Anal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Anal fistül, anüs ve çevresindeki cilt arasında oluşan anormal bir bağlantı veya tüneldir. Bu durum, genellikle bir anal bezin enfeksiyonu sonucu meydana gelir ve bazı belirtilerle kendini gösterebilir.

  • Makat bölgesinde oluşan apse
  • Makatta akıntı ve kötü koku
  • Makat çevresinde kaşıntı
  • Makatta kanama
  • Ateş ve halsizlik
  • Anal bölgede şişliktir.

Makat çatlağı, hemoroid rahatsızlığı olan bireylerde, kanser, iltihabi bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı olanlarda fistül hastalığının görülme sıklığı daha fazladır. Bu rahatsızlıklar risk grubunda yer alır.

Anal Fistül ile anal  fissür isim benzerliği sebebiyle karıştırılabilmektedir. Anal fissür  makatta oluşan çatlaktır. Anal Fistül ise iltihapla seyreden akıntılı bir makat rahatsızlığıdır.

Fissür ve Fistül Arasındaki Fark Nedir? okumak İçin Tıklayınız

Anal Fistül Tanısı Nasıl Konur?

Yalnızca makat hastalıkları ile ilgilenen Proktoloji doktoru tarafından detaylı bir muayene yapılmalıdır. Muayene sonrası ön tanı konur. Şüpheli durumlarda doktor pelvik Mr veya kolonoskopi yapılmasını isteyebilir. Sonuçlar ile muayene bulguları, göz önüne alınarak kesin tanı konur.

Anal fistül hastalığı  kendiliğinden geçebilen, kendi kendine iyileşen bir hastalık değildir.

Anal Fistül Tedavisi

Ameliyatlı yöntemler: Seton, fistüloktomi, fistülotomi, vaaft, lift, laft yöntemleridir

Ameliyatsız yöntemler :Lazer yöntemi, gümüş nitrat yöntemi, fibrin tıkaç yöntemidir.

Klasik cerrahi ameliyat ve ameliyatsız fistül tedavileri  bulunur. Klasik cerrahi ameliyatta uygulanan kesi-dikiş şeklindeki uygulamalar sebebiyle makat kasları zarar görebilir. Dışkı tutamama ve gaz kaçırma şeklinde sorunlarla karşılaşabilir.

Günümüzde ameliyatsız Fistül tedavisi  daha konforlu olduğundan dolayı kullanılmaya başlanmıştır. Ayaktan tedavi olanağı sunan ameliyatsız lazer tedavisinde hasta detaylı bir muayeneye alınır. Müdahale işlemi için klasik cerrahiden farklı olarak  lokal anestezi uygulanır. Hasta ile beraber karar verilen ameliyatsız lazerle fistül  tedavisi  5-10 dakika  sürer. Ardından dinlenme süresi sonrasında hasta evine  yürüyerek dönebilir.

Ameliyatsız lazer fistül tedavisinde aynı gün içinde hem muayene ve tedavi olma olanağı bulunur. Günübirlik  lazer tedavisi ile anal fistül rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Ayaktan, Yatış Gerektirmeyen Fistüllerin Tedavisi Hakkındaki Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

Anal Fistül Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Fistülün Ameliyatsız Bir Şekilde Tedavisini Olmak İçin Randevu Alın!

 

Leave a reply