Dış Basur Oluşum Nedenleri?
Dış Basur Nedir?
Dış hemoroid, anüs veya makattaki damarların şiştiği ve genellikle dışarı doğru çıkıntı yaptığı bir durumdur. Hemoroidler normalde anüs ve rektumun iç duvarlarında bulunan damarlardır. Ancak çeşitli nedenlerle bu damarlar şişebilir ve dışarı doğru çıkıntı yapabilir.
Dış hemoroidleri fark etmek kolaydır çünkü anüsün dışındadırlar. Genellikle bir şişlik veya yumru olarak hissedilirler.
Dış basur memesinin içinde toplanan kan pıhtısı, yabancı bir cisim veya bir travmatik durum sonucu yırtılarak kanamaya sebep olabilir. Bahsedilen memeler makat bölgesindeki cilt altında genellikle koyu renkli kabarıklıklar şeklinde kendini gösterir. Elle hissedilmesinin yanı sıra, çok şiddetli ağrı, kaşıntı ve kanamaya neden olabilmektedir.
Dış Basurun Nedenleri
Bu makat hastalığının oluşumunu tek bir nedene bağlamak çok yanlış olur. Birçok nedeni olan bu hastalık, modern beslenme alışkanlıklarımızdaki değişiklikler nedeniyle daha yaygın hale gelmiştir. Günümüz koşullarında posalı ve doğal gıdaların tüketiminin azalması sonucu sindirim sistemi strese girmektedir. Vücudumuz yediğimiz gıdaları sindirmek için normalden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu sıvı takviyesi yapılmadığı sürece sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edemez ve bağırsak hareketlerinde sorunlar yaşanır.
Dış basur hastalığının şiddetinin artmasında bazı faktörler bulunur;
- Yaş faktörü,
- İshal atakları,
- Çok uzun süre devam eden kabızlık,
- Ikınma ve zorlanmalar,
- Doğum,
- Dışkı yumuşatıcı ilaçların sıklıkla kullanılması,
- Ağır yük kaldırmak,
- Genetik Faktörler,
- Tuvalette uzun süre oturmak,
- Acı ve baharatlı gıdalar tüketmek gibi durumlara bağlı olarak makattaki damarların içinde kan pıhtısı oluşmaya başlar.
Dış hemoroid belirtilerinde yaşanılan ağrı süreklidir. Ele gelen basur memesinin içi kan ile doludur ve anal kanalda şiddetli bir kaşıntıya neden olur. Hastalar iç çamaşırlarında akıntı ve kanama görebilir. Dış basur kanamaları kansızlığa bile neden olabilmektedir.
Dış Basur Tedavisi
Hemoroid tedavisinde ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler vardır. Birinci derece hemoroidler için doktor tarafından önerilen diyet değişiklikleri, ılık oturma banyoları ve reçete edilen ilaçlar veya kremler rahatlama sağlayabilir.
Cerrahi seçenekler şunları içerir;
1-Hemoroidektomi ameliyatı
2-Longo (stapler) ameliyatı
3-Lazer ameliyatı
Ameliyatsız hemoroid tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir
1-Lastik bant ligasyonu
2-Skleroterapi yöntemi
3-Lazer tedavi yöntemi
4-HAL (hemoroid arter ligasyonu) yöntemi
5-Kızılötesi Koagülasyon (IRF) Yöntemi
Bu tedaviler hastanın durumuna ve hemoroidin şiddetine bağlı olarak tek başına veya kombinasyon halinde kullanılabilir. Hemoroid tedavisinde en iyi seçeneği belirlemek için bir proktoloji doktoruna danışmak önemlidir.
Ayakta, Yatış Gerektirmeyen Dış Basur Tedavisi Nasıl Olur Görmek İçin Tıklayınız
Hemoroid Kremleri Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız
Ameliyatsız Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajları İçin Tıklayınız
Leave a reply
Leave a reply