Hemoroid 1. evreden 4. evreye kadar ilerleyebilir. Belirtiler de evrelere göre artarak ilerler.
Hemoroidde en sık rastlanılan belirtiler şunlardır;
- Makatta ele gelen şişlikler,
- Makatta kanama,
- Makatta ağrı,
- Makatta kaşıntı, batma, yanma,
- Oturmakta ve yürümekte güçlük.
Belirtilerin şiddeti ve hangi belirtilerin ortaya çıkacağı, hemoroidin evresiyle doğru orantılıdır. Hastalık ilerledikçe belirtiler de artar.
Hemoroid Hastalığı Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Hemoroid Tedavisi
Hemoroid gelişimi yukarıda anlatıldığı gibi uzun bir süreçtir. Ancak erken evrelerdeki belirtiler ihmal edildiği için rahatsızlık ilerliyor. Her hastalıkta olduğu gibi hemoroid için de beklemek zaman kaybettiriyor. Günümüzde çok ilerlememiş hemoroidler ameliyatsız hemoroid tedavi yöntemleri sayesinde kolayca çözülebilmektedir. Bu yöntemler hastanın aynı gün içinde muayene ve tedavi edilmesine olanak tanır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 15 dakika sürer. Hastalar işlemden hemen sonra günlük hayatlarına dönebilirler. Kullanılan teknikler sayesinde hastalığın tekrarlama oranı çok düşüktür.
Leave a reply
Leave a reply